Prostreno.cz

Úklid domácnosti z pohledu přežitých mýtů

Samozřejmě, že pro svůj domov a rodinu chcete to nejlepší, proto se taky snažíte efektivně uklízet a šetřit sebe i životní prostředí. Z těchto důvodů myjete nádobí v ruce a dáváte houbičky na nádobí do mikrovlnky v naději, že se zbavíte bakterií a snížíte náklady domácnosti? Přestaňte s tím, je to jedna velká lež!

Zvlášť na sociálních sítích kolují všemožné postupy a rady, jež by měly pomoci udržet domov čistý, svěží a nízkorozpočtový. Jenže tenhle záludný svět úklidu je plný mýtů, polopravd a nesmyslů. Čemu rozhodně nevěřit? Na tomhle se nenechte nachytat!

Ruční mytí nádobí šetří vodu

Ve dřezu je jen pár hrníčků, tak neváháte a umyjete je v ruce. Je přece škoda dávat je do myčky, kde by zabíraly místo pro něco většího, kupříkladu hrnce. Proč je to špatně? Pokud máte myčku nádobí, která není starší než 10 let, jistě vlastníte pomocníka s nižšími nároky na energii.

V první řadě platí, že myčka hrnky a veškeré nádobí umyje lépe než vaše ruce. Studie provedená EPOU, což je americká Agentura pro ochranu životního prostředí, kterou kdysi založil tehdejší prezident USA Richard Nixon, však poukazuje i na další šokující fakta. Pokud myčku nádobí nepoužíváte, ročně můžete přijít až o 19 tisíc litrů vody a 230 hodin osobního času! Přijde vám to málo?

Mikrovlnka zbavuje houbičky bakterií

Internet nabízí spoustu způsobů, jak prodloužit životnost mycích houbiček a zbavit je bakterií, přičemž za velmi populární postup se považuje jejich vložení do mikrovlnné trouby. Problém je v tom, že houbička je dosti pórovitá a spory plísní jsou tvrdohlavější, než si možná myslíte. Bakterie tak nemáte šanci zabít.

Výzkumy ukazují, že kuchyňské houbičky obsahují až šestkrát více bakterií než kliky dveří u koupelen. Přibližně 7 % houbiček na nádobí v sobě má víc než miliardu bakterií. 60 % z nich pak v sobě ukrývá E.coli a zhruba 25 % těchto kuchyňských pomocníků je domovinou pro bakterii Pseudomonas, kterou vědci dávají do souvislosti s infekcí očí a kůže. A teď ještě ta horší zpráva. To, že houbičku necháte „potit se“ v mikrovlnce, není úplně v pořádku, neboť zabijete asi jen 60 % přítomných bakterií! Ten zbytek váš domov vesele ohrožuje dál.

Dezinfekce je pro úklid nejlepší

Bakterie, viry a plísně představují vysoké hygienické riziko, na druhou stranu dezinfekce, které propagují reklamy, jsou na tom stejně. Leckde se uvádí, že tenhle či tamten prostředek je vůči „breberkám“ účinný na 99,9 %, ale nikde už se neudává, že čisticí prostředky stojí za poruchami nervového systému a onemocněním plic, neboť jednou z látek, kterou obsahují, je bělidlo s chlornanem sodným. A to je trnem v oku hlavně Orianne Dumas, výzkumnici z francouzského Národního ústavu pro zdraví a lékařský výzkum (INSERM). Právě ona už léta proti chemii bojuje. Vy také? Pak pro úklid jistě používáte spíš ocet a jedlou sodu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat