Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnský zastupitel dostal obecní byt od městské části Brno-sever. Nejde o střet zájmů, hájí se

Brněnský zastupitel za Svobodné a Brno autem David Pokorný uspěl se žádostí o obecní byt v městské části Brno-sever. Informoval o tom ke konci minulého týdne server iRozhlas.cz. V názorech na přidělení bytu se přitom rozchází členové koalice městské části - zatímco lidovci nesouhlasí, radní z hnutí ANO a hnutí SOL v tom problém nevidí. Podle Pokorného nejde o žádný střet zájmů, naopak tvrdí, že by z řízení neměl být vyloučen jen proto, že je brněnským zastupitelem.

Pokorný uspěl se žádostí o byt 2+1 o rozloze 74 metrů čtvereční na Jugoslávské ulici v Brně. Podle vlastních slov splnil všechny podmínky a v řízení nedošlo k žádnému obcházení pravidel. O přidělení městského bytu se na Brně-severu rozhoduje na základě bodového systému. V něm brněnský zastupitel podle úředníků uspěl a dostal nejvíc bodů.

Tabulka bodového systému pro výběr žadatelů o městský byt v MČ Brno-sever:

1)Žadatel žádá:
Žadatel/ka do 35 let - 2 b
s manželem/manželkou, registrovaným partnerem/partnerkou - 2 b
s jinou osobou - 1 b
žadatel má ve vlastní péči nezletilé dítě (bez ohledu na počet dětí) - 3 b
2) Příjmy žadatele:
• zdanitelné příjmy nebo dávky důchodového pojištění
(příjmy zaměstnance HPP, OSVČ, starobní, invalidní nebo pozůstalostní důchod,
rodičovský příspěvek, peněžitá dávka v mateřství, přídavek na dítě, alimenty) - 25 b
• příjmy z Dohod o vykonané práci; pracovní činnosti - 10 b
3) Trvalý pobyt žadatele + manžela/ky:
• v Brně - 5 b
• mimo Brno - 2 b
4) Doba trvání žádosti:
• 12 měsíců -  0 b
• 12-24 měsíců - 2 b
• 24 a více měsíců - 3 b
6) Žadatel se nachází v tíživé sociální situaci - 2 b
7) Žadatel je rodič samoživitel - 1 b
8)Žadatel je starobní důchodce - 2 b
10) Žadatel je nájemce obecního bytu v jiné městské části - mínus 2 b
11) Okolnosti zvláštního zřetele hodné 1-10b

zdroj: MČ Brno-sever


 


 

Zastupitelé by neměli být znevýhodněni, prohlásil Pokorný

„Být zastupitel automaticky neznamená, že je člověk bohatý. Já jsem doktorand fyziky a přítel také studuje," zmínil Pokorný svého partnera Marka Šošku, který letos kandiduje v krajských volbách za Svobodné, ODS a STAN. „Chci zkrátka pracovat pro město a pro občany Brna a pronájem bytu mi umožní být finančně nezávislý na příjmu z města. Dokážeme ho s přítelem totiž ufinancovat, pokud bych o tyto příjmy přišel," dodal Pokorný.

Podle Pokorného, který na Brně-severu nezastává žádnou politickou funkci, nebylo řízení nijak nestandardní a nedošlo k žádnému zvýhodnění nebo obcházení pravidel. „Nedostal jsem žádnou slevu, žádnou výhodu. Musíme platit standardní nájem," prohlásil zastupitel. „Dle mého by ale zastupitelé neměli být ani oproti ostatním znevýhodněni. Ostatně samotný proces přidělení nikdo nezpochybnil," dodal Pokorný.

Brno-sever spravuje zhruba 5 400 bytů. Městská část tak disponuje jedním z největších bytových fondů v republice. Vlastníkem bytů je však statutární město Brno, které může jako jedinérozhodovat o jejich prodeji.

S tím souhlasí i místostarosta Brna-severu David Aleš zvolený za hnutí ANO, který má bytovou politiku v gesci. „Kritéria pro přidělování bytů v městské části Brno-sever neobsahují žádnou klauzuli, kterou by vylučovaly, aby byl byt přidělen žadateli, který je zastupitelem města Brna nebo kterékoliv městské části.“ uvedl Aleš pro ČRo.

Naopak při hlasování o přidělení městského bytu se zdrželi koaliční lidovci. „My jsme o tom diskutovali v rámci zastupitelského klubu KDU-ČSL a převládl tam jasně názor, že by nebylo šťastné, aby byty byly obecně přidělovány zastupitelům, protože to může vyvolávat typicky střet zájmu, když se pak hlasuje o nějaké konkrétní záležitosti. Takže proto jsme se zdrželi,“ uvedl pro rozhlas náměstek primátorky Petr Hladík.

Dům do privatizace jít nemá, jde o lež, říká zastupitel

Pokorný reagoval i na informaci, se kterou přišel Český rozhlas Brno. Podle zjištění rozhlasu figuruje dům, ve kterém bude Pokorný bydlet, na seznamu domů určených k privatizaci z roku 2016. Tím pádem by vznikal potenciální střet zájmů, protože by Pokorný jako brněnský zastupitel mohl v budoucnu spolurozhodovat o podmínkách privatizace.

„Informace o privatizaci domu byly nepravdivé. O doporučených bytech k privatizaci rozhodlo zastupitelstvo Brno-sever usnesením z června a září 2019 a předmětný dům k privatizaci nejde. Ani nemůže, jelikož nesplňuje nutné podmínky," prohlásil Pokorný.  

Brněnskému zastupiteli vadí i skutečnost, že se informace dostala na veřejnost. Politik proto požádal kontrolní výbor zastupitelstva, aby vyšetřil, kdo citlivé informace vynesl a jestli tím neporušil jeho právo na ochranu osobních údajů.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Google Maps

Štítky zastupitel, městský byt, radní, Brno, David Pokorný, městská část, Brno-sever, střet zájmů, KDU-ČSL, privatizace, ANO 2011, Petr Hladík, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský zastupitel dostal obecní byt od městské části Brno-sever. Nejde o střet zájmů, hájí se  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.