Hlavní obsah

Nejdřív koronavirus, potom déšť. Nadějí českých koupališť je dobré počasí

Mají šanci zachránit sezonu? Venkovní koupaliště ničil koronavirus i počasí.

Reklama

Koronavirus a deště. Kvůli této kombinaci zažívají česká koupaliště těžký rok. Naději by mohl přinést výhled slunného a teplého počasí. Někde jsou ale přesvědčeni, že se propad návštěvníků dohnat nepodaří.

Článek

Venkovní koupaliště v České republice zažívají těžký rok. Když je bylo možné po uvolnění protikoronavirových opatření znovu otevřít, přišel nejdeštivější červen za poslední desítky let. Jestli se ztráty podaří nahradit, bude záležet na dalším vývoji počasí.

Brněnské koupaliště Riviéra se letos návštěvníkům otevřelo až 22. června. „Při naší kapacitě 7850 osob nebylo zajímavé otevřít pro 500, nebo ještě předtím pro 300 lidí. Potom následovala kombinace deštivého počasí a strachu. Takže jsme nyní někde na 40 procentech čísel, která bychom očekávali normálně,“ sdělil vedoucí koupaliště Riviéra Petr Mihola. Návštěvnost podle něj nejvíce ovlivňuje právě počasí. „Koronavirus je konstanta, která návštěvnost snižuje, ale počasí na to má největší vliv. Třicítka znamená, že budou dva nebo tři tisíce lidí. Je to jinak v pátek, o víkendu nebo v pondělí,“ dodal.

Rekord letošního roku byl na Riviéře 6600 osob za den. Přesto se podle Miholy čísla z minulých let pravděpodobně dohnat nepodaří. „Loni jsme po červenci měli přes 85 tisíc návštěvníků. Letos je to přes 40 tisíc. Hranici sto tisíc lidí jsme v roce 2018 překročili 5. srpna. O rok později to bylo až 12. srpna. Letos se to pravděpodobně nestane vůbec,“ dodal. Koupaliště za normální situace otevírá poslední víkend v květnu.

Například na pražském koupališti Divoká Šárka počítají 50procentní ztráty oproti loňskému roku. „Otvíračku jsme měli posunutou skoro o celý měsíc. To už byla první ztráta. Otevřeli jsme hned, jak to bylo možné, tedy 25. května. Lidé ale byli opatrní,“ sdělil jednatel koupaliště Tomáš Veselík. Doufá, že hezké počasí na nějaký čas vydrží. „Bylo to takové napínavé. Nejdřív koronavirus a potom přišly deště. Lidé jsou opatrní pořád. Spousta z nich neví, na čem je, protože otvíračky koupališť jsou po celé republice jiné,“ dodal.

Předpověď počasí na nejbližší dny slibuje teplé počasí, víceméně beze srážek. „Do poloviny srpna to vypadá na celkem stabilní počasí. Tento a příští týden bude relativně teplo. Teploty se budou pohybovat kolem třicítky. Příští týden bude trochu chladnější. Sem tam by se mohla vyskytnout nějaká přeháňka, ale bude jich velice málo,“ řekl meteorolog z Českého hydrometeorologického ústavu Petr Münster.

Podle vedoucího koupaliště Flošna v Hradci Králové Jana Konvalinky byla červnová návštěvnost katastrofální. „Neměli jsme ani 25 procent návštěvnosti z minulého roku. Naopak červenec byl u nás lepší než v minulém roce, ale pořád podprůměrný,“ sdělil. Podle zjištění byla návštěvnost ke konci července na 60 procentech loňského roku. „V roce 2019 jsme na konci července evidovali 63 tisíc návštěvníků a tento rok máme 38 tisíc návštěvníků,“ dodal Konvalinka.

Koronavirus prý koupaliště Flošna zásadním způsobem neovlivnil. „Součástí koupaliště je wellness, squash, restaurace a fitness, kde muselo být zavřeno. Letní koupaliště ale otevřelo 25. května,“ vysvětlil Konvalinka. Jestli se koupališti podaří minimalizovat ztráty, ukážou následující dny a týdny. „Teď je krásná předpověď na dalších deset dní. Nejlepší sezona to nebude, ale nejhorší třeba také ne. Je šance, že to ještě doženeme. Když se jeden měsíc vydaří extrémně, tak to může se sezonou opravdu hodně pohnout,“ doplnil.

Aqualand Moravia v Pasohlávkách u Brna, který letos letos otevřel novou část venkovního areálu, ztratil kvůli koronaviru jen na vstupném 40 milionů korun. „Zájem je v deštivém počasí nižší. Pokud bychom se podívali na návštěvnost v červenci ve srovnání s loňským rokem, tak je nižší o 10 procent. Přitom venkovní areál je dvakrát větší a jeho kapacita se tedy zvýšila,“ sdělila tisková mluvčí Aqualandu Moravia Karolína Křenková. Koronavirus ovlivnil i počty zahraničních návštěvníků akvaparku. „Dříve jsme registrovali, že z 10 návštěvníků jsou dva Slováci a dva Rakušané. Počty slovenských návštěvníků klesly, Rakušanů jezdí ještě méně. Zaměřujeme se tedy na českého návštěvníka,“ doplnila Křenková.

Reklama

Doporučované