Z letní intenzivní spolupráce s dětmi čerpáme po celý školní rok

Publikováno: 7. 8. 2020 Doba čtení: 4 minuty
Z letní intenzivní spolupráce s dětmi čerpáme po celý školní rok
© Foto: Simona Vokounová

Koronavirová krize přesunula naši službu podpory vzdělávání do online prostoru, utlumila fungování našich klubů a zamezila pořádání volnočasových aktivit. S dětmi jsme se tak „potkávali“ výhradně ve virtuálním prostoru. Těšili jsme se proto, až se situace uvolní a my se s dětmi budeme moci vidět znovu tváří v tvář. A tuhle možnost nám léto naštěstí přineslo. Naše rokycanské kolegyně se tak do aktivit s dětmi pustily ve velkém. Pojďme se podívat, co všechno v červenci už podnikly a kam se v srpnu všude chystají.

Hned na začátku prázdnin se v Rokycanech rozběhlo skupinové doučování, kam dochází střídavě 6 až 8 dětí. To bude probíhat až do konce srpna. Žádné z dětí, které kolegyně podporují v rámci vzdělávání, letos nepropadlo, takže je nečekala ani jedna příprava na reparát, která je vždy časově velmi náročná. Vznikl tak prostor pro skupinové doučování pro větší počet dětí. „Celá situace kolem online doučování během uzavření škol byla pro všechny nová. Nikdo z nás si není jist, zda online probíraná látka zůstala v dětských hlavách, jestli se probralo vše nebo jestli děti nevypadly až příliš ze školního režimu. Rokycanské kolegyně se proto rozhodly pro doučování dvakrát týdně vždy od 13 do 17 hodin. První část věnují opakování, procvičování a zjišťování, co děti neumí. Ve druhé části pak hrají hry, rozvíjí vědomosti zábavnou formou. Návrat dětí do školy po letní pauze je vždycky náročný a letos to bude téměř po 6 měsících, proto je mimo jiné cílem s dětmi pracovat i na určitém režimu,“ vysvětluje koordinátorka podpory vzdělání Miroslava Haplová důležitost letní školní přípravy. Věříme, že návrat do školy díky tomu bude pro všechny příjemnější.

Aby však léto nebylo jen o učení, vyrážejí tamní pracovnice s dětmi také na výlety. V červenci vedla jejich cesta do Plzně. V prostorách kulturního centra DEPO2015 navštívily 2 výstavy. Výstava GOOL zaměřená na historii českého fotbalu pohltila díky své interaktivitě holky i kluky. Každý si tu může zkusit stát se opravdovým fotbalistou a překvapivě těch fotbalistek bylo více než fotbalistů. Na stejném místě pak vyrazily také na vzdělávací výstavu Blik Blik. „Děti si zahrály světelné Člověče, nezlob se a podpořily týmového ducha při společné záchraně vesmíru. Na obou výstavách jsme strávily několik hodin, takový zápal nevidíme moc často, všechny to moc bavilo,“ líčí rokycanská pracovnice podpory vzdělávání Aneta Sklenářová. Den zakončily v JUMP Aréně, kde si děti mohly vyzkoušet pod vedením zkušených lektorů skákání na desítkách trampolín, trénovat salta a velké skoky do pěnových matrací. „Aktivitu doporučuju jako trénink koordinace, ale i týmového chování během plnění některých atrakcí,“ dodává Sklenářová.

Celoprázdninová hra Letem světem nám vynahradila nemožnost cestování

Volnočasové aktivity se kolegyně z podpory vzdělávání snaží vždy co nejvíce propojit s rozvojem dětí. Nejinak tomu bylo i v rámci příměstského tábora, který pro děti uspořádaly ve druhé polovině července. „Potkaly jsme se tam nejen s dětmi, se kterými se známe dlouhodobě, ale také s dětmi, které jsme do té doby znaly jen prostřednictvím online doučování. Byla to příležitost blíže se poznat. Zahájily jsme tam společně celoprázdninovou hru Letem světem, která nám měla vynahradit nemožnost cestování během léta,“ popisuje kolegyně. Udělaly si vlastní vlajku, mluvily o přírodě, společnosti a hravou formou poznávaly nejprve Česko a posléze vybrané státy Evropy. Vyzkoušely si upéct pizzu nebo připravit fondue, aby jednotlivé státy více zažily. „Hodně nám k tomu pomohl výukový atlas světa, ale i knížky ze série Kouzelné čtení, nešlo tak jen o faktografické poznatky o státech, ale i o rozvoj představivosti dětí,“ vysvětluje Sklenářová. Vyrazily však s dětmi také na koupaliště a na výlet k Boleveckému rybníku, aby si léto užily plnými doušky.

A protože léto je dlouhé, tak v srpnu se naše kolegyně s dětmi chystají i na jednu volnočasovou aktivitu spojenou s přespáním v kempu v Kralovicích. Tam naváží na celoprázdninovou hru a procestují ještě Asii, Austrálii, Ameriku a Afriku. „Tato akce nás čeká již druhým rokem. Děti si tu vytvoří krásná přátelství a díky tomu, že s námi jezdí i děti z obcí kolem Rokycan, je to jedinečná příležitost se potkat takto dohromady. Jim tak dopřejeme více společného času a sobě opravdu intenzivní spolupráci s dětmi a možnost s nimi komunikovat mnohem hlouběji, více je poznat a pochopit jejich potřeby. Právě z takových chvil pak čerpáme po celý další školní rok,“ popisuje Sklenářová přínosy pobytových akcí.

V závěru léta už rokycanské děti čeká jen rozloučení s létem, kde se potkají nejen s mladšími kamarády z předškolního klubu, ale také s těmi staršími z kariérního poradenství. „Všechny aktivity samozřejmě i nyní doprovázejí různá opatření, která je nutné dodržovat. Rodiče na jednodenní i vícedenní akce nesmí přivést děti s jakýmkoliv příznakem byť lehkého nachlazení. Máme k dispozici teploměry, dezinfekce i roušky. I díky tomu s námi rodiče děti pouští a ony si mohou léto užít se vším všudy,“ uzavírá Haplová. 

Autor: Tereza Králová

Související články