Hlavní obsah

Proti nám žádné protesty nejsou, říká velitel českých hasičů v Bejrútu

Foto: Hasičský záchranný sbor ČR / Twitter

Záběry z práce českého týmu v bejrútském přístavu.

Reklama

Ve středu večer přistálo letadlo s českým USAR týmem v Bejrútu, aby jeho členové pomohli se situací po obrovské explozi. O současné situaci mluvil se Seznam Zprávami vedoucí týmu Jiří Čmakal.

Článek

Aktualizace: V neděli odpoledne informoval Hasičský záchranný sbor ČR o nuceném stažení záchranářů do hotelu. V Bejrútu jsou totiž opět hlášeny nepokoje. Obdobná situace nastala i v sobotu, kdy místní obyvatelé vzali útokem ministerstva a poškodili kanceláře Sdružení libanonských bank.

V době pořizování rozhovoru byl záchranný tým ve městě a kontroloval se statikem obytné domy.

Čeští hasiči už se znovu pustili do práce, kde teď jsou a jaká je náplň jejich práce? Co je ještě čeká?

Vyslali jsme tým v čele se statikem, který prochází město. Prochází se budovy a posuzuje se jejich stav a zda jsou obyvatelné, nebo neobyvatelné. Na zítřek je plánovaná stejná činnost, potom začne příprava týmu na demobilizaci, což je v podstatě zabalení vybavení a příprava na let zpátky do České republiky.

Co považujete za největší přínos české výpravy?

Na začátku jsme prováděli vyhledávací operace. Došlo k potvrzení, že v našem sektoru už nejsou žádné oběti, může nastoupit těžká technika a mohou začít odbavovací práce. Ta nynější činnost v obydlených částech, kterou jsme započali už včera a dnes bychom měli pokračovat, má přímý vliv na to, jestli se obyvatelé můžou vrátit do svých domovů, nebo ne.

Jaká je nyní komunikace a spolupráce s armádou? Ze začátku jste informovali o komplikacích.

Nechtěl bych to úplně nazývat komplikací. Než přiletěly zahraniční týmy, tu situaci zvládala jenom armáda. Než se pak ta koordinace rozeběhla, tak to prostě nějaký čas trvalo. Teď už je komunikace standardně nastavená a vše je plně funkční.

Jak vypadá současná situace a nálada lidí ve městě?

Naše činnost je obecně vítána a není proti nám žádná vlna odporu nebo protestů. Ty se konaly z politických důvodů. Protest proběhl včera, dnes je tu klid, veškerý pohyb našeho týmu je navíc doprovázen armádou.

Jak dlouho si myslíte, že bude trvat obnova města?

To nedokážu odhadnout. Neznám komplexně to poničení, vím jen o tom, co jsem viděl na vlastní oči. Nebyl jsem úplně všude.

Hasičský záchranný sbor ČR informoval na sociální síti Twitter, že český tým se vrátí domů v úterý. Po přistání budou jeho členové přepraveni do karantény a podrobí se testování na covid-19. Do Česka už se podle mluvčího pražských hasičů těší, pozdravy domů posílají i prostřednictvím našeho zpravodajství.

Reklama

Související témata:

Doporučované