Prázdniny ve dvou třetinách, léto na vrcholu

Foto: Zlin.cz
ZLÍNSKO - Kardiaci na infarkt, houbaři na infarkt, pokladní a provozovatelé bufetů na koupalištích konečně v dobrém rozmaru. Milovníci slivovice v očekávání, vinaři taktéž. Způsob tohoto léta je vlastně normální.

Nejprve to vypadalo, že po květnových a červnových deštích budou v tomto čase přímo na vrcholu blaha houbaři. Opak je pravdou.

„Neumím si to vysvětlit, v lese neroste prakticky nic, podmínky přitom byly více než slibné. Lesy jsou prázdné a já jsem našla jen pár hořčáků neboli hřibů žlučníků,“ vypráví znalkyně a dlouholetá šéfka mykologického kroužku v Salaši ve Chřibech Alena Filípková. Přesto neváhala a hořké houby využila na výrobu osvědčené tinktury proti žaludečním problémům. Naložila je do jablečné pálenky a teď se budou asi měsíc vyluhovat, pak pomáhat.

Poslední pěkné úlovky přinesla v polovině minulého týdne Klára Paličková z Karolinky a taky Martina Schöfrová z Dešné. Ta udělala vynikající „téčka“, což jsou pravé hřiby nakrájené na plátky a osmažené jako řízek v trojobalu.

Léto se ale umoudřilo, co se milovníků koupání týče.

„Je to tu přímo senzační, libovaly si o víkendu na moderním koupališti ve Vlčnově kamarádky Marcela Beníčková a Barbora Vaňková. Teploměr ukazoval na vzduchu téměř 35 stupňů, voda měla 26, osvěžení tedy přímo nutné.

To platilo i pro muzikanty na provodovské pouti. Ti měli v neděli při mších i dalším vystoupení hned pětihodinovou produkci.

„Opravdu zabíračka, ale celé se to vydařilo, to víte, že musíme hasit žízeň,“ komentoval setkání poutníků na Malenisku jeden z muzikantů Milan Slovák mladší.

Horko má být i v dalších dnech. Smůla pro houbaře, radost pro vodomily.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x