Puchýře rozhodně nepropichujte. Naučte se je ošetřit bez zadělání na problémy

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
puchyre
puchyre

Koupili jste si nové sandály, běhali v nich po městě a večer už jste kvůli puchýřům sotva stáli na nohou? Tak ať vás ani nenapadne ho strhávat nebo bez rozmyslu propíchnout první věcí podobné špendlíku, která bude zrovna po ruce. To, že se puchýř udělal, má svůj význam. Poznejte ho a naučte se svůj puchýř hýčkat, dokud se nezhojí.

Vznik puchýře předchází opakovaný tlak na pokožku, který způsobuje oddělení pokožky od škáry. Tvoří se tekutina vlastnostmi podobná krevní plazmě, jež vyteče ven, a puchýř je na světě.

Můžete si zadělat na infekci

Dochází k odhalení vrstvy kůže, která obsahuje nervová zakončení. Ta je teď velmi citlivá a právě ona tekutina ji udržuje ve sterilním prostředí. Díky ní se puchýř také lépe hojí.

Když ho strhnete nebo propíchnete, o tuto ochranu organismu přijdete a mohli byste si zadělat na infekci, která by se mohla šířit dál do těla.

Pokud se vám puchýř utvoří, první, co byste měli udělat, je uklidit boty, jež vám ho způsobily, na dno skříně nebo do botníku.

Kvůli onomu tlaku na pokožku se nejčastěji objevují puchýře právě na nohách po nějaké době strávené v botách, které jejich nositele tlačí. Chvíli je proto zkrátka nebudete nosit. V tomto případě se opravdu nevyplatí pro krásu trpět.

Puchýř ošetřujeme zásadně a jen tehdy, když máme umyté ruce. Můžeme si do něj totiž snadno zanést infekci. Proto je jeho bezhlavé strhávání naprostý nesmysl.

Raději se poraďte s lékárníkem

Většinou je dobré na puchýř nalepit náplast, čtvereček gázy nebo obvaz. Není vhodné je příliš utahovat, aby mohl dýchat a na postižené místo proudila bez problémů krev.

Místo pro jehlu tak raději zajděte do lékárny a poraďte se s lékárníkem, co by bylo pro váš puchýř nejvhodnější. Léčba se totiž může trochu lišit.

Jiné bude hojení, pokud už se vám puchýř strhl třeba při chůzi, a jinak se na to půjde, když bude nepoškozený. V posledních letech jsou oblíbené například speciální náplasti využívající princip mokrého hojení.

Autor: Alice Konopásková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články