Sejdeme se na (Malostranském) hřbitově aneb Po stopách slavných Pražanů

Malostranský hřbitov – legenda o svaté holčičce

Malebný Malostranský hřbitov se nachází nedaleko rušné křižovatky Anděl na rozhraní pražských čtvrtí Smíchov a Košíře. Přestože jej v dnešní době svírají dvě rušné tepny (ulice Plzeňská a Vrchlického), představuje oázu klidu uprostřed velkoměsta.

Ve stínu starých stromů zde odpočívají významní představitelé osvícenství a národního obrození. Toto tajuplné místo v minulosti inspirovalo řadu literátů – například Jakuba Arbesa (romaneto Vymírající hřbitov), Jaroslava Seiferta (Mozart v Praze) nebo Jana Nerudu (básnická sbírka Hřbitovní kvítí), jehož rodiče jsou zde také pohřbeni. Nejnavštěvovanějším místem hřbitova je nejmenší náhrobek, patřící zřejmě tříletému děvčátku. Podle legendy o „svaté holčičce“, kterou v roce 1943 literárně zpracoval František Kožík, vypadla dívenka při bouřce z okna, a vtělil se do ní anděl. U náhrobku dodnes lidé nechávají vzkazy s přáními, která prý děvčátko splní…

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.