Hlavní obsah

Roušky jsou na Letní filmové škole problém, lidé si je sundávají

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinná pohoda a společný zájem jsou od samotného zrodu charakteristickým prvkem Letní filmové školy (LFŠ), jejíž 46. ročník se od pátku do středy koná v Uherském Hradišti. Letos je však situace podle některých účastníků jiná a někteří hovoří o snižování důvěry mezi pořadateli a jednotlivými účastníky. Na projekce, kde je více než sto lidí, totiž musejí mít diváci roušky, upozorňují na to od začátku i organizátoři. Ne každý si ale po zhasnutí v sále roušku na ústech ponechává.

Foto: Kristýna Pechová

Atmosféra prvních dnů na letní filmové škole.

Článek

„Organizátoři šli do pořádání letošní filmovky s tím, že bude jiná, založená na úzké vzájemné důvěře mezi nimi a diváky. Tím, že někteří její návštěvníci pravidla nedodržují, tuto důvěru snižují,“ uvedla rozmrzele jedna z divaček.

Nedodržování rozestupů (ve frontách na film), natož roušek. Dost lituji, že jsem na filmovku vůbec letos přijela
návštěvnice

„Nedodržování rozestupů (ve frontách na film), natož roušek. Dost lituji, že jsem na filmovku vůbec letos přijela,“ popsala další z návštěvnic na Facebooku Letní filmové školy. Roušku si na sobě nechává při projekcích například Marek z Brna. „Nevadí mi to, jsem zvyklý, že bylo třeba nosit roušky, jsem na to připravený,“ sdělil ČTK.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Na projekce, kde je více než sto lidí, musejí mít diváci roušky

Jeden z diváků filmovky na sociální síti Facebook uvádí v souvislosti s obavami z koronavirové nákazy pravděpodobnou možnost, že by seděl vedle nakaženého člověka. „Hygienická stanice mi řekla, že dvouhodinový kontakt v uzavřené místnosti (prostě jedna projekce) by byl s vysokou pravděpodobností vyhodnocen jako rizikový a všichni dohledatelní účastníci by byli posláni do karantény,“ uvedl Petr A.

Roušky, dezinfekce a omezený počet návštěvníků. Letní filmová škola se rozjela

Kultura

Jeho slova Právu potvrdila i mluvčí Krajské hygienické stanice Vendula Ševčíková. „S vysokou pravděpodobností by šel dotyčný do karantény a k odběrům. Epidemiologové by rozhodli o dalším postupu po vyhodnocení konkrétních podmínek, které na místě byly,“ podotkla Ševčíková.

Dohledat potenciální přenašeče koronaviru půjde v případě pozdějšího pozitivního vzorku po inkubační době u některého z účastníků jednotlivých projekcí i po skončení filmovky. Pořadatelé totiž registrují jednotlivé akreditované hosty i jejich návštěvy konkrétních projekcí.

„Pro tyto účely data zpracováváme. Hygiena se kvůli tomu ozvala,“ sdělil mluvčí LFŠ Libor Galia a dodal: „Jako pořadatelé upozorňujeme diváky na povinnost nasadit si roušku, pokud je v sále nad sto lidí. Ale potom nemůžeme omezovat jejich základní lidská práva, když si roušku někdo při projekci sundá. Jednotlivé případy řešíme na individuální úrovni. Snažíme se lidem vysvětlit, že jde o bezpečí všech.“

Prodavačky v supermarketech zase s rouškami. Zákazníci zatím bez nich

Ekonomika

V tomto duchu už před začátkem filmovky hovořila i ředitelka LFŠ Radana Korená, která zmínila i dva ze sálů, ve kterých není klimatizace a v době projekcí je v nich dusno. „Na dvou místech budou problémy. Klub kultury a sportovní hala. Některým lidem v rouškách budou hrozit kolapsy a nevolnost. Apeluji, aby všichni vnímali signály svého těla a zároveň se k sobě i k druhým chovali hezky,“ sdělila Korená, která v pozici ředitelky působí při LFŠ už deset let.

„Součástí filmovky už jsem celkem dvacet let, ale podobnou situaci jsem nezažila,“ přiznala k mimořádným podmínkám v souvislosti s letošní filmovkou a s řadou covidových opatření. K těmto opatřením patří kromě povinnosti účastníků nosit roušky v sále nad sto lidí například i dezinfekce sálů po skončení každé projekce.

„Dezinfikujeme veškeré povrchové dotykové plochy, jsou to hlavně kliky, rámy židlí, sedaček, zábradlí, madla,“ potvrdila Právu Simona, která při filmovce vypomáhá jako dobrovolnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám