Recept na domácí termix, který vám připomene chuť dětství

Dva termixy ve skleničce s ovocem Martina Lancingerová

Stará láska nerezaví. Nezdá se vám ale, že vaše gastronomická láska z dětství jménem termix už není to, co bývala dříve? Zkuste si jej tedy raději připravit doma. Na závan nostalgie s touto dobrotou budete potřebovat pouze pár ingrediencí a trochu času.

Přečtěte si také

Pečicí papír vás naučí zdravě vařit. Tipy, jak ho používat v kuchyni

Kdy se začal vyrábět termix?

Tradice termixu se píše od roku 1976, jeho receptura se ale od té doby změnila a řada z nás už tak nevnímá jeho chuť tolik pozitivně. Ať už ale ve vás dřímají dávné vzpomínky, nebo vás prostě jen baví ohánět se vařečkou, domácí termix vás jistě potěší.

A aby toho nebylo málo, představíme si rovnou suroviny pro obě oblíbené varianty této pochoutky – vanilkovou a čokoládovou.

Vanilkový termix

Ingredience na 4 porce:

  • 400 ml mléka
  • sáček vanilkového pudinku
  • 2–3 lžíce cukru
  • 250 g polotučného tvarohu
Žena míchá metličkou kakao v misce Martina Lancingerová

Kakaový termix

Ingredience na 4 porce:

  • 400 ml mléka
  • sáček čokoládového pudinku
  • 2–3 lžíce cukru
  • 1 vrchovatá lžíce kakaa
  • 250 g tvarohu

Postup:

Z mléka odeberte jednu třetinu, zbylé dvě třetiny dejte v rendlíku ohřát na plotnu. Odebranou třetinu mléka mezitím promíchejte s cukrem, pudinkem a v případě kakaového termixu přidejte i kakao. Promíchanou směs přilijte k ohřátému mléku, vše přiveďte k varu a vařte asi minutu. Vzniklý pudink poté zakryjte fólií, aby neutvořil škraloup, a nechte trochu zchladnout.

Směs na termix v misce Martina Lancingerová

Už vlažný pudink následně důkladně promíchejte s tvarohem. Pro větší jemnost můžete vše rozmixovat i tyčovým mixérem.

Směs na termix v misce Martina Lancingerová

Hotovou, zjemněnou směs pak uložte v dóze do lednice a nechte vychladnout.

Dvě sklenice s termixem Martina Lancingerová

A váš domácí termix je hotový. Na který máte větší chuť?

Zdroj: kupi.cz