Žluté převlékání na Czech Tour nastalo ve Frýdku-Místku, kde se do žluta převlékl Groves

Třetí etapa 12. ročníku cyklistického etapového závodu Czech Tour, podniku první kategorie UCI, přinesla změnu držitele žlutého trikotu vedoucího jezdce průběžné klasifikace. Australana Luka Durbridgeho vystřídal jeho týmový kolega a krajan, teprve jedenadvacetiletý mladík Kaden Groves.

Třetí etapu z Olomouce do Frýdku-Místku, která měřila 209,8 kilometrů, vyhrál belgický jezdec Jordi Meeus (SEG Racing Academy) a potvrdil své skvělé spurterské schopnosti, po pátečním vítězství vybojoval druhý etapový vavřín na letošním ročníku. Z Čechů skončil nejlépe v hromadném spurtu Tomáš Bárta (reprezentace ČR), který dojel na 10. místě, patnáctý spurtoval Adam Ťoupalík (Elkov Kasper). V průběžné klasifikaci je na tom nejlépe z Čechů jedenáctý Michael Kukrle se ztrátou 28 vteřin na prvního, ve shodném čase jsou za ním seřazeni Dominik Neuman, A. Ťoupalík, Michal Schlegel, Jan Bárta a Jakub Otruba, všichni spolujezdci Kukrleho. Jen o jedenáct vteřin je na tom hůře pětadvacátý Petr Vakoč (Alpecin Fenix), vítěz závodu z roku 2015.

Na jezdce dnes čekala nejdelší etapa závodu a navíc doslova tropy, teploměr neklesl pod třicet stupňů. Již na desátém kilometru se podařil únik pětice jezdců mezi nimiž byl i Vojtěch Řepa z české reprezentace, ale nejaktivnější byli Lars Boven (Niz./Team Jumbo - Visma) a Belgičan Thimo Willems (Sport Vlaanderen - Baloise). Oba se dělili o první místa na vrchařských prémiích, kterých bylo na trati pět. Skupina si vypracovala až pětiminutový náskok, ale jezdci stáje Mitchelton Scott situaci kontrolovali. Velký díl práce při stíhání odvedl Durbridge, ale při náročném stoupání na Pustevny již další práci přenechal týmovým kolegům.

Tam skončily i naděje pro dva české nadějné jezdce, na něž nejvíce sázel reprezentační kouč Tomáš Konečný, konkrétně na Vojtěcha Sedláčka a Karla Vacka. Ve stoupání nestačili a odpadli. Sedláček nakonec skončil v doprovodném voze, Vacek se do cíle protrápil, ale přijel se ztrátou skoro čtyřiadvacet minut.

Jak říkám...



"To je pro mě zklamání, ale ostatní kluci bojovali. Řepa zajel super, skočil do úniku a takové závodění jej posouvá. Lídrem tak zůstává Petr Kelemen, který jel velmi dobře takticky a zdá se před rozhodující závěrečnou etapou v naprosté pohodě. Skvělý byl opět Tomáš Bárta a obrovskou porci práce pro tým odvedl Michal Procházka," řekl Tomáš Konečný.

Ve stoupání na Pustevny již ale na čele zůstal osamocen Willems, uspěl ještě na vrchařské prémii na Soláni, ale pak i jeho peloton pohltil. Opravdu závodit se začalo až v samém závěru, hlavně na okruzích kolem cílového města. Různé malé skupinky se snažily odjet, ale štěstí neměla žádná a velké stáje rozehrávaly taktiku pro své spurtery. Všem ale opět vypálil rybník Meeus, za nímž skončili Němec Max Kanter (Team Sunweb) a Estonec Martin Laas (Bora hansgrohe).

Jak říkám...



"Nejede se mi úplně špatně, ale dost se peru s vedrem. Mnohem lépe se mi jezdí za normálních podmínek. Dnes jsem se snažil přes ty kopce ušetřit nějaké síly a závodit se začalo až na okruzích. Snažil jsem se být vepředu, ale tři kilometry před cílem to bylo z kopce a hodně se to přelévalo a již jsem neměl sílu zabojovat o desítku. Doufám, že zítra přežiji Dlouhé stráně a že máme dost silný tým na to, abychom v závěrečných okruzích zůstali vepředu a v celkovém pořadí se posunuli. Kdo bude lídrem, tak o tom se rozhodne až před Šternberkem," řekl Adam Ťoupalík, jehož stáj Elkov Kanter z těch českých dopadly nejlépe.



Czech Tour 2020

6. srpna 2020    Uničov TTT (18,6 km)
7. srpna 2020    Prostějov - Uničov           (193,4 km)
8. srpna 2020    Olomouc - Frýdek-Místek (209,8 km)
9. srpna 2020    Mohelnice - Šternberk (179,2 km)






 Frýdek - Místek  8. srpna 2020




3. etapa: Olomouc - Frýdek-Místek (209,8 km) 

Pořadí: 1. Meeus ((Belg./SEG Racing Academy) 5:18:38, 2. Kanter (Něm./Team Sunweb), 3. Laas (Est./Bora hansgrohe)), 4. van Roy, 5. Capiot (oba Belg./Sport Vlaanderen), 6. Eenkhoorn (Niz./Team Jumbo Visma), ...10. T. Bárta (ČR), 15. A. Ťoupalík, 22. Neuman (oba Elkov Kasper), 27. Vakoč (Alpecin - Fenix), 36. Schlegel (Elkov Kasper), 41. Petr Kelemen (ČR), 44. Kukrle (Elkov Kasper), 46. Turek (ČR), 53. J. Bárta, 71. Hník, 74. Otruba (všichni Elkov Kasper) všichni stejný čas, 85. Řepa (ČR) +1:21, 96. Procházka (ČR) +3:39.

Průběžné pořadí:  1. Groves 10:20:01, 2. Howson, 3. Hamilton (všichni Austr./Mitchelton Scott), 4. Bauer (N. Zél./Mitchelton Scott) všichni stejný čas, 5. Denz (Něm./Team Sunweb) +20, 6. Meeus +24, ...11. Kukrle +26, 12. Neuman, 13. A. Ťoupalík, 14. Schlegel, 15. J. Bárta, 16. Otruba, 19. Hník všichni +28, 25. Vakoč +36, 39. Petr Kelemen +1:06, 41. Turek +1:06, 74. Řepa +2:25, 84. T. Bárta +3:35.

(ps, SportovníListy.cz, czechcyclingtour.cz, foto: Jan Brychta)