Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hornobránský rybník je nevhodný ke koupání, Český Krumlov chce zajistit zlepšení

Hornobránský rybník je aktuálně na seznamu vodních toků, které jsou sledovány Státním zdravotním ústavem v Praze. Důvodem je zhoršená kvalita voda, na kterou upozornili návštěvníci. Z provedených výsledků vyplynulo, že se ve vodě nachází ptačí motolice, která způsobuje kožní onemocnění. Koupání na tomto místě je proto teď nevhodné.

Rybník prošel před šesti lety revitalizací a je velmi vyhledávanou lokalitou. Návštěvníci ale poukazovali na pěnu a zvláštní zabarvení vody. Vedení Krumlova se proto obrátilo na společnost Čevak, která provedla komplexní rozbor zaměřený na možný výskyt znečištění způsobeného cizími vlivy, kterými může být například znečištění způsobené odpadní vodou, včetně obsahu mycích prostředků a dalších chemických látek používaných v domácnostech.  

V návaznosti na výskyt kožních alergických reakcí, spojených s koupáním v Hornobránském rybníku, byl proveden odběr vzorků i Státním zdravotním ústavem v Praze. Analýza potvrdila výskyt cerkárií ptačí motolice ve vodě, které způsobují cerkáriovou dermatitidu. 

„Na základě zjištěných informací nedoporučujeme aktuálně využívat rybník ke koupání. Rozhodne-li se návštěvník ke koupání na vlastní nebezpečí, doporučujeme po vykoupání využít sprchy s čistou vodou, které jsou v areálu rybníka,“ řekla k situaci Vlasta Horáková z Odboru životního prostředí a zemědělství.

Na základě kompletních výsledků přistoupí město k potřebným opatřením a zásahům. Opatření zajišťující zlepšení kvality vody budou doporučena ze strany Státního zdravotního ústavu v Praze. 

„Chystáme se nechat zařadit Hornobránský rybník na seznam sledovaných koupacích vod, aby bylo možné častěji monitorovat kvalitu vody, a tím zabránit případným zdravotním problémům,“ uvedl místostarosta Martin Hák.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky koupání, kvalita vody, Český Krumlov, rybník, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hornobránský rybník je nevhodný ke koupání, Český Krumlov chce zajistit zlepšení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.