Manželé Bondyovi získají pamětní desku. Za protektorátu pomohli parašutistům

Události: Manželé Bondyovi získají pamětní desku (zdroj: ČT24)

Manželé Lydie a Jiří Bondyovi, kteří za druhé světové války napomáhali protinacistickému odboji, budou mít v Praze pamětní desku. Oba dva byli Židé, nacisté je přitom zavraždili za napomáhání atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Právě na jejich kole totiž přijel do kobyliské zatáčky jeden z útočníků – Josef Gabčík.

Bondyovi jako Židé v protektorátu nesměli vlastnit ani jízdní kolo, Lydie tak o Vánocích roku 1941 svůj bicykl darovala svému příteli Vlastimilu Moravcovi. Jeho rodina přitom byla za druhé světové války asi největšími podporovateli parašutistů v Praze.

Gabčíkovo kolo
Zdroj: ČT24

S darovaným kolem přitom odjel Josef Gabčík na místo útoku v Holešovičkách, Bondyovi tak jako Židé nepřímo přispěli k Heydrichově likvidaci. Po atentátu bylo nacisty nalezené kolo – ponechané na místě činu Josefem Gabčíkem – spolu s ostatními předměty vystavené ve výloze na Václavském náměstí.

Bondyovi ho zcela jistě poznali, přesto nic nenahlásili. „To byla jejich jediná vina a za to taky zaplatili životem, tato informace mohla pomoct Němcům dříve odhalit atentátníky,“ uvedl publicista Vlastislav Janík.

Bondyovi byli umístěni do Terezína

Gestapo nechalo manželský pár převézt do Malé pevnosti v Terezíně, Jiřího Bondyho pak dozorci po několika dnech ubili k smrti. „Pravděpodobně to bylo tím, že byl Žid a dozorci si k němu dovolili daleko více. Jako jediný ze zde internovaných podporovatelů Anthropoidu byl zabit ještě před vynesením rozsudku stanného soudu,“ řekl publicista Karel Polata.

Lydie Bondyová byla zastřelena ranou do týla spolu s dalšími pomocníky parašutistů 24. října 1942 v koncentračním táboře Mauthausen. V ten den nacisti zavraždili celkem 262 rodinných příslušníků a pomocníků parašutistů.