„Dobrý den všem, poslyšte provolání starostky nezbedná chaso! Jen slovíčko nebo dvě, však dlouho to trvat nebude. Vítám vás všecky, vzdálené i bližší, žádám vás o chvilku pomlčení k mému krátkému promluvení,“ vítá starostka Lenka Stupková krojovanou chasu a všechny přítomné, kteří se v sobotu v osm hodin ráno přišli před obecní úřad městyse podívat na to, jak to mladým v krojích sluší a také na nezbytné předání hodového práva.

Šatov slaví jubilejní 45. tradiční krojované posvícení. V roli stárka se poprvé objevil dvacetiletý Jan Dřevinek. „Teď jsme od paní starostky převzali hodové právo a jdeme obejít celou vesnici. Budeme zvát na večerní zábavu, která se kvůli koronaviru koná výjimečně na hřišti našeho TJ Tatran Šatov. Zvát budeme asi až do sedmi hodin večer, takže nás čeká pěkná šichta,“ svěřuje se stárek a pokukuje po své přítelkyni Tereze Vrbové, která kousek od něj pózuje fotografům. Aby ne. Je to stárková a kroj jí sluší stejně jako všem ostatním dívkám.

Chasa zpívá a tančí za doprovodu muziky s názvem Hladíkovci. Mladí berou do kola kohokoli z přítomných, kdo se zrovna nachomýtne.

Ukradená elektrokola, která našli policisté v autě na dálnici D1 u Brna.
Z Prahy zmizela elektrokola za 140 tisíc. Policie je našla v autě na dálnici

Chasa prochází ulicemi Šatova. Dům od domu zvou lidi na večerní zábavu. „Dobrý den, my jsme vás přišli pozvat na zábavu,“ zve jednu z místních stárková. „My budeme hlídat, takže dnes asi nepřijdeme, ale tady máte příspěvek do kasičky,“ říká pozvaná žena a dává si se stárkem malou skleničku vína. „Honzo, opatrně!“ volá na stárka jeden z hochů, když vidí, jak si dává už o půl deváté sklenku bílého. Stárek se jen usměje.

Chasa jde dál a před místním obchodem potkává několik místních. Muzika spustí a několik párů začne tančit. Jeden z chlapců vyzve ženu, která se na průvod přišla podívat. „Jsem z Dalešic, ale v Šatově žiju už třicet let. S chasou jsem počítala jako každoročně. Je to nádherné a je to oživení obce. Jsme nadšeni,“ neskrývá po krátkém tanečku radost Jiřina Krutišová.

Chasa se rozděluje. Část jde zvát obyvatele bytovky, další míří do zapadlejší uličky naproti silnici. „Ivi, vy ste na mňa zapomněli,“ volá za párem mladých Marie Turková. Pár v kroji přichází k tetě, omlouvá se, a dostává peníze do pokladničky. „Svazáci jsou dobří,“ ukazuje na odcházející chasu Turková s tím, že zábava už není pro ni, ale ráda přispěje.

Chasa jde dál vesnicí směrem k nádraží. V tropickém dopoledni mají těžkou práci. Ale zvládají ji s mladickou energií a radostí. „Tak večer na hřišti,“ volá dívka s krásně spletenými copánky a mává na pár mladých lidí s malým chlapcem v náručí. Šatov žije srpnovým posvícením.