Hlavní obsah

To je famílie jak ze seriálu: Vyprávěj a Krok za krokem

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Scenáristé si lámou hlavy nad tím, do jakého prostředí zasadit děj seriálu, aby měl co největší úspěch a udržel si diváky co nejdéle. A přitom je to tak jednoduché. Doktoři nebo policajti sice jsou hrdinové s atraktivními osudy, ale mezilidské vztahy a osudy rodin táhnou stejně asi nejvíc.

Článek

Sledovat napínavý seriál z prostředí oddělení vražd nebo z lékařské pohotovosti je adrenalin, ale pořád si můžete říkat, že to se vám nikdy nemůže stát. Kdo ale zažil jeden větší rodinný oběd, tak dá asi za pravdu, že největší dramata se beztak odehrávají doma v kruhu nejbližších.

I proto se těší takové oblibě seriály, kde hlavní roli hraje rodina. Často je poskládaná z pořádných podivínů, které ovšem máte rádi a za nic byste je nedali. Někdy je to jedno velké drámo, jindy se válíte smíchy. Vybrali jsme úspěšné rodinné seriály české i zahraniční produkce. Viděli jste je všechny?

Vyprávěj (2009–2013)

Jak prožívaly druhou polovinu 20. století tři generace rodiny Dvořákových? Děj populárního retroseriálu mapoval reálné historické události, které měly zásadní vliv na osud jednotlivých členů rodiny, jejich přátel i zarytých nepřátel. Rodinnou ságu vypráví Honza Dvořák (Matěj Hádek, 44) a začíná rokem 1964, kdy se na pražské technice poznal jeho táta Karel (Roman Vojtek, 48) s maminkou Evou (Andrea Růžičková, 36). Seriál si zamilovaly miliony diváků.

Foto: Profimedia.cz

Seriál končil svatbou vypravěče Honzy Dvořáka a Lucky Francové (Lucie Štěpánková, 39)Foto: Profimedia.cz

Život na zámku (1995–1998)

Kdo by si nepamatoval rodinu Králových, která zdědila zámek Temniště. Babičku (Jiřina Jirásková, †81), která kdysi pracovala jako kuchařka u hraběte Esperka a má s ním syna, nevěrného zubaře Přemysla Krále (Tomáš Töpfer, 69). Jeho žena Marie (Kateřina Macháčková, 70) je učitelka na gymnáziu a jejich dcera Simona (Kateřina Kaira Hrachovcová, 45) sní o práci v novinách, ale otěhotněla s ženáčem. Syn Otakar (Petr Rajchert, 52) nechal z rebélie medicíny a šel k armádě. Královi se učí žít v polistopadové společnosti a zjišťují, že bydlet na zámku není až takové terno.

Foto: Profimedia.cz

Kateřina Macháčková a Petr Rajchert hráli mámu se synem a rádi se vídají dodnes Foto: Profimedia.cz

Comeback (2008–2011)

Původní český sitcom o rodině bývalé hvězdy pop music Tomi Paciho byl velmi povedený. Tomáš Pacovský (Tomáš Matonoha, 49) vychovává dospívající dceru Ivušku (Kristýna Leichtová, 34), bratra Ozzáka (Martin Dejdar, 55) a vede obchod s hudebninami. A občas se mu zasteskne po zašlé slávě. Zpátky na zem ho spolehlivě vrátí sousedka Simona (Simona Babčáková, 47), výčepní a matka dětí Saši (Marie Doležalová, 33) a Lexy (Matouš Ruml, 34). Milovníka drsné metalové hudby a piva, Ozzáka, prý nechtěl nikdo hrát a všechny překvapilo, že se role ujal Martin Dejdar. Jako vlasáč napadající na nohu, který tvrdil, že „muzika je jako bouchačka, taky ji nedaj každýmu“, byl nepřekonatelný.

Foto: Profimedia.cz

Seriál trhal bránice a herci na natáčení rádi vzpomínajíFoto: Profimedia.cz

Taková moderní rodinka (2009–2020)

Máma, táta a dvě děti? Tak takovou rodinku v tomhle vtipném seriálu nenajdete. Jay Pritchett (Ed O'Neill, 74) je hlavou mnohem zajímavějšího klanu. Ve svých šedesáti žije s milující krasavicí Glorií (Sofía Vergara, 48) a nemá rád, když ho považují za jejího otce a dědu vyženěného syna. Jeho dcera Claire (Julie Bowen, 50) se dlouhé roky věnovala třem dětem a manželovi, a když se vrátí do práce, zjistí rodina, že jim její péče chybí. Jeho syn Mitchell (Jesse Tyler Ferguson, 44) adoptuje s partnerem holčičku z Vietnamu, a jestli vás napadá nějaké klišé o homosexuálních párech, oni je splňují. (A takhle vypadá skutečná homosexuální rodina.)

Foto: Profimedia.cz

Tři moderní rodinky, které se milují nade vše a zároveň se umí vytočit k nepříčetnostiFoto: Profimedia.cz

Tohle jsme my (2016–2020)

Populární dramatický seriál vypráví o rodině Jacka a Rebeccy Pearsonových (Milo Ventimiglia, 43 a Mandy Moore, 36) a jejich třech dětech. Ty se všechny narodily v den otcových narozenin. Kate (Chrissy Metz, 39) a Kevin (Justin Hartley, 39) byli z trojčat, ale jejich biologický bratr zemřel u porodu a rodiče připravení na tři děti adoptovali novorozence Randalla (Sterling K. Brown, 44). Seriál se odehrává ve třech časových úsecích a mapuje radosti i starosti jednotlivých členů rodiny v době, kdy se děti narodily, kdy dospívaly, a kdy už jsou dospělé.

Foto: Profimedia.cz

Tohle jsou oni! Herci ze seriálu, který je jak oblíbený, tak velmi kladně hodnocenýFoto: Profimedia.cz

Správná pětka (1994–2000)

Když sourozencům Sallingerovým zemřou při autonehodě rodiče, nezbude jim, než se o sebe postarat. Je jich pět a nebudou to mít rozhodně snadné. Čtyřiadvacetiletý Charlie (Matthew Fox, 54) určitě nečekal, že se tak mladý stane hlavou velké rodiny a bude mít na starosti rodinný podnik, malého brášku, řešit pubertu dospívajících sourozenců a svou životní lásku bude poznávat se smečkou za zády. V seriálu se řešila i závažná témata jako domácí násilí, nechtěné těhotenství, alkoholismus nebo duševní poruchy.

Foto: Profimedia.cz

Pětice sourozenců a jejich lásky, které to s nimi ne vždy měly jednoduchéFoto: Profimedia.cz

Krok za krokem (1991–1998)

Americký sitcom o početné rodině, která vznikla svatbou usměvavé Carol (Suzanne Somers, 73) a dobráckého Franka (Patrick Duffy, 71), nešlo nemilovat. Každý si totiž do manželství „přinesl“ i tři děti a ty se vzájemně moc nemusely. Jak by se taky mohla snést fiflena a sporťačka nebo šprtka a trochu přitroublý frajer? Ale ono si to sedne a ukáže se, že co škádlívá, to se rádo mívá. A z věčného dohadování vznikají ty nejvtipnější situace.

Foto: Profimedia.cz

Fosterovi a Lambertovi se stali jednou velkou rodinou a byl z toho kopec srandyFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám