Solaris dodá 70 autobusů na CNG varšavskému MZA
Solaris Urbino 12 CNG. Foto Solaris

Všech 40 solo a 30 kloubových autobusů Solaris Urbino CNG bude v provozu v hlavním městě Polska do poloviny roku 2021. Pro Solaris je to významná domácí zakázka.
Všech 40 solo a 30 kloubových autobusů Solaris Urbino CNG bude v provozu v hlavním městě Polska do poloviny roku 2021. Pro Solaris je to významná domácí zakázka.
V úterý 4. srpna podepsali zástupci Miejskie Zakłady Autobusowe (MZA) a společnosti Solaris ve Varšavě smlouvu na dodávku 70 nízkopodlažních městských autobusů Solaris Urbino na stlačený zemní plyn. Celková hodnota smlouvy činí více než 116 milionů PLN (přibližně 690 milionů korun).

Nová Solaris Urbina mají vysoký standard vybavení, jako je klimatizace, USB porty, komplexní informační a video systém s kamerami monitorujícími prostor pro cestující i kabinu řidiče a oblast před vozidlem. Pro zvýšení bezpečnosti budou vybavena alkoholtesterem, který zabrání startu v případě pozitivního testu na alkohol u řidiče. Varšava objednala uzavřené kabiny řidiče se samostatným vstupem, čímž se bude během epidemie omezovat kontakt řidiče s cestujícími. Ve dvanácti metrových autobusech je celková kapacita cestujících 90 osob, kloubové autobusy nabízejí prostor pro 135 cestujících.

„Nákup autobusů Solaris na CNG je pokračováním naší ekologické politiky spočívající v zavedení velkého počtu autobusů s nulovými a nízkými emisemi,“ říká Jan Kuźmiński, prezident správní rady Miejskie Zakłady Autobusowe - „Již máme 91 elektrických a 145 CNG autobusů. Po dokončení všech plánovaných dodávek do konce roku 2022 to bude 160 elektrických a 305 CNG autobusů, což bude představovat téměř 50 procent autobusů provozovaných ve Varšavě v pracovní den.“

První autobusy Solaris Urbino CNG přijedou do Varšavy v dubnu příštího roku, dodávky budou ukončeny v polovině roku 2021. Poté se celkový počet autobusů Solaris ve flotile varšavského MZA zvýší na více než 1 100 vozidel.

„Autobusy Solaris na CNG budou prvními ve flotile MZA. Tuto bezpečnou technologii známe velmi dobře, protože ji implementujeme do našich vozidel od roku 2004 a téměř 1 400 vozidel tohoto typu jezdí po tuctu evropských měst. Zemní plyn je jedna z alternativ veřejné dopravy s nízkými emisemi. Jsem přesvědčen, že jak zaměstnanci MZA, tak cestující, ocení výhody nových vozidel. Zároveň bych rád poděkoval největšímu provozovateli veřejné dopravy v Polsku za důvěru v naši značku,“ uvedl Petros Spinaris, zástupce generálního ředitele společnosti Solaris, při podpisu smlouvy.



Solaris dodá 70 autobusů na CNG varšavskému MZA
Solaris Urbino 18 CNG. Foto Solaris
Solaris dodá 70 autobusů na CNG varšavskému MZA
Podpis smlouvy na dodání 70 autobusů na CNG do Varšavy (zleva): Paweł Jankowski (MZA Warszawa), Tomasz Sygut (MZA Warszawa), Petros Spinaris (Solaris Bus & Coach), Jan Kuźmiński (MZA Warszawa), Leszek Ruta (MZA Warszawa). Foto Solaris