Nejlepší filmy Ridleyho Scotta

nejlepší filmy ridley scott

Slavný režisér Ridley Scott chystá návrat na televizní obrazovky se seriálem Raised by Wolves. To jsme nemohli nechat bez povšimnutí a ohlédli se za dosavadní režisérovou tvorbou. Vybrali jsme nejlepší filmy dvaaosmdesátiletého Ridleyho Scotta.

1492: Dobytí ráje

Zdroj: Paramount Pictures

Film 1492: Dobytí ráje se vymyká dosavadní tvorbě známého a slavného Ridleyho Scotta – předtím se režisér vždy zabýval především intimním dramatem jedné či dvou postav, zrcadlícím ovšem širší dějinné a filosofické souvislosti. Známé téma, natočené na zakázku k 500. výročí objevení Ameriky, vyčerpávající, finančně mimořádně náročná koprodukce a žánr historického životopisu, poskytující málo prostoru pro osobní výpověď, to vše se přímo vymyká Scottově dosavadní tvorbě.

Americký gangster

Zdroj: Paramount Pictures

Vynikající snímek režiséra Ridleyho Scotta s hvězdami Denzelem Washingtonem a Russellem Crowem zobrazuje příběh gangstera Franka Lucase (Washington), který se díky odvaze a inteligenci dokáže nenápadně vypracovat na bosse bossů drogového průmyslu v NY. Šikovně využije vietnamský konflikt a americkou armádu na dovoz toho nejčistšího heroinu, kterým zaplaví ulice celého města. Proti němu zatím neúnavně pracuje jeden z mála poctivých policistů ve městě Richie Roberts (Russell Crowe), který vede první protidrogové oddělení ve městě. Film byl natočen podle skutečných událostí a Lucas s Robertsem se dokonce stali přáteli. Americký gangster získal dvě nominace na Oscara.

Blade Runner

Zdroj: Warner Bros.

Snímek jako takový znamenal menší revoluci žánru. A nejen tím, že se mu podařilo poutavě a přilnavě skloubit spojení vědecké fantastiky a takřka noirového způsobu vyprávění (což samo o sobě nezní jako funkční nápad). Blade Runner byl jedinečný i ústředními myšlenkami a velmi pozvolným tempem, kladoucím nicméně důraz na každý detail, který se v závěru může ukázat mnohem zásadnějším, než by se na první pohled mohlo zdát. (Tomáš Lesk)

Černý jestřáb sestřelen

Zdroj: Columbia/Sony

Syrová akce Ridleyho Scotta o skupině amerických vojáků v Somálsku, kterým se trochu zvrtne jedna vojenská operace. Namísto zdánlivě jednoduché mise spočívající v unesení několika důstojníků místního diktátora jsou Ve víru hlavního města necháni napospas zdrcující přesile. Drsná akce bez příkras, naturalismus, skvělé herecké obsazení a absence všudypřítomného amerického patriotismu. Realistický pohled na válku, který boduje jak obsahově, tak vizuálně. Jeden z nejlepších válečných snímků vůbec nesmí minout žádný fanoušek žánru. (Daniel Birgus)

Dobrý ročník

Zdroj: 20th Century Fox

Tento film představoval druhou spolupráci režiséra Ridley Scotta a herce Russela Crowea (tou první byl věhlasný Gladiátor). Crowe si zde zahrál experta na investice Maxe, který se po smrti strýčka vrací zpět na vinici, jež má asociovanou s nejkrásnějšími okamžiky svého dětství. Jeho původní úmysly, tedy vinici co nejdříve prodat, se hned po příjezdu tam začnou měnit. (Barbora Dršková)

Gladiátor

Zdroj: DreamWorks

S největší pravděpodobností nejznámější snadálový velkofilm. Ridley Scott oživil tento subžánr v novém tisíciletí a využil veškerých jeho propriet. Máme tu zradu, pomstu, lásku a hlavně hrdinu, který si jde za svým a bojuje proti bezpráví. Souboje v aréně i dnes díky výborným efektům fungují na jedničku, stejně jako casting (ikonická role pro Russella Crowea a ďábelský Commodus Joaquin Phoenix) nebo soundtrack. Klasika. (Radek Neuman)

Království nebeské

Zdroj: 20th Century Fox

Gladiátor vyprávěl typický sword-and-sandal příběh o zradě a pomstě. Měl krásné kulisy, výborné herce a skvělý audiovizuál. Království nebeské se snaží vyprávět velké myšlenky s velkými gesty (mír, náboženství), ale zároveň jako protiváhu potřebuje vše ukotvit v plnokrevném příběhu. Ten se však bohužel táhne jako sopel, přičemž středobodem je toporný Orlando Bloom. Nesedly mi však ani další věci jako kamera nebo střih. To, že má film občas zapamatovatelné výjevy (poslední bitva, poprava) nebo silné vedlejší herce sice je ku prospěchu věci, ale na tři hodiny je toho vážně pomálu. (Radek Neuman)

Labyrint lží

Zdroj: Warner Bros.

Hi-tech thriller zkloubený s dramatem v prostředí arabských teroristů. Ani se nechce věřit, že v režisérském křesle sedí Ridley. Unylé tempo bez jakýchkoliv zapamatovatelných scén se místy zvrhává v reklamu na telefonní technologie a přehnaný, nicméně typický americký naivismus. V druhé polovině se začne sice něco dít a scéna, kdy Lea vyslýchají je výborná. Ale i tak se nejde zbavit dojmu, že tenhle thriller je už trochu zbytečný. (David Bulawa)

Marťan

Zdroj: 20th Century Fox

Další řadová vesmírná hra na hrdiny, ovšem lidskými kapacitami a vizuálem úchvatná. Dočkali jsme se brutálně těsných okamžiků, několika celkem konzervativních peripetií i tleskání a hlasitých „Yes!“ ve středisku NASA, zkrátka všeho, co už jsme viděli mnohokrát, tentokrát ale zabalené do scottovského hávu, který se může (krom tradičně perfektní, ale neinovativní režie, ovšem kdo čekal opak?) chlubit především jednou schopností – výběr týmu, a to zdaleka nejen toho hereckého. Marťan je estetický koncert, který nadchne maximalistickým přístupem ke kameře, dokonalým střihem, špičkovou výpravou i pěknou (ovšem bohužel ne úžasnou a trochu málo výraznou) hudbou. (Jaroslav Thraumb)

Soupeři

Zdroj: Paramount Pictures

Dramatický film o dvou důstojnících napoleonské armády, kteří jeden na druhého útočí v nelítostných soubojích. Jejich spor začal maličkostí, ale vzrostl v posedlost, která ovládla životy obou mužů na dlouhých 30 let. Film natočený podle povídky Josepha Conrada vypráví o vášni, cti a nenávisti. Na Vás čeká úchvatně vizuálně zpracovaný příběh s nečekaným koncem. První celovečerní film režiséra Ridleyho Scotta.

Thelma a Louise

Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer

Samostatná, životem zatrpklá servírka Louise Sawyer a její kamarádka, poddajná, despotickým manželem Darrylem ovládaná Thelma Dickinson, se vydají na víkendový výlet do hor, aby unikly nudě všedního života. Když se večer zastaví na večeři, Thelma nadšená pocitem svobody se opije a začne koketovat s náhodným známým Harlanem. Bezstarostný výlet se ale promění v drama, když se ji muž pokusí na parkovišti znásilnit. Bravurní scénář vytvořený Callie Khouriovou získal Oscara. Film může být také lákadlem pro fanoušky Brada Pitta, který se zde ocitl v roli zlodějíčka. (Jana Trnková)

Vetřelec

Zdroj: 20th Century Fox

Kultovní klasika sci-fi žánru. Potemnělost, technická udělátka a tíživá atmosféra, která by se dala krájet. I když sympatickou potvůrku zas tak často ve filmu nevidíme, vůbec to nevadí. Podobně jako Spielberg v Čelistech i zde Scott pracoval především s divákovou představivostí. Ta je totiž tou nejsilnější zbraní. V našich hlavách se tak tvořily zajímavé obrázky prapodivného monstra skákajícího z lidského hrudníku, lezoucího po stěnách a bafajícího ze tmy. Ridley Scott vytvořil klenot kinematografie, na který navazovala řada tvůrců ještě několik desítek let poté. (Daniel Birgus)