Hlavní obsah

Za vražedné bodnutí kamaráda si mladík odsedí 14 let, pak půjde do detence

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Čtrnáct let ve vězení za vraždu svého kamaráda stráví Jiří Nosek (22), kterému pražský vrchní soud v úterý zamítl odvolání. Tím se mladík snažil dosáhnout nového projednání svého případu. Soudy původně Noskovo stíhání pro jeho údajnou schizofrenii zastavily. Po revizním posudku, podle kterého byl při vraždě příčetný, mu ústecký soud uložil nepodmíněný trest.

BEZ KOMENTÁŘE: Jiří Nosek u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Je nepochybné, že to byl obžalovaný, který doprovázel poškozeného domů, použil nůž a poškozeného bodnul plnou silou a poškozený na místě zemřel. Obžalovaný odešel, aniž by se o osud poškozeného zajímal,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek a dodal, že Nosek dobře věděl, co udělal, protože použitý nůž omyl a schoval doma.

Čtrnáctiletý trest je podle soudu naprosto namístě, stejně jako následná zabezpečovací detence.

„Pan obžalovaný zcela nepochybně trpí těžkou asociální poruchou osobnosti a tím pádem jsou dány podmínky pro uložení zabezpečovací detence,“ podotkl Hodoušek a dodal, že to automaticky neznamená doživotní trest, protože detence může být podle okolností případně zrušena.

Nosek bodl svého osmnáctiletého kamaráda o Velikonocích 2017 v centru Varnsdorfu, poblíž řeky Mandavy. Bodnutí dvaceticentimetrovým nožem pod mladíkova žebra předcházel konflikt, podle Noska se s kamarádem nejprve pohádali a rozepře přerostla ve fyzický konflikt. Nosek se prý šel večer projít a potkal partu kamarádů, která popíjela u dětského hřiště. Tak se k nim připojil.

Schizofrenik není, řekl soud o vrahovi z Děčínska. Poslal ho na 14 let do vězení

Krimi

Později prý doprovázel opilého kamaráda domů a po slovní rozepři ho bodl. „Přiložil jsem mu nůž k ohryzku krku. Začal ještě více útočit, uhnul jsem a bodnul jsem ho do pravé strany,“ vypověděl s tím, že se o další osud kamaráda nezajímal.

Otec bojuje za zavražděného syna. Neuspěl u Ústavního soudu a píše ministrovi

Krimi

Z místa činu Nosek utekl, policisté ho ale záhy dopadli a vražednou zbraň našli schovanou u něj doma.

Mladík se poté pokusil oběsit na prostěradle a skončil na psychiatrii. Tam znalci dospěli k názoru, že trpí duševní poruchou, konkrétně rozvíjející se schizofrenií.

Nejprve jen detence

Kvůli tomu soud na podzim 2017 zastavil Noskovo stíhání a poslal ho do zabezpečovací detence.

Jenže během Noskova pobytu v psychiatrické nemocnici lékaři zjistili, že se mladík nechová v souladu s diagnózou. I na léky reagoval odlišně, než by dané diagnóze odpovídalo. Státní zastupitelství proto podalo návrh na obnovu řízení. Z revizního posudku pak vyplynulo, že Nosek nesplňuje kritéria schizofrenie, a nebyl tak důvod pro zastavení jeho trestního stíhání.

Případ vraždy 18letého mladíka na Děčínsku se znovu otevře. Nový posudek nepotvrdil schizofrenii

Krimi

Při obnoveném řízení ústecký krajský soud na základě revizního posudku rozhodl, že Nosek nebyl v době činu nepříčetný, a uložil mu 14 let dlouhý trest. Po jeho vykonání půjde Nosek na neurčito do zabezpečovací detence. Zároveň musí také více než milionem korun odškodnit sestru zavražděného a jeho otce.

Reklama

Výběr článků

Načítám