Remco Evenepoel je obrovský cyklistický talent, teď už jen můžeme spekulovat, zda desetiletí nebo století. To se samozřejmě teprve uvidí. Ale zatím to vypadá, že je někde jinde než naprostá většina špičkových cyklistů.

38 km před cílem dnešní 203 km dlouhé etapy, která obsahovala sedm hodnocených vrcholů první a druhé kategorie, se pohyboval osamoceně před zhruba dvacetičlennou skupinou dalších hlavních favoritů celkového pořadí s náskokem 42 vteřin.

Na konci této skupiny visel za oči dosavadní lídr závodu Richard Carapaz (Ineos) s rozedraným dresem, roztrženými kraťasy a velkou krvavou odřeninou na stehně. Zatímco on se zuby nehty snažil udržet ve skupině, vepředu jel tempo jeho kolega Dunbar.

Richard Carapaz dnes tvrdě padnul, ale na suverénního Evenepoela by pravděpodobně ani tak neměl.

Ve skupině pronásledovatelů byl Jakob Fuglsang a jemu k ruce Ion Izagirre. Trojice Bory Majka, Konrad a Schachmann, trojici tam měl i Mitchelton: Simon Yates, Nieve, Chaves, jakož i Sunweb: Kelderman, Hindley, Hamilton, CCC reprezentoval Kamil Malecki, byl tam i pátý muž celkového pořadí, včera třetí Rudy Molard (FDJ), Tim Wellens (Lotto), Jumbo zde mělo Vingegaarda, který tu loni vyhrál 6. etapu, barvy Treku zastupoval loňský junior (!) Simmons a konečně UAE tam mělo Costu a Ulissiho, po včerejšku druhého v průběžném pořadí, který si na dnešek podle svých vyjádření hodně věřil.

Nikomu se však za Evenepoelem moc nechtělo, což rozčílilo Dunbara natolik, že se pokusil odjet sólo. Jenže to bylo pro ostatní nepřijatelné. 35 km před cílem, když měl Evenepoel náskok 55 vteřin, nastoupil Fuglsang, k němuž se přidal Simmons. Postupně si k nim dojížděli další závodníci, takže se ve skupině hodně závodilo. Náskok Evenepoela se ale držel stále kolem 50 vteřin.

Jakob Fuglsang byl ze "zbytku" startovního pole nejaktivnější a nejlepší.

26 km před cílem se podařilo odjet více než jindy namotivovanému domácímu Rafalu Majkovi. Dojeli si ho Yates a Fuglsang. 25 km před cílem měl mladý Belgičan na trojici pronásledovatelů konstatních 55 vteřin. A ti, přestože spolupracovali a navyšovali náskok na skupinu, z níž odjeli, tak na Evenepoela nezískávali nic. Carapaz vzadu bojoval, pokoušel se stahovat náskok trojice před ním, ale působilo to trošku zoufale, zvlášť když mu nikdo nepomohl.

Jakmile se najelo na úzkou silnici a do prudkých stoupání, náskok vedoucího muže se začal nenápadně navyšovat, takže 15 km před cílem měl k dobru už 1:08 min.

Rafal Majka: mimořádně těžká práce.

V nejprudších pasážích odjel kolegům ze skupiny Fuglsang, za ním se s nevelkým odstupem držel Majka, a když se silnice mírně narovnala, dokázal se ještě k Fuglsangovi vrátit. Jenže hned v dalším stoupání zase odpadl.

Tato situace se už do cíle nezměnila. Jen náskok Evenepoela narostl na konečných 1:48 min. A Majku v samém závěru dojel a ve spurtu vrchařů překonal Simon Yates.

Simon Yates.

Evenepoel v posledních stovkách metrů sáhl pod dres, vytáhl číslo 75, v němž do etapového závodu odstartoval Fabio Jakobsen, a dal tak najevo, že vítězství je pro něj a že mu přeje, aby se uzdravil a vrátil do týmu.