Italský Janov získá 470 milionů Eur na rozšíření trolejbusové dopravy
V roce 2019 testovala AMT v Miláně 24 metrový Van Hool AG 300 pro až 200 cestujících půjčený z Lince, kde běžně jezdí. V Itálii není provoz vozidel v této délkové variantě schválen. Foto Autobusweb.it

Vláda schválila 6. srpna obrovskou finanční dotaci na reorganizaci a rozšíření trolejbusové veřejné dopravy v Janově. Město nakoupí 145 trolejbusů. Svůj provoz posílí také Ancona.
Vláda schválila 6. srpna obrovskou finanční dotaci na reorganizaci a rozšíření trolejbusové veřejné dopravy v Janově. Město nakoupí 145 trolejbusů. Svůj provoz posílí také Ancona.
Ambiciózní plán navržený Městskou radou v Janově na začátku roku minulý týden schválila vláda v Římě. Rekordních více než 470 mil. Eur (cca 12,4 miliardy korun) půjde na čtyři tratě (Levante, Centro, Ponente, Valbisagno). Téměř půl miliardový projekt (původní první návrh zněl na 650 milionů Eur) počítá s rozvojem trolejbusové sítě na asi 50 km hlavních tras janovského systému veřejné dopravy. V plánu je nákup až 145 18 metrových trolejbusů na baterie. Bude vybudováno 17 nových elektrických měníren, dvě parkoviště P + R a 12 nových konečných terminálů.

Páteř nové sítě v Janově - 145 parciálních trolejbusů - bude jezdit převážně na nově vybudovaných vyhrazených jízdních pruzích. Ze 471 milionů má jít 123 milionů Eur právě na nákup trolejbusů, 98 milionů je určeno na úpravy silniční sítě, 72 milionů na nové trolejové vedení, rozvodny a rekonstrukce starších a výstavbu nového depa. Cílem je snížení jízd osobními automobily o 8,1% a o 24,3% zvýšení cestování veřejnou dopravou.

Vyhláška, kterou předložila ministryně infrastruktury a dopravy Paola De Micheli, také přidělila přibližně 7 milionů Eur na rekonstrukci a rozšíření trolejbusové sítě v Anconě. Magistrát města počítá s posílením prstencovité trasy po centru a propojení s periferními oblastmi. Délka dosavadní trolejbusové sítě se prodlouží ze 7,6 na 10 km. Modernizace se bude týkat stávající infrastruktury, obnovy nepoužívaných trolejbusových tratí, modernizace trafostanic a nákupu 6 nových velkokapacitních trolejbusů. Počet vozidel se zvýší z 9 na 15 vozidel.

6. srpna vláda v Itálii schválila také kompenzace autobusovým dopravcům provozujícím komerční dopravu. Jsou součástí řady opatření k náhradám škod způsobených Covid-19.