Lillard pomohl Portlandu v boji o play-off NBA 51 body, na Západě se bude hrát předkolo

Damian Lillard se v NBA blýskl 51 body a pomohl Portlandu k výhře 124:121 nad Philadelphií. Už tak dramatický boj o poslední postupové místo do play-off proto získal další zápletku. Osmý Memphis totiž prohrál 99:108 s basketbalisty Toronta a je jasné, že na Západě se bude muset hrát předkolo play-off.

Orlando Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Damian Lillard (vlevo) z Portlandu během zápasu proti Philadelphii.

Damian Lillard (vlevo) z Portlandu během zápasu proti Philadelphii. | Foto: Kevin C. Cox | Zdroj: Reuters

Jelikož vzhledem k dlouhé přestávce zaviněné pandemií koronaviru byla základní část zkrácena o 14 procent zápasů, bylo ještě před restartem ligy rozhodnuto, že mezi osmým a devátým týmem musí být rozdíl minimálně čtyř výher. To se na Západě nestane, vzhledem k tomu, že Memphis a Portland mají nyní téměř shodnou bilanci. Příští víkend tak přijde na řadu předkolo.

Dončić zazářil proti Milwaukee, Dallas zvládl prodloužení díky jeho triple doublu i efektní asistenci

Číst článek

V něm bude muset osmý tým zvítězit nad devátým a bude mít na to dva pokusy. Naopak devátý celek by musel vyhrát první zápas, pak i případnou odvetu. Kdo se do předkola dostane, zatím není jasné, protože Memphis se nadále trápí a po restartu prohrál už pátý ze šesti zápasů.

„Nebojím se, že bychom předkolo nehráli. Teď se musíme soustředit na to, abychom se poučili z našich chyb a byli připraveni,“ uvedl rozehrávač Grizzlies Jo Morant.

Šanci ale cítí Phoenix, San Antonio, které v neděli zvítězilo 122:113 nad New Orleans, a především Portland. Ten svedl dramatickou bitvu s Philadelphií, když přišel o šestnáctibodové vedení a v poslední čtvrtině prohrával až o šest bodů. Pak ale Trail Blazers podržely hvězdy. Především Lillard, jenž v poslední pětiminutovce dal 11 ze svých 51 bodů. Odčinil tak své selhání při předchozí prohře s Los Angeles Clippers, kdy v závěru neproměňoval.

„Minule to z mé strany nebylo dobré a cítil jsem, že jsme si nechali výhru proklouznout mezi prsty. Tak jsem si řekl, že dnes se to nestane znovu,“ řekl Lillard.

Východ NBA už zná osm postupujících. Do vyřazovacích bojů jdou Brooklyn a Orlando

Číst článek

Philadelphia nejenže prohrála s Portlandem, ale přišla také o pivota Joela Embiida, který odstoupil už v prvním poločase kvůli poraněnému kotníku. Na marodce je přitom i druhá hvězda týmu Ben Simmons. Porážka odsunula Sixers na šesté místo tabulky Východní konference.

Osobní rekord 41 bodů zaznamenal Austin Rivers, v dresu Houstonu tak zastoupil odpočívající hvězdu Russella Westbrooka a dovedl Rockets k výhře 129:112 nad Sacramentem. Nejlepší střelec soutěže James Harden k tomu pomohl 32 body, osmi doskoky a sedmi asistencemi.

„Já se beru za skvělého střelce, ale jsem v týmu, kde se to ode mě tolik nežádá, protože tady jsou ti nejlepší střelci a já si plním svou roli, což vyhrává zápasy. A dnes bylo třeba, abych ukázal, co ve mně je,“ řekl Rivers.

Orlando ještě 38 vteřin před koncem vedlo nad Bostonem o pět bodů, v prodloužení ale prohrálo 119:122. Hrdinou byl Jayson Tatum, který nejprve trojkou snížil a následně čtyři vteřiny před koncem srovnal střelou z otočky a poslal zápas do prodloužení. V něm přidal dalších pět bodů a celkem nasbíral 29 bodů. Ještě o dva více zaznamenal spoluhráč Gordon Hayward.

NBA:
Boston - Orlando 122:119 po prodl., LA Clippers - Brooklyn 120:129, New Orleans - San Antonio 113:122, Oklahoma City - Washington 121:103, Portland - Philadelphia 124:121, Sacramento - Houston 112:129, Toronto - Memphis 108:99.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme