Jak Alza překonala krizi, Facebook využívá problémů TikToku a úspěšný test největší rakety SpaceX. Přečtěte si zprávy týdne

spacex-alza
0Zobrazit komentáře

Tento týden se nesl ve znamení růstu v mnoha odvětvích. Jeden z největších boomů zažívá bezesporu herní trh, který hlásí skvělé výsledky snad u každé větší herní společnosti – především díky digitální distribuci. Roste ale i jmění šéfa a spoluzakladatele Facebooku Marka Zuckerberga, jež se poprvé vyšplhalo na hranici 100 miliard dolarů a zařadilo ho hned za Billa Gatese.

Úspěšný start dosud největší rakety, která by měla v budoucnu posílat lidi na Mars, hlásí SpaceX, konkurenční Virgin Galactic se naopak pochlubil designem a brzkým testováním svého nadzvukového letadla, které má nahradit éru Concordu, a velké změny jsou také uprostřed mediálního obra Disney nebo ve vedení Škody Auto.

Do toho si můžete přečíst několik skvělých příběhů – s vizionářem a zakladatelem Nano Energies Petrem Rokůskem nebo o inženýrovi, který vytvořil a poté prodal startup, jen aby později ukradl data Googlu a teď šel za mříže. Poslechnout si ale můžete také podcast s vědcem a expertem a umělou inteligenci Tomášem Mikolovem.

Přejeme příjemné čtení před startem dalšího týdne.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

? Disney mění filmový svět: Uzavřená kina trápí celý filmový průmysl, který se snaží vymyslet, jak své příjmy kompenzovat. To platí i pro Disney, které vůbec poprvé pošle svůj film jak do kin, tak do online streamingu. Snímek Mulan si tak bude možné pustit online za 30 dolarů, nebo si na něj zajít do kina, což může být pro vícečlennou rodinou ještě vyšší náklad. Naopak takový Netflix mezitím experimentuje s něčím jiným – zrychleným přehráváním filmů a seriálů.

? Škoda Auto má nového šéfa: Po nedávném odchodu Bernharda Maiera z čela Škody Auto už známe náhradu. Otěže převezme Thomas Schäfer, který bude mít jasný úkol – udělat škodovku dostupnější, levnější a více ji odstřihnout od Volkswagenu.

Facebook využívá problémů TikToku: Donald Trump se nedávno rozhodl, že dá tvůrcům TikToku ultimátum – buď prodají svou americkou část, nebo zmizí z tamního trhu. Zatímco o TikTok projevil zájem Microsoft, Facebook rychle připravil start konkurenční služby s názvem Reels, která ho až nápadně připomíná. Podaří se Facebooku ukousnout si z popularity TikToku?

Pandemie nahrává hernímu průmyslu: Snad každá větší firma v herním průmyslu zažívá v posledních měsících boom. Prodeje převážně digitálních kopií rostou a silné výsledky hlásí Activision Blizzard, Take-Two Interactive, stejně jako Epic Games. Právě Epic Games navíc na další vývoj a růst získalo téměř 1,8 miliardy dolarů a jeho valuace poskočila na ohromných 17 miliard.

? Éra nadzvukových letadel se vrací: I když už dnes nelítá, nadzvukové letadlo Concorde bylo jedním z nejlepších vynálezů minulého století. Dlouhou dobu se ale podobné technologii nic nepřiblížilo, a tak se toho rozhodl využít Virgin Galactic miliardáře Bransona, který chystá vlastní nadzvukový letoun, který bude létat rychlostí až 3 675 kilometrů za hodinu.

Mark Zuckerberg v trojce nejbohatších: 102 000 000 000 dolarů. Taková je hodnota majetku spoluzakladatele a šéfa Facebooku Marka Zuckerberga po posledním růstu akcií Facebooku. Výrazně tomu přispělo spuštění konkurence TikToku, stejně jako ohlášení dvojnásobného zisku oproti očekávání.

***

Alza může růst o 100 % ročně. Je jen naše nedokonalost, že tomu tak není, říká Havryluk. Z krize umíme vyjít jako vítěz

havryluk-alza2

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Tomáš Havryluk, místopředseda představenstva Alzy

Alza je největší e-shop v Česku, ale může být ještě mnohem větší. „Je jen naše nedokonalost, že nerosteme o 100 % ročně,“ říká Tomáš Havryluk a ve velkém rozhovoru odhaluje, jaký je recept k úspěchu Alzy i proč umí z krize vyjít jako vítěz.

***

Startupy často mluví o umělé inteligenci, jen aby byly cool. Do Facebooku mě přetáhl Zuckerberg, říká Tomáš Mikolov v podcastu

tomas-mikolov

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Vědec a expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov

?️ Tomáš Mikolov patří mezi přední světové experty na umělou inteligenci. Vylepšil překladač Googlu, do Facebooku ho přetáhl sám Mark Zuckerberg a v podcastu odhaluje, jaká má vlastně umělá inteligence budoucnost a proč se vrací do Česka.

***

Malý skok pro raketu, ale velký krok pro SpaceX. Obří loď Starship se odlepila od země do výšky 150 metrů

starship-spacex40

Foto: SpaceX

Starship ve vesmírném středisku Boca Chica při loňském testu

Na Mezinárodní vesmírnou stanici už první astronauty SpaceX dopravilo a teď má za sebou další úspěšný test své obří lodě Starship, se kterou se chce vydat až na Mars.

***

Pandemie je strašná, ale klimatické změny by mohly být horší, říká Bill Gates a burcuje k akci. Už nemůžeme dál čekat

bill-gates-1

Foto: GatesNotes

Bill Gates, jeden z nejbohatších mužů planety

Přestože je pandemie strašná, Bill Gates upozorňuje, že dopady klimatických změn mohou být ještě ničivější. Proto burcuje, abychom současnou krizi využili jako příležitost ke změně našeho fungování na planetě.

***

Nemusíte hned dávat podíl. Startupy i investoři začínají objevovat alternativy financování, víc než růst sledují zisk

525a3914-min

Foto: Avocode

Zakladatelé Avocode: Martin Ďuriš, Petr Brzek, Tomáš Rychlik a Vu Hoang Anh

Mnoho startupů se žene za bájnou miliardovou hodnotou a řeší růst za každou cenu. Stále více ale investoři hledají také firmy, které od začátku pozvolněji budují zdravý a ziskový byznys. A dobrým příkladem je český startup Avocode.

***

Český konverzační robot z ČVUT opět uspěl v prestižní soutěži Amazonu. Za bronz si odnáší přes milion korun

amazon-alexa-prize

Foto: Jiří Ryszawy/ČVUT

Český tým, který na ČVUT pod vedením Jana Šedivého vyvíjí chatbot Alquist

Studenti z pražského ČVUT potvrzují, že ve světě konverzačních robotů a umělé inteligence patří ke špičce. V prestižní soutěži Amazonu se již potřetí dostali mezi nejlepší.

***

Nová éra energetiky. Počítače budou provádět výpočty a tím získávat teplo třeba pro pěstování, říká vizionář Rokůsek

petr-rokusek-min

Foto: Nano Energies

Petr Rokůsek, zakladatel Nano Energies

Petr Rokůsek patří k velkým českým vizionářům. Jeho myšlenky jsou nadčasové a teď říká, že nás čeká nová éra energetiky. Mimo jiné taková, ve které se budou díky počítačům a jejich výpočtům pěstovat i rajčata.

***

Sestra z Přeletu nad kukaččím hnízdem má temnější minulost, než jsme čekali. Netflix ukázal trailer seriálu Ratchedová

netflix-ratched-sarah-paulson-1

Foto: Netflix

Sarah Paulson jako slavná sestra Ratchedová

Přelet nad kukaččím hnízdem Miloše Formana patří do zlatého fondu světové kinematografie a Netflix se na něj nyní rozhodl navázat. V seriálu Ratchedová poodhalí příběh despotické vrchní sestry.

***

Z hvězdy oboru až za mříže. Inženýr ukradl Googlu data o samořiditelných autech a jde i s miliardovým trestem do vězení

levandowski

Foto: Otto

Anthony Levandowski jde za krádež dat do vězení

Anthony Levandowski patřil mezi největší hvězdy svého oboru. Mohl to být on, kdo naučí auta jezdit bez řidiče, jenže pak neodolal pokušení, vynesl z Googlu tajné dokumenty a teď za to jde za mříže.

***

Neprůstřelná okna a tělo z karbonu. Luxusní turecká jachta Mazu 82 je plavidlem podle vkusu Batmana

jachta8-min

Foto: Mazu Yachts

Mazu 82 je unikátní plavidlo, která má na trhu jen minimální konkurenci

V Turecku postavili jachtu, za kterou by se nemusel stydět ani Batman. Neprůstřelná okna doplňuje luxusní výbava a lehká konstrukce z karbonu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym