Dívka (17): Před sociálkou jsme tajili alkohol i drogy. Moje děti skončily tak, jak já před lety

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
divka kour
divka kour

Dnes už dospělá žena si během svého života prošla mnohým. Momentálně se snaží zlepšit svou životní situaci, aby dostala zpět do péče své dvě děti. Vzhledem k jejímu chování totiž skončily v Klokánku, stejně jako kdysi ona sama.

„Moje matka byla alkoholička. S otcem se pořád hádali, k nám chodila sociálka a jednou, když mámu vyhodili z práce, skončila jsem v Klokánku,“ říká vypravěčka.

„Tehdy jsem netušila, že i moje děti na tom jednou budou stejně.“

Chtěla jsem být s rodinou, ale nikdy to nevyšlo

Když byla malá dívka po nějaké době převezena do dětského domova, dostala svolení na Vánoce zůstat s matkou. Ta měla tou dobou nového přítele, někoho z Německa.

„I když mi tvrdila, že jí nový tatínek posílá peníze, na Vánoce jsme neměly žádné dárky a on se neozýval. Moje maminka jen nadávala, zase hodně pila, já se nakonec vrátila do dětského domova a už nikdy jsem jí neviděla.“

Čtrnáctiletá dívka začala brzy toužit po rodině. Poprvé otěhotněla ve čtrnácti, podruhé v patnácti.

Později byla poslána do výchovného ústavu, kde se jí narodil chlapeček, kterého si směla nechat. Jenomže když v osmnácti neměla kam jít, dítě skončilo v pěstounské péči.

Začala jsem mít problémy s drogami, živila mě ulice

Mladá dívka neměla kde bydlet, živila se jako prostitutka a spala tam, kde to zrovna šlo. Po čase se na ní ale usmálo štěstí a našla si přítele.

„Je starší, také už měl tou dobou zkušenosti s drogami, to nás vlastně dalo dohromady,“ přiznává.

„Porodila jsem dvě děti. Na pravidelné návštěvy k nám chodila sociálka, snažili jsme se s přítelem zatajit alkohol i drogy, ale nakonec to nevyšlo, a naše děti byly odvezeny do Klokánku, kde jsem kdysi byla i já,“ pokračuje s příběhem.

V současné situaci se pár snaží o nápravu všeho, co v životě pokazil.

„Procházíme odvykací léčbou, snažíme se udržovat si bydlení a dostatek peněz. Chtěla bych mít jednou normální rodinu, tak doufáme, že se nám děti vrátí domů.“

Fotografie jsou z důvodu citlivosti údajů pouze ilustrační, jméno bylo pozměněno.
Autor: Hanka Kupková, předsedkyně Fondu ohrožených dětí – zřizovatele zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc Klokánek, ve spolupráci s redakcí OnlyU

Takových příběhů je v Klokánku mnoho. Fond ohrožených dětí ve svých zařízeních Klokánek pečuje o více jak 200 dětí s různými příběhy, které se neustále mění. Rádi se s vámi o ně postupně podělíme. Průměrná doba pobytu dítěte v našem zařízení je 6 měsíců. Pomoci můžete i VY. Klokánkům pro rok 2020 chybí 30 % finančních prostředků na běžný provoz. Číslo sbírkového účtu: 3055103/0300. Za každý dar děkujeme.


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články