V Chicagu se opět střílelo a rabovalo. Město se připravuje na další noc nepokojů

Chicago

Rabování v Chicagu

Chaos a násilí opět dominovaly největšímu městu Středozápadu USA. Více než sto lidí bylo v noci na úterý zatčeno, třináct policistů zraněno a mnoho obchodů v centru Chicaga zcela vyrabováno. Výtržnosti spustil policejní zásah v černošské čtvrti Englewood. Mladistvý podezřelý při konfrontací s policií vytáhl zbraň a začal střílet. Policisté palbu opětovali a podezřelého postřelili. Po sociálních médiích se brzy nato začaly šířit dezinformace, že policisté zastřelili dítě. Nepokoje hlásí třetí měsíc za sebou i Portland.

Až první ranní rozbřesk odhalil skutečné škody v Chicagu. Výtržníci vzali ztečí obchody v centru města a neváhali při tom použít automobil k rozbití výlohy jednoho z nich. Bankomaty, klenotnictví, drogerie, nic nezůstalo ušetřeno.

It’s bussing

Posted by Dion Gipson on Monday, August 10, 2020

Obchodním centrum vypadalo jako po hurikánu

Na sever od centra byl zcela vyrabován obchodní dům Best Buy. Kamerám místních štábů se už pouze podařila zachytit spoušť, kterou před obchodním centrem rabující zanechali. Na parkovišti ležely desítky prázdných krabic od elektroniky. Neznámá černošská rodina na záznamu však ještě ráno v klidu nakládala krabice s elektronikou do svého auta.

Starostka rabování odsoudila a slíbila nápravu

„Toto nebyl organizovaný protest, ale spíše události čisté kriminality,“ popsal incidenty superintendant chicagské policie David Brown. Podle něho centrum Chicaga čelilo doslova „karavanám“ lupičů. „Byl to násilný čin proti našim policistům a proti našemu městu,“ ohodnotil Brown pondělní noc.

Kritikou nešetřila ani demokratická starostka Chicaga Lori Lightfootová, kterou dlouhodobě kritizuje prezident Donald Trump za nezvládání řízení města. „Dnes ráno jsme se probudili do šoku,“ řekla novinářům. I ona výtržnictví označila za „útok proti městu.“ Podle ní se lidé dopustili „bezostyšného a rozsáhlého kriminálního rabování a destrukce“. Na další noc slíbila zřídit nápravu a vstup do centra značně omezit. „Jdeme si pro vás. Pro kriminální chování neexistuje ospravedlnění, nikdy,“ vzkázala výtržníkům.

Obchodníci místním politikům nevěří

Zdá se však, že obchodníky v centru města slova místních politiků příliš neuklidnila. Některé obchody raději zabednily své výlohy, než aby se spoléhaly na slova starostky Lightfootové. „Jestliže toto bude pokračovat, proč by tu někdo zůstával?“ ptala se v Chicago Tribune Diane Crosellová, která v centru města vlastní klenotnictví. Nejdříve jej musela uzavřít z důvodu pandemie, v květnu po necelém týdnu jej musela uzavřít opět, tentokrát kvůli výtržnictví doprovázející protesty v souvislosti se smrtí Georga Floyda. „Oni vedou město,“ zoufala si a ukazovala na poškozené dveře klenotnictví.

Podobné pocity sdílí i Robie Schloss, který ve městě vlastní Shake Bar Jojo. „Prostě všechno rozbili,“ uvedl pro Chicago Tribune. Schlossovi výtržníci ukradli také všechen alkohol. „Smutnou věcí je, že si na to zvykáme, takže máme již připravený protokol,“ sdělil.

Všechno odstartoval v podstatě běžný incident

Události vzaly dominový efekt po střelném zranění černošského mladíka. Toho důstojníci konfrontovali kolem druhé hodiny odpoledne na základě policejního hlášení o muži se zbraní ve čtvrti Englewood. Když policisté spatřili dvacetiletého mladíka identifikovaného jako Latrella Allena, přistoupili k němu a snažili se s ním promluvit. Jeho plány byly však jiné, otočil se, dal se na útěk a začal po policistech střílet. Důstojnicí palbu opětovali a mladíka postřelili.

Dezinformace se valily přes sociální média

Kolemjdoucí a místní obyvatelé černošské čtvrti si incident vyložili po svém a na některé policisty ještě odpoledne přímo v Englewoodu zaútočili. Zástupce policejního náčelníka Yolanda Talley obvinila ze šíření dezinformací „agitátora“ na místě události. Zároveň zcela odmítla historku o tom, že policie zabavila svědkovi telefon se záznamem celé události. Dezinformace o oběti střelby se však začaly šířit sociálními médii a brzy na to se ve městě rozrostly nepokoje.

Trump by rád viděl v Portlandu Národní gardu

Chicago přitom nebylo jediné město, ve kterém se přes víkend střílelo. Ve Washingtonu D.C. byl o víkendu zabit sedmnáctiletý chlapec a 20 dalších lidí bylo postřeleno. Ve Filadelfii byli v sobotu a v neděli postřeleni při dvou různých incidentech dva chlapci ve věku jedenácti let. Nepokoje stále neutichají ani v Portlandu, kde v neděli večer na policisty opět útočili demonstranti. Při pochodu k policejní budově blokovali ulice a zapalovali popelnice. Donald Trump v reakci na to přes Twitter vyzval starostu města Teda Wheelera a guvernérku státu Kate Brownovou k nasazení Národní gardy. „Garda je připravena jednat okamžitě,“ napsal prezident.

Tagy: