Úleva od dětské cestovní nevolnosti

„Mamííí, mně je špatně!“ Když se dětem dělá špatně v autě, letadle nebo na lodi, hlásí se o slovo cestovní nevolnost. My vám dáme několik tipů, jak malým (ale i velkým) pomoci.

Že se některým lidem dělá špatně při jízdě autem, lodí nebo v letadle, má jednoduchý důvod. Mozek má obtíže se zpracováním různých vjemů. Zatímco totiž jen tak sedíme, naše smysly stejně vnímají všechny vnější pohyby jako zatáčení, couvání nebo brzdění.

Představte si, že sedíte na místě spolujezdce a díváte se do mapy. Vaše oči vysílají mozku signál, že by měl nastat stav nehybnosti. Váš orgán pro rovnováhu, který se mimochodem nachází ve vašem vnitřním uchu, ale všechny ty pohyby a akcelerace jedoucího vozidla nadále vnímá a hlásí odpovídající zprávy do mozku. A to stejné se může stát i bez pohledu do mapy, knihy nebo mobilu. Pokud se neshodují smyslové vjemy těla, vyvolává to chaos v hlavě. A jako následek dochází k typickým symptomům cestovní nemoci – odborně nazývané kinetóza.

Proč trpí nejčastěji děti

V zásadě se může cestovní nevolnost objevit u lidí jakéhokoli věku. U kojenců a velmi malých dětí k tomu ovšem nedochází, protože jejich orgán pro vnímání rovnováhy ještě není plně vyvinutý. Naproti tomu děti mezi druhým a dvanáctým rokem nevolností trpí velmi často, protože u nich plynule nefunguje koordinace mezi orgánem rovnováhy a mozkem. S narůstajícím věkem ale pravděpodobnost výskytu klesá. Avšak například lidé, kteří často trpí na migrény a psychické zátěže, mohou na nevolnost trpět ještě i v dospělém věku.

Příznaky nevolnosti

Ne vždy dokážou děti včas říci, že je jim špatně. A pak už je pozdě… Sledujte proto děti pozorně, některé příznaky vás mohou na nastávající nevolnost upozornit – pokud jsou děti neklidné, více se potí a nebo najednou zblednou. Také únava, častější zívání a bolesti hlavy mohou naznačovat, že vaše dítě trpí nevolností. Ve středně těžkých případech dochází k typickým potížím – od závratě po nevolnost a zvracení.

Jak nevolnostem předcházet

Kromě klasických léků, se kterými vám v každé lékárně dobře poradí, existují také různé alternativy. Například zázvor je údajně velmi účinný prostředek na nevolnost. Ovšem věrohodné studie, které by jeho účinky mohly potvrdit, zatím neexistují. Pokud nejste příznivci tradiční medicíny, můžete vyzkoušet třeba homeopatické prostředky. Poměrně nově můžete vyzkoušet také náramky proti cestovní nevolnosti, které pomáhají zmírnit nepříjemné symptomy, a to naprosto bez medikamentů, pouze přírodní cestou – tlakem na příslušné akupunkturní body.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat