Prostreno.cz

Kmín není jen tak ledajaké ochucovadlo

Kmín má doma téměř každý, ovšem o jeho zázračných schopnostech ví málokdo. Jak jste na tom vy? Možná vám také uniklo, že se s jeho pomocí dá omládnout a zkrásnět!

Že kmín není jen tak ledajaké ochucovadlo, o tom se píše v mnoha historických zápiscích. Využívala ho totiž i sama Kleopatra, pro kterou měl cenu zlata. Hodně podobný názor měli i arabští lékaři, stejně jako Římané a Tibeťané. A co se o něm říká dnes?

Není ho nikdy dost!

Podle několika nezávislých studií může být toto koření nápomocné při léčbě civilizačních nemocí, a to včetně rakoviny, diabetu nebo AIDS. Jeho pravidelná konzumace prý také posiluje imunitu, předchází anémii, normalizuje krevní tlak a působí proti chronickým bolestem hlavy. Takže ano, něco na tom kmínu je! Nelze se nezeptat – už jste poznali jeho kosmetické přednosti?

Akné, dej si pohov

Každé malé zrnko v sobě ukrývá velký podíl vitaminu E, který má protizánětlivé vlastnosti. A právě proto se uvedená ingredience vřele doporučuje jedincům, jimž život ztrpčuje akné. Počítáte se mezi ně i vy? Jediné, co musíte udělat, je rozemlít pár kousků a vmíchat je do trochy vody, aby vznikla snadno aplikovatelná pasta. Tu si nanášejte na problematická místa a po zaschnutí smyjte všechny pozůstatky.

Sbohem, vrásky

Spojíte-li zmíněnou kulinářskou přísadu pro změnu s kokosovým olejem, získáte zase omlazující masku, jež zpomaluje stárnutí i tvorbu vrásek. Je to díky obsahu antioxidantů, které chrání pleť před účinky škodlivých radikálů, přičemž zachovávají její pružnost i elasticitu.

Úleva při ekzému

Co slyší pacienti s ekzémem od svých dermatologů asi nejčastěji? Nejspíš to, aby se neškrábali, protože to celou situaci jen zhoršuje. Jenže to se snadno řekne. Svědění někdy bývá tak nepříjemné, že mnozí nedokážou odolat a přece zaboří své nehty do pokožky, aby si trochu ulevili, byť jen na chvilku. Věděli jste, že kmín kůži uklidňuje a regeneruje, tudíž je v těchto případech učiněnou spásou? Stačí ho jen povařit ve vodě a tu si následně přilít do vany.





Celkem 6 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat