Italská poslankyně přeřvala řetězovou motorovku. Stačilo, aby začala o tom, jak se vláda chová k nakaženým migrantům. Video, které přibilo stovky tisíc lidí do křesla

09.08.2020 7:10

Nejen Matteo Salvini, někdejší ministr vnitra Itálie, ale i řada dalších členů Parlamentu se začíná ozývat vůči takzvaně vítací politice vládnoucí garnitury. ParlamentníListy.cz dnes svým čtenářům nabídnou krátký záznam vystoupení poslankyně Giorgie Meloniové. Tato třiačtyřicetiletá bývalá novinářka je předsedkyní strany Bratři Itálie (Fratelli d'Italia) a v minulosti byla ministryní pro mládež ve čtvrté vládě Silvia Berlusconiho. Nejde tedy o žádnou začínající amatérku, která by se teprve rozkoukávala.

Italská poslankyně přeřvala řetězovou motorovku. Stačilo, aby začala o tom, jak se vláda chová k nakaženým migrantům. Video, které přibilo stovky tisíc lidí do křesla
Foto: repro FB, tan
Popisek: Giorgia Meloniová je italská politička a novinářka, od dubna 2014 předsedkyně strany Bratři Itálie

Anketa

Který z okolních šéfů vlád je nejlepší?

2%
94%
hlasovalo: 20205 lidí
Zmíněné video pokračuje v duchu shora uvedeného Matteo Salviniho. Tento známý italský senátor může být souzen v další kauze týkající se jeho protiimigrační politiky. Horní komora tamního parlamentu ho totiž zbavila imunity pro trestní stíhání kvůli tomu, že loni v srpnu odmítl povolit vylodění migrantů z lodi Open Arms v italském přístavu. Italský politik na to konto vystoupil. Záznam jeho projevu z parlamentu publikoval Tomio Okamura na svém Facebooku i s titulky. ParlamentníListy.cz byly prakticky jediné médium, které o jeho řeči z 30. července napsaly.

Co přesně Salvini řekl?

V úvodu poděkoval ozbrojeným složkám za to, že chrání hranice Itálie, jelikož to prý byl důvod, aby vstoupili do armády. Nešli do ní pro to, aby dělali taxikáře chlapcům v kšiltovkách s mobily a psíky…

„Takže děkuju pobřežní stráži za to, co dělá,“ sdělil na plénu. Dále kritizoval některé z agilních policistů, kteří podle něj pronásledují italské občany za to, že nemají roušky, zatímco „nechávají vylodit stovky potenciálně nakažených lidí, kteří poškozují náš turismus“.

Salvini v další části svého rázného projevu citoval italskou ústavu. Zejména tu část, v níž se píše, že ochrana země je svatou povinností občana.

V následujících minutách svého vystoupení rekapituloval údajný trestný čin, jehož se měl coby ministr vnitra vloni v srpnu dopustit. Vytvořil časovou osu, aby zdůraznil, jak paradoxní celá situace je. Nevynechal ani skutečnost, že na lodi s kapacitou 19 lidí bylo až 150 migrantů. Několikrát také zmínil postoj Malty a Španělska ke zmíněné lodi s migranty.

Jenomže Salvini nebyl a není jediným politikem, kterému se rostoucí počet nelegálních migrantů nelíbí. Na Facebooku se v posledních dnech hojně šíří projev Giorgie Meloniové z 29. července letošního roku. Tato velice ostrá řečnice v úvodu shrnula dosavadní boj proti koronaviru.

„Nenecháme vás dýchat, dokud nevrátíte Italům jejich svobodu. My vám nemůžeme dovolit, abyste v nouzovém stavu zneužívali speciální pravomoci, když už se nezajímáte o italské občany, ale pomáháte jenom ilegálním migrantům!" pronesla úvodem. Intonace a hlasitost slov začaly pomalu nabývat na síle. Zejména ve chvíli, kdy přešla ke konkrétním zkušenostem.

„Příkladem je to, co se v Itálii děje dnes; s jakou tváří jste pokutovali obchodníky, kteří přišli v rozestupech na náměstí vyjádřit nespokojenost a prosili o pomoc? S jakou tváří necháváte zavírat podniky jenom proto, že někdo nedodržel rozestupy? S jakým výrazem ve tváři jste naháněli lidi za pomoci dronů na pláži? A dnes dovolíte tisícovkám migrantů překročit ilegálně italské hranice?! Tito migranti nedodržují karanténu, běhají si, kde chtějí, i když jsou pozitivní, můžete nám říct, jaký sprostoty to děláte? Předsedo Conte (premiér, pozn. red.), dalo nám to strašně práce, abychom omezili šíření nákazy. Odsoudili jsme k smrti desítky tisíc podniků! Riskujeme milióny nezaměstnaných," pokračovala.

Při pohledu do sálu pak napomenula jednoho ze svých kolegů, který doprovodil její slova posměšky.

Anketa

Podporujete zestátnění exekutorů dle návrhu SPD Tomia Okamury?

98%
2%
hlasovalo: 11402 lidí
„Nesměj se! Nic tady není k smíchu. My vám tyto věci nedovolíme dělat kvůli vaší šílené promigrantské politice," zakončila ani ne dvě minuty trvající projev. Jeho záznam je na sociální síti Facebook opatřen slovenskými titulky, dosud ho vidělo téměř půl milionu diváků a má na 9 tisíc lajků.

Zmíněná politička ostrým tónem reagovala na vládní záměr prodloužit výjimečný stav v Itálii.

Jelikož jde o video se slovenskými titulky a nahrál ho Slovák Luboš Hrica, řada diskutérů pochází od našich východních sousedů. Ti, kteří se do debaty zapojili, svůj názor na Giorgii Meloni neskrývali.

„Tak u nás nemá žiaden chlap také gule ako táto žena. Pardon za slovo aké, ináč sa to nedá povedať, to je niečo neskutočne bravúrne. Ju postaviť do čela tak zbúra parlament. Krása úžasné. Tlieskam," uvedl jeden z nich. „Také poslankyne potrebujeme a nie tie naše strašidla," mínil jiný. „Nemohli by nám požičať túto Taliansku poslankyňu, aby ukázala Slovenským poslancom, ako sa má bojovať za práva národa obyčajných ľudí?" napsal další. „Tak toto je niečo. Túto pani by sme potrebovali na Slovensku. Prajem jej veľa úspechov. Za Slovensko sa nemá kto takto popasovať..." A závěrem? „Bože, ta nemá chybu. Takú prezidentku by sme potrebovali!!! A političky takisto, ktoré by sa tak hádali a vedeli povedať čo majú na srdci. A hlavne by chránili svoju zem a národ." Podobně oslavných komentářů jsou u videa stovky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…