Příjmy formule 1 zažily ve druhém čtvrtletí volný pád  | Foto: Getty Images / Bryn Lennon

Foto: Getty Images / Bryn Lennon

Příjmy formule 1 zažily ve druhém čtvrtletí volný pád

Formule 1 zažila výrazný pokles svých příjmů ve druhém čtvrtletí. Kvůli tomu neposílala ani peníze týmům z podílů na komerčních právech.

Příjmy formule 1 za období duben až červen klesly z 620 milionů dolarů v roce 2019 na pouhých 24 milionů dolarů v letošním roce.

V roce 2019 se ve druhém čtvrtletí konalo sedm závodů – třetina sezóny. Letos se ve stejném období neodjel žádný závod. 

Jediným příjmem bylo sponzorství, které nesouvisí s konkrétními daty závodů.

Peníze z komerčních práv vyplácí F1 zpětně v několika splátkách. V uvedeném období ale nedostaly týmy nic, protože výše plateb je rozdělena poměrně podle počtu závodů. 

Ve třetím čtvrtletí letošního roku se pojede 10 závodů, ale formule 1 přesto očekává nižší příjmy než ve stejném období vloni. 

Mezi příjmy budou poplatky od televizí a také sponzorské příjmy. Příjmy z poplatků od okruhů budou nulové. Ve skutečnosti je to F1, která platí některým okruhů (například Silverstone), že se u nich závodí. Důvod je logický – závody se jedou bez diváků. Prodej lístků je pro okruhy fakticky jediným příjmem, protože například reklama na okruhu patří také F1.

F1 provedla ve druhém čtvrtletí určitá opatření ke snížení nákladů, včetně odstranění nebo odložení nepodstatných výdajů, snížení platů apod.

Doporučujeme

Články odjinud