Plánované chirurgické zákroky není vždy nutné podstupovat až po skončení léta
Ilustrační foto: pixabay.com

Plánované chirurgické zákroky není vždy nutné podstupovat až po skončení léta

11. 8. 2020

Podzim přináší chladné dny a stává se proto obdobím četných plánovaných operací. V čem může mít chirurgický zákrok v tomto ročním období výhody a kdy naopak není zapotřebí vyčkávat na závěr léta?

O podzimním období se traduje, že je vhodnější pro podstupování plánovaných chirurgických zákroků. U stavů, jež nevyžadují akutní zásah, může být v některých případech opravdu lepší vyčkat na chladnější roční období. „V letních měsících, kdy se více potíme, je vyšší riziko vzniku zapařenin.  Také vyšší teplota přispívá k rychlejšímu množení bakterií, takže je vyšší riziko zánětu. Další  důvod je, že vlastně po operaci není vhodné se koupat v bazénech – a v rybnících  už vůbec ne – takže se připravujeme o možnost osvěžení v případě, že udeří tropy,“ vyjmenovává MUDr. Monika Purmová z UroKlinikum Praha případy, kdy mohou vysoké letní teploty komplikovat pooperační rekonvalescenci.

Po kožních výkonech může sluneční záření způsobit zvýšenou pigmentaci
Horké dny mohou rovněž zhoršovat hojení, způsobovat podráždění kvůli zvýšenému pocení, pomalejší ústup pooperačních otoků nebo hyperpigmentaci jizev. Z uvedených důvodů se proto některé operace plánují až po ukončení léta. Spadají do nich také například určité výkony z oblasti plastické chirurgie nebo kožní zákroky. „Obecně je vhodné podstupovat jakékoli kožní výkony na exponovaných místech slunečnímu záření v podzimních a zimních měsících, kde nehrozí pigmentace pooperačních jizev. U očních výkonů se jedná zejména o operaci víček tzv. blefaroplastiku. Tento typ operace provádíme mimo letní období,“ uvádí MUDr. Jana Mikšovská z pražské Oční kliniky DuoVize. Naopak refrakční laserové operace, nitrooční refrakční operace a operace šedého zákalu nejsou vázané na roční období a lze je podstoupit kdykoliv. „Nedá se říct, že by naši pacienti preferovali určitou roční dobu,“ doplňuje oftalmoložka.

Moderní medicína umožňuje operace očí i v létě
Důvody, proč v současné době při operacích očí již nezáleží na ročním období, je ten, že refrakční chirurgie je oborem, který se v posledních letech rozvíjí doslova mílovými kroky. U laserových operací PRK, které se prováděly zejména na začátku 90. let, UV záření u některých pacientů způsobovalo po operaci jizvení v místě, kde excimerový laser odstranil rohovkovou tkáň. „Nyní používané laserové refrakční operace Lasik a Relex SMILE odstraňují požadované množství rohovkové tkáně v hloubce rohovky, kde UV záření nezpůsobuje žádné změny vlastních kolagenních vláken rohovky a tedy ani jizvení. Proto je možné podstoupit tyto operace i v letním období,“ vysvětluje oční lékařka Mikšovská.

V případě přechodné světloplachosti kryjte oči brýlemi s UV filtrem
V současné době již ani není nutné se po laserových refrakčních operacích vyhýbat pobytu na ostrém slunci. Po operaci sice může dojít ke zvýšené citlivost očí na sluneční záření, jedná se ovšem o velmi individuální záležitost. Zatímco někteří pacienti světloplachost nepociťují, u některých dochází k přechodnému zvýšení citlivosti na světlo a na slunce. „V takovém případě je vhodné používat tmavé brýle s UV filtrem. U naprosté převahy pacientů přetrvává zmiňovaná světloplachost jeden až dva měsíce po operaci,“ dodává Mikšovská.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.