Na návštěvě u houslaře Jana Baptisty Špidlena

5. leden 2021

Poslechněte si zkrácenou verzi návštěvy u Špidlenů.

Mezi významné české houslařské rody, které se v Praze etablovaly na počátku 20. století, patří rod Špidlenů, který je činný dodnes. Počátky řemesla sahají v rodině ovšem až do století devatenáctého a do centra „zapadlých vlastenců“, konkrétně do Sklenařic, které jsou součásti města Vysoké nad Jizerou.

Jan Špidlen a jeho trezor

Ve Sklenařicích se narodil český učitel, písmák, houslista a houslař Věnceslav Metelka, který působil v blízkých Pasekách nad Jizerou a v místě založil krkonošskou houslařskou školu. Zemřel v roce 1867 a tehdy se narodil zakladatel řemesla v rodu Špidlenů, František. A následovali další - Otakar František, Přemysl Otakar a Jan Baptista Špidlen. A pátou generaci už reprezentuje Janův syn František, zatímco dcera Josefina se věnuje studiu ekonomie.

Josefina Špidlenová

Co jméno, to poutavá kapitola v historii českého houslařství. V letošním roce připomněla rodina nedožité sté výročí narození Přemysla Otakara Špidlena, Janova otce, který bezpochyby vytvořil zlatou éru rodového houslařského ateliéru.

Jan Špidlen při práci

Ale posledních třicet let ji už přebíral a zveleboval Jan Baptista. Je příznačné, že tento proces doprovázely jednak úspěchy na mezinárodních houslařských soutěžích, a pak také publicita. Rozhovory s Janem v rozličných médiích včetně rozhlasu a televize se staly součástí výrobně obchodního ateliéru, v němž rozhodující manažerskou roli zastává jeho manželka Marta.

Jan Špidlen

V roce 2003 vydala rodina knihu s názvem Špidlenové - čeští mistři houslaři. Odtud a z mnoha dalších zdrojů vychází bohatý a mnohdy překvapivý obraz houslařů, kteří byli a jsou nejen mistři svého oboru, ale také hudebníky, a zanícenými úspěšnými sportovci. A to nejen v osobě otce Přemysla, který byl i členem československého reprezentačního olympijského týmu v alpském lyžování, ale i v osobě Jana Baptisty. A podobně jako o Přemyslových mistrovských nástrojích dával dobrozdání Josef Suk, tak o ambicích mladého mistra houslaře podává svědectví houslový virtuos Pavel Šporcl, majitel slavných „modrých houslí“ z dílny Jana Baptisty. A v pořadu Návštěva u Špidlenů bude hrát i Ciacconu z Partity č. 2 pro sólové housle Johanna Sebastiana Bacha.  

autor: Rafael Brom
Spustit audio

Více z pořadu