Hlavní obsah

Češi při výběru telefonu podporu 5G sítí nezohledňují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češi při výběru telefonu nezohledňují, zda podporuje nejnovější generaci mobilních sítí 5G. Důležitý parametr je to pro 13 procent lidí, 57 procent Čechů si myslí, že na podporu 5G sítě nebudou brát ohled při nákupu nového telefonu. Lidé nejsou o nové síti dostatečně informovaní nebo nevylučují její negativní vliv. Vyplývá to z průzkumu e-shopu CZC.cz mezi zhruba tisíci respondenty. Data prodejce dnes zveřejnil v tiskové zprávě.

Foto: archív výrobce

Telefony s podporou 5G sítí (ilustrační foto)

Článek

O nové síti 5G neslyšelo nebo nemá dostatek informací přibližně 50 procent lidí. "Přes sedm procent respondentů si myslí, že 5G může zavinit zdravotní potíže, například rakovinu, nebo zatěžovat životní prostředí. Téměř šest procent projevilo obavy o zabezpečení nové sítě a svoje data. Dokonce 55 procent respondentů nevylučuje negativní vliv 5G sítě," uvedl marketingový ředitel CZC.cz Milan Duda.

Průzkum dále ukázal, že jen jedno procento lidí si myslí, že 5G nebude mít žádný přínos. Rychlejší internet díky nové generaci mobilních sítí očekávají tři čtvrtiny Čechů, 28 procent lidí má 5G spojenou s novými možnostmi pro rozvoj chytré domácnosti. Se zlevněním dat počítá zhruba pětina lidí.

T-Mobile má 5G v Ostravě, pro běžné uživatele ale není

Mobil

Zásadní novinky podle Dudy jsou již vybaveny podporou 5G, prodeje těchto telefonů podle něj tvoří osm procent. Do konce roku pak CZC.cz očekává zdvojnásobení tohoto počtu.

Při výběru mobilního telefonu je pro 82 procent lidí klíčová výdrž baterie, 80 procent Čechů si telefon vybírá podle ceny a pro 71 procent lidí je důležitá kvalita fotoaparátu.

Mobilní sítě zažily bouřlivý vývoj, první se spustila před 40 lety

Mobil

5G internet v Česku

5G internet nicméně mohou v Česku využívat i běžní smrtelníci, avšak pouze v části Prahy a Kolína. V těchto lokalitách nabízí připojení od července O2.

Hlavní výhoda 5G spočívá především ve vyšších přenosových rychlostech, ty jsou ve srovnání s aktuálně dostupnou sítí 4G až desetinásobné. Konkrétně O2 nabízí zatím jako jediný tuzemský operátor rychlost stahování dat 600 Mb/s a rychlost odesílání 100 Mb/s.

To je mimochodem vyšší hodnota, než jakou nabízí i drtivá většina pevných internetových přípojek v tuzemských domácnostech. I proto nebude síť sloužit pouze pro připojení mobilů, ale využití nalezne také v průmyslu, ve zdravotnictví, u prvků chytrých měst a v dalších strategických oblastech pro ekonomiku.

O2 spouští v Praze a Kolíně 5G síťVideo: Novinky

Surfovat na nejrychlejší síti mohou všichni zákazníci neomezených tarifů NEO Zlatý a Platinový a také tarifů FREE+ Bronzový, Stříbrný a Zlatý. Nabídka za jednu korunu se jmenuje „Balíček 5G na zkoušku“, zákazníci si mohou tuto službu aktivovat v on-line samoobsluze.

Lidé mohou 5G internet od O2 využívat v širším centru Prahy a také ve středočeském Kolíně. Ještě během léta se bude pokrytí signálem rozšiřovat. O rozšíření do dalších měst rozhodne nicméně až plánovaná aukce kmitočtů, kterou organizuje Český telekomunikační úřad. Právě uvolněné frekvence budou určeny pro mobilní sítě páté generace.

Foto: archív operátora

Mapa pokrytí 5G internetu od O2 v Praze

Foto: archív operátora

Mapa pokrytí 5G internetu od O2 v Kolíně

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Nejlevnější 5G mobil stojí 12 990 korun

Od července mohou tuzemští zákazníci operátora O2 využívat v Praze a Kolíně rychlý 5G internet. Sítě páté generace ale v současnosti podporují jen některé...

Výběr článků

Načítám