Drogista, prodavač a opravář rádií, fotograf. Takový byl Jaroslav Matějka z Černovic

Před sto lety byla v Československu otevřena první drogerie v Černovicích na Pelhřimovsku - masti a léčiva v ní sám vyráběl vyučený drogista Jaroslav Matějka.

Přestože měl jen základní vzdělání a výuční list drogisty, byl natolik talentovaný na technické záležitosti, že toho uměl daleko více.

Rádia

„Ani nevím, kde začít,“ směje se jeho synovec Pavel Janeček. „Ovládal všechno o rádiích, když to ještě byly takzvané krystalky. A když přišla lampová rádia, tak udělal tady v Černovicích na náměstí takové představení a ta rádia ve své drogerii prodával, což bylo ojedinělé, a uměl je i opravovat.“

V drogerii si všechno vyráběl sám. „Byly to, dnes bychom řekli, potravinové nebo výživové doplňky, masti, ale i medikamenty pro všechna domácí zvířata. Na výstavě fotografií budeme mít i takový koutek s reminiscencí na jeho drogerii i s původními miskami a kádinkami,“ říká Pavel Janeček, který se svou dcerou Radkou a historikem Jiřím Turkem výstavu připravuje.

Fotografický archív

Vybrat fotografie z pozůstalosti Jaroslava Matějky nebylo jednoduché. Důsledně uspořádaný, popsaný a datovaný archív se našel až před prodejem Matějkova domu: „My jsme o tom archívu věděli, ale nenašli jsme ho. Až když se musela pro toho nového majitele vyklidit půda, tak v takových zahrabaných krabicích se najednou ten poklad objevil. Byly to negativy i fotky, těch negativů bylo přes tři tisíce šest set!“

Fotografie jsou velmi kvalitní, za nejednu z nich získal ocenění v soutěžích. Jaroslav Matějka vedl kurzy fotografování v Praze i v Černovicích a vychoval v oboru několik známých jmen.

Historické události, portréty, Černovice i jiná města a příroda, to vše bylo námětem fotografií Jaroslava Matějky, které budou k vidění na Městském úřadu v Černovicích do 23. srpna mimo pondělky.

Spustit audio