Zbavte se mykózy na nehtech jednou provždy. Pomohou vám přírodní látky

Zdraví 10. srpna 2020 | 09:16 — Klára Sanders
Onychomykóza neboli mykóza nehtů je velmi nepříjemné a poměrně často se vyskytující houbové onemocnění nehtů. Původci mykóz jsou nejčastěji vláknité houby (dermatofyty) a kvasinky a postihují především palce na nohou, ale objevit se mohou i na rukou.
Dalších 7 fotografií v galerii
Nehtová mykóza umí potrápit / Depositphotos

Nehtová mykóza trápí až jednu desetinu Čechů. Často je důsledkem neléčené kožní infekce či špatné péče o nohy. Houby a kvasinky, které mykózu způsobují, mají ideální podmínky pro růst a množení obzvláště v teplém počasí. Mají totiž rády vlhko a teplo a když velkou část dne trávíte v botách, vzniká ideální prostředí pro výskyt dermatofytů. 

Dermatofyty neboli vláknité houby mohou proniknout přímo do nehtového lůžka a narušit tak jeho růst. Nehet je pak deformovaný, zabarvený doběla či dočerna a ztrácí svůj přirozený lesk. Okraj nehtu se začne postupně ztlušťovat, žloutne a drolí se. To vede k tzv. onycholýze – odlučování nehtové ploténky od jejího lůžka.

Důležité je zahájit léčbu včas, protože mykóza se z jednoho nehtu může rozšířit i na ostatní nehty v okolí. Ostré a deformované nehty pak často způsobují poranění kůže či další komplikace.

Zbavit se mykózy nehtů může trvat celé měsíce, ale co je horší,  často se toto onemocnění vrací. Mezi rizikové faktory onemocnění přitom řadíme věk, druh obuvi či osobní hygienu. U těžších forem onemocnění, zejména pokud je zasažena velká část nehtu, je nutná návštěva lékaře. Naopak při lehčích formách mohou pomoci i některé přírodní látky. Pojďme se podívat, kteří přírodní pomocníci jsou v boji proti mykóze nehtů nejúčinnější.

Tea tree oil

Čajovníkový olej, známý jako tea tree oil, je lékem na mnohé neduhy. Je ověřeným pomocníkem při léčbě kožních onemocnění i nepříjemného akné. Pomoci může i při problémech s nehtovou mykózou. Jak olej použít?

  • Neředěný olej naneste pomocí vatového tamponku přímo na nehet ráno i večer po koupeli.
  • Pár kapek přidejte do lavoru s vlažnou vodou a dopřejte nohám 20minutovou lázeň. 

Ať zvolíte kterýkoliv způsob, nezapomeňte proceduru denně opakovat.

Ocet

Při léčbě onychomykózy se můžete spolehnout i na jablečný ocet. 2 dcl octa přilijte do lavoru s vlažnou vodou a máčejte v lázni nohy alespoň 20 minut. Tuto kúru opakujte několikrát týdně.

Kokosový olej

Kokosový olej je nejen skvělým pomocníkem při péči o vlasy či pokožku těla, ale také v boji proti nehtové mykóze. Malé množství kvalitního kokosového oleje naneste na postižené nehty a nechte jej působit. 

Česnek

Dalším přírodním pomocníkem je česnek. Charakteristický je svými antibiotickými a antibakteriálními účinky. Stroužek česneku nadrobno nastrouhejte a naneste na postižený nehet. Celý prst následně zabalte a nechte působit alespoň jednu hodinu. Kúru opět nezapomeňte pravidelně opakovat. 

Oreganový olej

Jde o olej, který má silné antibakteriální a protiplísňové účinky. Potírejte oreganovým olejem poškozený nehet a nechte ho působit. 

Meduňka lékařská

Při léčbě lehčí formy nehtové mykózy můžete použít meduňku lékařskou, která má silné antiseptické i antibakteriální vlastnosti. Je velmi podobná mátě, ale prozradí ji její citrusová vůně. Čtyři lžičky nasekaných meduňkových listů zalijte 100 ml čistého vysokoprocentního alkoholu a nechte na tmavém místě louhovat alespoň dva týdny. Potom tinkturu sceďte. Touto tinkturou natírejte postižená místa několikrát denně.

Co byste nikdy neměli dělat?

Pokud jste náchylní na tvorbu plísní na nohou, měli byste vždy používat vlastní ručník a dbát na důkladnou hygienu chodidel. Pokud navštěvujete plovárny a bazény měli byste vždy mít na nohách přezůvky. Prevencí proti plísni je každodenní hygiena, pohodlné a vzdušné boty a důkladné osušení nohou po každém mytí nebo koupání. Dále čtěte: Chodidla vyprodukují až půl litru tekutiny denně. Co stojí za jejich zápachem?

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu