E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Je kolagen zázrak, nebo nafouknutá bublina?

10. srpen 2020

Mluví se o něm jako o elixíru mládí. Prý nám vypne pleť, vyhladí vrásky a ubere několik let. Co ale můžeme od kolagenových produktů doopravdy čekat a na co si dát pozor? Odpovídá Anna Brandejs, zakladatelka a majitelka firmy Medaprex.

Před objektivem pózuje modelka s dokonale hladkou pletí a tvrdí, že za absencí vrásek není její věk, ale kolagen. Běžkyně po vyhraném závodě nadšeně ­vykládá o tom, jak ji ­kolagenové doplňky konečně zbavily bolestí kloubů. Rozesmátá žena v reklamě si libuje, že od té doby, co užívá kolagen, ji netrápí osteoporóza a jako bonus se jí zlepšily vlasy a nehty… Pokud by všechno to, co výrobci kolagenu slibují, byla pravda, jednalo by se skutečně o zázračný elixír mládí.

Jenže tak jednoduché to není. Zjišťovali jsme, co můžeme od kolagenu čekat, co dokáže udělat pro naši pokožku – a co už opravdu nedokáže.

Kolagen s věkem mizí

Kolagen je jednou z nejhojněji zastoupených bílkovin v našem těle (tvoří zhruba třetinu všech bílkovin) a představuje základní stavební kámen chrupavek a šlach. Nezastupitelnou úlohu zastává i v pokožce, kolagenová vlákna jsou totiž jednou z hlavních složek dermis, střední vrstvy kůže. Vlákna jsou obklopena hmotou, která má mimořádnou schopnost vázat vodu a tím udržovat objem kůže.

Anna Brandejs

Vystudovala veterinární lékařství v Košicích a brzy se stala produktovou manažerkou ve farmaceutické firmě. Díky nasbíraným zkušenostem založila společnost Medaprex, která už skoro dvacet let zásobuje zdravotnickým materiálem kliniky estetické medicíny a kosmetická studia. V roce 2013 vybudovala kliniku plastické chirurgie, stomatologie a dermatologie Brandeis Clinic. Následně se vrátila do Medaprexu, kde se věnuje vývoji doplňků stravy. 

Proto je v mládí pleť pevná a pružná. Nicméně postupem času tato schopnost slábne a ztrácí se. Buňky produkují kolagenu čím dál tím méně, kolagenová vlákna se unavují a tuhnou. Navíc kolagen stárnutím degeneruje, takže slábne i jeho schopnost vázat vodu. Výsledkem je suchá, křehká pokožka a vrásky. Selský rozum napovídá, že když tělo přestane kolagen produkovat, respektive se jeho produkce dramaticky sníží, řešením je zkrátka mu ho dodat. Jenže to se snadno řekne.

Zapomeňte na botox i krémy

I když reklamy stále tvrdí, že existují krémy, které pokožce dodají kolagen zvenčí a vyhladí tak všechny vrásky, řada odborníků to odmítá. Molekuly kolagenu jsou příliš velké na to, aby prošly vrchní vrstvou pokožky, takže zůstávají na povrchu pleti a časem je smyjete nebo setřete. Velebení kolagenu v krémech je tak zřejmě především marketingový tah.

To potvrzuje i zakladatelka a majitelka firmy Medaprex Anna Brandejs: „Kosmetika má svoje limity. Do určité míry pleti pomůže, ale působí převážně ve svrchní vrstvě, do střední vrstvy se jí dostane jen nepatrné množství. Injekční výplně vám zase kůži jakoby vycpou, ale její kvalitu nezlepší. Botox dočasně odstraní vrásky, ale kvalitu kůže také nezvýší – nemá vliv na její objem, pevnost a elasticitu.“
Jediným řešením, jak opravdu zlepšit pleť, je podle ní kvalitní strava, případně výživové doplňky. „Účinné látky z nich se totiž vstřebají z tenkého střeva do krevního oběhu a krevní vlásečnice přinášejí živiny přes spodní část kůže do té střední i svrchní. A právě střední část kůže je to, co chceme vylepšit. Je až z osmdesáti procent tvořena kolagenem, který dodává kůži pevnost a objem,“ vysvětluje.

Není kolagen jako kolagen

Ačkoli například ve Spojených státech jsou už od osmdesátých let populární kolagenové injekce (sloužící zejména k vyplnění rtů), v posledních letech zažívají obrovský boom právě i potravinové doplňky. Předpokládá se, že v letošním roce za ně Američani utratí 293 milionů dolarů (pro zajímavost, v roce 2014 to bylo 50 milionů).

Jenže ani s přípravky s obsahem kolagenu to není úplně jednoduché: „Kolagenů existuje mnoho typů. Ne každý ale účinkuje na pleť, lidská kůže totiž obsahuje takzvaný kolagen typu 1. Nemá proto význam užívat jiné typy, když chceme omladit pleť. Doplňky stravy s kolagenem typu 2 a 3 vám možná pomohou zlepšit stav kloubů a svalů, ale pleť vám neomladí,“ dodává k tomu Anna Brandejs.

Kolagen navíc podle ní musí být stoprocentně čistý, abyste věděli, že spolu s ním nekupujete i zbytky tuku, antibiotik a purinů. Měl by být perfektně hydrolyzovaný (rozštěpený na kolagenové peptidy), aby ho tělo dokázalo dobře využít, a přípravek musí mít prokázané účinky v klinických studiích. To ani zdaleka nemá každý kolagenový preparát na trhu. Důležitá je i forma, v níž kolagen užíváte: „V tobolkách si nejpravděpodobněji koupíte čistý produkt. Práškové a tekuté formy se většinou dochucují, sladí, barví a používají různé další chemické látky, často i konzervanty,“ upozorňuje Anna Brandejs.

Popup se zavře za 8s