Hlavní obsah

Lákají na rychloprohlídky i noční trasy. Ztráty ale nedoženeme, zní ze zámků

Turisté brali v červenci památky útokem. Vyrovnat ztráty se ale nepodaří.Video: Tereza Brhelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Milion a tři sta tisíc. Tolik lidí letos v červenci navštívilo památky ve správě Národního památkového ústavu. Přestože ve srovnání s minulým rokem je to o sto tisíc více, ztráty způsobené koronavirem se nahradit nepodaří.

Článek

Letošní červenec byl rekordní. Památky ve správě Národního památkového ústavu navštívilo 1,3 milionu lidí. Ve srovnání s minulým rokem to znamená nárůst o 100 tisíc návštěvníků. Přesto se však propad způsobený epidemií koronaviru dohnat nepodaří. Na konci června dosáhly finanční ztráty 138 milionů korun.

Nejnavštěvovanější památkou ve správě NPÚ byl v letošním červenci zámek Lednice. Jeho branami prošlo téměř 92 tisíc lidí. „Oproti loňskému červenci nás letos navštívilo o deset tisíc návštěvníků více. Je to velice příjemné konstatování, protože jsme se obávali, že lidé nebudou tolik cestovat,“ sdělila kastelánka zámku Lednice Ivana Holásková.

Podle ní byla hygienická opatření proti koronaviru pro zámek fatální. „Zámek Lednice má v podstatě celoroční provoz. Tím, že jsme uzavřeli už v březnu a otevřeli až na konci května, jsme přišli o sto tisíc návštěvníků,“ dodala. Tato ztráta byla vyčíslena zhruba na deset milionů korun.

Foto: Shutterstock.com

Zámek Lednice je v obležení návštěvníků, těch ze zahraničí ale rapidně ubylo.

Další problémy způsobí zámku absence zahraničních návštěvníků. „Na podzim nám budou chybět zájezdy z ciziny. Na zámku v Lednici to bylo zhruba 40 procent z celkové návštěvnosti. Většinou přijížděli z Polska, Maďarska, Ruska nebo Rakouska. Letos nemáme zatím jedinou objednávku,“ doplnila Holásková.

Rozestupy na Karlštejně

Karlštejn, jeden z nejznámějších hradů v Česku, navštívilo v červenci přes 40 tisíc lidí. „Srovnáme-li období letošního a loňského července, tak máme nárůst zhruba 3,5 tisíce návštěvníků. Současně se také změnila struktura. Bylo zde o 6,5 tisíce cizinců méně a současně o deset tisíc českých návštěvníků více,“ sdělil kastelán hradu Karlštejn Lukáš Kunst. Podle něj to ale neznamená, že se podaří zacelit všechny ztráty.

Při prohlídkách hradu platí standardní hygienická opatření. „Dezinfekce jsou na nádvořích nebo toaletách. Snažíme se dodržovat rozestupy ve skupinách. Máme výhodu, že tu jsou velké sály, kde s dodržováním rozestupů a počtu lidí není takový problém,“ dodal. Návštěvníci podle něj v tuto chvíli žádné zásadní omezení nepociťují.

V současnosti hrad navštíví kolem patnácti až osmnácti set návštěvníků denně. „Teď nám začíná srpen, což je obecně nejsilnější měsíc v roce. Jsme optimističtí a čekáme velkou návštěvnost,“ doplnil Kunst. Za jediné pozitivum, které uzavření hradu přineslo, považuje možnost dřívější práce na rekonstrukci. „Některé činnosti jsme mohli udělat už nyní. Máme tedy malou časovou rezervu do dalších dvou let,“ dodal.

Rodiny chtějí prohlídky na 15 minut

Podobná situace je i v Miloticích na Hodonínsku. Na tamějším zámku měli v červenci o 30 procent větší návštěvnost než obvykle. „Ztráty za duben, květen a červen byly milion a půl. Teď už máme vydělané tři miliony, takže to doháníme. Z poloviny se nám to už splatilo,“ sdělila zástupkyně kastelána Miroslava Bočková. Pro návštěvníky na zámku připravili speciální noční nebo zkrácené prohlídky. „Jezdí sem hodně rodiny s dětmi, a proto jsme se rozhodli dělat zkrácené prohlídky. Provedeme je jen na patnáct minut. To se rodinám hodně líbí. Baví to i muže, kteří tam nechtějí hodinu chodit, ale jen se podívat,“ dodala.

Zámek čeká nátěr střech a restaurování. To vše by ale prý neměl být problém. „Jsem přesvědčená o tom, že to zvládneme. V červnu nám školy zrušily třídní zájezdy. Ty, které jsme obvolali, se hlásí na září. To nám vydělá skoro milion. Všechny opravy prostě zvládneme,“ doplnila Bočková.

Podle generální ředitelky Národního památkového ústavu Nadi Goryczkové se potvrdil předpoklad, že lidé budou v létě upřednostňovat dovolenou v Česku. „Letošní červenec je z hlediska návštěvnosti nejsilnější za poslední tři roky, a to i přesto, že výrazně ubylo návštěvníků ze zahraničí. Propad výnosů se už ale vyrovnat nepodaří. Přáli bychom si, aby se trend zvýšené návštěvnosti podařilo udržet i v srpnu,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Reklama

Doporučované