Hlavní obsah

Mourinho jako Gorbačov. A čeká Premier League období nudy?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Je Portugalec Mourinho ten pravý pro „perestrojku“ Tottenhamu?

Reklama

Článek

Nemají příznivci velkých anglických klubů naprosto přemrštěné požadavky? A nejsou velké kluby už příliš velké? Podle některých názorů může dominance malého počtu klubů přinést nudu i propad zájmu diváků v hledišti i u televize.

Od roku 2000 jsme poznali 13 různých vítězů baseballové World Series, 12 odlišných vítězů Stanley Cupu a Super Bowlu, ale jen 4 vítěze La Ligy a Serie A, 5 držitelů mistrovské trofeje v Bundeslize a 6 v případě Premier League. Server The Athletic v článku „Are big clubs too big?“ razí teorii, že soutěžím, kde se špička finančně oddělí od konkurence, hrozí období šedi a snadno vypočitatelných výsledků. Hosté nového dílu Angličana se ovšem s ohledem na anglickou Premier League tohoto scénáře příliš neobávají.

Podle Dana Jonese ze společnosti Deloitte by nicméně mocní muži evropského fotbalu neměli situaci podcenit s tím, že dlouhodobě hodnota fotbalu spočívá právě v nevypočitatelnosti výsledků. Rob Wilson ze sheffieldské Hallam University k tomu dodává, že dominance jednoho klubu v domácí soutěži nebo v Evropě povede k nudě, která oslabí návštěvnost a projeví se i na televizním trhu.

Martin Vait z iSport.cz je přesvědčený o tom, že v Anglii rozhodně nehrozí, že by lidé přestali chodit na fotbal, i kdyby se v popředí tabulky stále držely ty samé týmy. „Vidíme to i na zájmu o televizní zápasy, kde lidé dávají přednost duelu velkoklubu se zvučnými jmény proti slabšímu soupeři oproti papírově napínavému zápasu osmého týmu ligy s devátým,“ doplňuje Karel Häring z časopisu Football Club.

V podcastu Seznam Zpráv se kromě toho řešilo aktuální přestupové období a probíraly se „nákupní košíky“ jednotlivých klubů. Zatímco Chelsea už ukázala, že má za co nakupovat drahé posily, takový Tottenham podle všeho i s přihlédnutím k výpadku příjmů v podobě chybějících milionů liber za vstupné z nového stadionu bude muset zvolit nízkonákladovou variantu obnovy kádru.

Podle Jiřího Hoška přitom klub stojí před „perestrojkou“ kádru a kouč José Mourinho je „Michailem Gorbačovem z roku 1985, který má předstírat, že zdánlivě drží krok se Spojenými státy“. Martin Vait zapochyboval, zda je Portugalec tím pravým pro provedení takové přestavby, a je mimořádně zvědavý jak na další měsíce v podání tápajících Spurs, tak na dokument, který v zákulisí severolondýnského klubu natáčela v uplynulých měsících společnost Amazon.

Celou aktuální epizodu Angličana si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel, výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každý týden na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované