Uvolněná atmosféra na Prázdninách v Telči. Festival se vydařil nad očekávání

Kdo se bojí, nesmí do lesa. Pořadatelé to riskli a uspořádali festival Prázdniny v Telči, aniž by měli jistotu, že ho dotáhnou do konce. Kvůli epidemiologickým opatřením museli diváci na některých místech nosit roušky a mohlo dojít i na nejhorší, tedy uzavření festivalu. Návštěvnost to ale neohrozilo, spíše naopak. Lidé touží po letních festivalech, a protože se řada z nich nekoná, jelo se do Telče.

„Lidi se nebojí a to nás potěšilo,“ říká za organizátory Vojtěch Kolář, který měl strach, že se to nepovede, jen první tři dny. „Vstupenky se začaly dobře prodávat, třeba takový koncert Hradišťanu nebo Vladimíra Mišíka byly vyprodané za chvíli. Prodej lístků se oproti loňsku zvedl o deset procent. Takže z nás obavy spadly, máme radost, že se festival vydařil.“

Předposlední den festivalu zazářila kapela Monkey Business, která jede šňůru k dvacátému výročí vzniku kapely. Ještě před koncertem se Matěj Ruppert s Romanem Holým prošli po dvoře Panského domu, zapózovali fanynkám s mobily a se vztyčenými palci ohodnotili skvělé jihlavské předskokany Funkin’ Your Soul. Pak už vlétli na pódium a pustili se do diváků.

„Už jsme hráli na mnoha místech, ale v Telči jsme poprvé. Ani nevím proč,“ vykřikoval do mikrofonu Matěj Ruppert a spolu s novou zpěvačkou Terezou Černochovou ukázali, jak vypadá pořádná show. 

Zážitky je třeba důkladně rozebrat

Mnohaletá tradice

Prázdniny v Telči vznikly v roce 1982 jako převážně folkový festival, hudebně se pořadatelé ale rozkročili už dávno. Stále se však drží svých kořenů. Letos tu zahrála třeba Iva Bittová s Vladimírem Václavkem a závěrečný nedělní koncert obstaralo uskupení Melody Makers s Ondřejem Havelkou. 

Čtěte také

„Já sem jezdím pořád, poprvé snad před 35 lety a festival je čím dál tím lepší. Fakt paráda,“ říká místní vlasatý chlapík, který se představuje jako Jimmi. Jeho přítelkyně Ivana pokyvuje hlavou, i když tvrdí, že Jimmiho letos vytáhla ona. „V tohle městě se snad festival ani nedá pokazit.“

Festivalové dění začíná 17. hodinou, což je vzhledem k horkému počasí ideální. Lidé tráví dopoledne koupáním a toulkami po České Kanadě a pozdě odpoledne se nahrnou na náměstí, kde stojí občerstvení a stánky s rukodělným zbožím. Žádný kýč ani tovární výroba. Vzduch osvěžuje vítr, který přináší chládek z okolních rybníků a vysoké domy na náměstí krásně stíní. 

Město je na seznamu kulturního dědictví UNESCO od roku 1992 a v létě je to poznat. Sehnat ubytování během festivalu na poslední chvíli mimořádně obtížné. „Během festivalu je šance jen u nás ve spacáku,“ směje se recepční z kempu Roštěnka.

Prázdniny v Telči

„Ještě že festival existuje“

Telč je sice v UNESCO, ale právě festival Prázdniny v Telči je vrcholem sezóny. Drtivá většina poskytovatelů ubytování to má jen jako přivýdělek. 

„Celou sezónu to neuživí nikoho, snad ani hotely,“ říká penzistka Jaroslava Doležalová, která vede s manželem malý penzion pod hrází. „Letos jsme mohli začít ubytovávat až 8. června, ale sezóna je dobrá. Nemusí pršet, stačí, když kape,“ říká žena, která má penzion slušně vytížený až do konce léta. „Pak tu ale není nic. Přijde podzim a skoro nikdo sem nejezdí. Ještě že jsou tady Prázdniny v Telči.“  

autoři: Ľubomír Smatana , als
Spustit audio

Související