Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Lillard zazářil 51 body a ještě více zdramatizoval boj o play-off

Už tak je to drama. Souboj o poslední postupové místo do play-off NBA ale získává čím dá větší zápletku. Výraznou měrou k tomu pomohl Damian Lillard, který se blýskl 51 body a pomohl Portlandu k výhře 124:121 nad Philadelphií. Naopak osmý Memphis prohrál 99:108 s basketbalisty Toronta a je jasné, že na Západě se bude muset hrát předkolo.

Damian Lillard
zdroj: ČTK/AP/ autor: Kevin C. Cox

Jelikož vzhledem k dlouhé přestávce zaviněné pandemií koronaviru byla základní část zkrácena o 14 procent zápasů, bylo ještě před restartem ligy rozhodnuto, že mezi osmým a devátým týmem musí být rozdíl minimálně čtyř výher. To se na Západě nestane, vzhledem k tomu, že Memphis a Portland mají nyní téměř shodnou bilanci. Příští víkend tak přijde na řadu předkolo.

V něm bude muset osmý tým zvítězit nad devátým a bude na to mít dva pokusy. Naopak devátý celek by musel vyhrát první zápas, pak i případnou odvetu. Kdo se do předkola dostane, zatím není jasné, protože Memphis se nadále trápí a po restartu prohrál už pátý ze šesti zápasů.

"Nebojím se, že bychom předkolo nehráli. Teď se musíme soustředit na to, abychom se poučili z našich chyb a byli připraveni," uvedl rozehrávač Grizzlies Jo Morant.

Šanci ale cítí Phoenix, San Antonio, které v neděli zvítězilo 122:113 nad New Orleans, a především Portland. Ten svedl dramatickou bitvu s Philadelphií, když přišel o šestnáctibodové vedení a v poslední čtvrtině prohrával až o šest bodů. Pak ale Trail Blazers podržely hvězdy. Především Lillard, jenž v poslední pětiminutovce dal 11 ze svých 51 bodů. Odčinil tak své selhání při předchozí prohře s Los Angeles Clippers, kdy v závěru neproměňoval.

"Minule to z mé strany nebylo dobré a cítil jsem, že jsme si nechali výhru proklouznout mezi prsty. Tak jsem si řekl, že dnes se to nestane znovu," řekl Lillard.

Philadelphia nejenže prohrála s Portlandem, ale přišla také o pivota Joela Embiida, který odstoupil už v prvním poločase kvůli poraněnému kotníku. Na marodce je přitom i druhá hvězda týmu Ben Simmons. Porážka odsunula Sixers na šesté místo tabulky Východní konference.

Osobní rekord 41 bodů zaznamenal Austin Rivers, v dresu Houstonu tak zastoupil odpočívající hvězdu Russella Westbrooka a dovedl Rockets k výhře 129:112 nad Sacramentem. Nejlepší střelec soutěže James Harden k tomu pomohl 32 body, osmi doskoky a sedmi asistencemi.

"Já se beru za skvělého střelce, ale jsem v týmu, kde se to ode mě tolik nežádá, protože tady jsou ti nejlepší střelci a já si plním svou roli, což vyhrává zápasy. A dnes bylo třeba, abych ukázal, co ve mně je," řekl Rivers.

Orlando ještě 38 vteřin před koncem vedlo nad Bostonem o pět bodů, v prodloužení ale prohrálo 119:122. Hrdinou byl Jayson Tatum, který nejprve trojkou snížil a následně čtyři vteřiny před koncem srovnal střelou z otočky a poslal zápas do prodloužení. V něm přidal dalších pět bodů a celkem nasbíral 29 bodů. Ještě o dva více zaznamenal spoluhráč Gordon Hayward.

Výsledky NBA:

Boston - Orlando 122:119 po prodl., LA Clippers - Brooklyn 120:129, New Orleans - San Antonio 113:122, Oklahoma City - Washington 121:103, Portland - Philadelphia 124:121, Sacramento - Houston 112:129, Toronto - Memphis 108:99.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články