Bezpečnostní témata, ale i vztahy mezi Spojenými státy, Evropskou unií a Čínou byly náplní úterního jednání ministrů zahraničí ČR Tomáše Petříčka (ČSSD) a USA Mikea Pompea v Plzni. Důraz státníci kladli také na rozvoj ekonomické spolupráce mezi zeměmi, a to například v oblasti nových technologií. Podle Petříčka je důležité, aby Spojené státy i Evropa měly know-how třeba pro samostatný vývoj umělé inteligence a neexistoval jeden dominantní hráč určující pravidla, kterým by byla Čína. Český ministr to řekl po společném jednání v prostorách pivovaru Plzeňský Prazdroj.

"Dotkli jsme se otázek nových technologií, role Číny při jejich vývoji i možných hrozbách, které s tím souvisí. Je to otázka třeba ochrany dat nebo nakládání s daty, což je předpoklad pro rozvoj umělé inteligence. Hovořili jsme o potřebě, aby na americké a evropské straně bylo know-how, jak technologie samostatně vyvíjet. Máme zájem na tom, aby existovala konkurence, aby v nových technologiích nebyl dominantní hráč, který by mohl určovat pravidla hry," uvedl Petříček.

Podle něj to platí obecně pro debatu o budoucnosti vztahů s Čínou. Musí být podle něj nastaveny recipročně a na základě rovných podmínek pro všechny. "Hovořili jsme třeba o tom, že dnes přes veškeré snahy z minulosti se nedaří zajistit podmínky pro evropské či americké firmy na čínském trhu takové, jaké mají čínské subjekty na evropském trhu, což je de facto téma, které se zde objevuje řadu let. Proto také očekáváme, že další jednání Evropské unie s Čínou by mělo přinést změnu," dodal ministr.

Bilaterální jednání ministrů se týkalo dalších bezpečnostních témat nebo potřeby více konzultovat vztahy s Čínou mezi Evropskou unií a USA, řekl Petříček. Co se týče ekonomické spolupráce ČR a Spojených států, vidí Petříček prostor v rozvoji spolupráce v již zmíněné oblasti umělé inteligence, ale také kybernetické bezpečnosti.

Politici též hovořili o sítích páté generace (5G), u nichž se USA obávají možného zneužití ze strany čínských dodavatelů technologií. Petříček očekává, že se Spojené státy zapojí i do druhého ročníku konference v Praze, jež by se měla uskutečnit na podzim.

S Pompeem se Petříček setkal v úterý odpoledne v Plzni, kde si připomínají letošní 75. výročí konce druhé světové války. 

Pompeo navštívil s Petříčkem Plzeň

Prvním bodem programu v Plzni byla prohlídka Pattonova memoriálu, tedy muzea, které připomíná amerického generála George Pattona a vojáky jeho 3. americké armády, kteří na konci války Plzeň osvobodili. "Oběma ministrům ukážu památku na osvoboditele českého západu," řekl HN Ivan Rollinger, kurátor Pattonova memoriálu. Oba ministry svým muzeem provedl.

Rollinger před návštěvou Pompea HN sdělil, jaký exponát chce americkému diplomatovi, který před vstupem do politiky sám sloužil jako profesionální voják, ukázat především. "Představím mu lodičku generála Pattona s jeho podpisem," zmiňuje Pattonovu vojenskou čepici. Ta je v muzeu od roku 2008, kdy ji Plzni věnovala rodina generála Pattona. 

U památníku Díky, Ameriko! na Americké třídě, kam oba ministři zamířili po návštěvě Pattonova muzea, položil Pompeo spolu s šéfem české diplomacie Petříčkem květinové věnce v barvách trikolory. Události přihlížely dvě stovky Plzeňanů, kteří se v okolí sešli s americkými a českými vlaječkami.

V krátkém proslovu Pompeo poděkoval Plzni a jejím obyvatelům za vybudování památníku a za každoroční připomínku amerických vojáků, kteří pomáhali na konci druhé světové války vybojovat svobodu. "Jeden z nápisů (památníku) říká, že nikdy nezapomeneme. Skutečně je tomu tak, touto oslavou dnes udržujeme historii naživu... Jen si mohu představovat obrovskou radost z okamžiku, když americké jeepy a tanky zaburácely do města před 75 lety," řekl. Připomněl také, že před 30 lety tehdejší americká velvyslankyně Shirley Templeová Blacková položila základní kámen památníku společně s prezidentem Václavem Havlem. Tehdy poprvé po desetiletích komunistické moci a sovětské nadvlády si mohli Plzeňané, Češi a Američané otevřeně připomenout společně vojenskou roli USA při osvobození města.

Pompeo i Petříček ve svých proslovech zmínili také americké veterány, kteří každoročně i ve vysokém věku opakovaně navštěvují plzeňské květnové Slavnosti svobody. Petříček zmínil, že je rodák z nedalekých Rokycan, za nimiž vedla demarkační linie, na které se musela americká armáda k Pattonově nelibosti ve vítězné cestě zastavit. Český ministr vzdal hold jednomu z osvoboditelů města a jihozápadních Čech, příslušníku 2. pěší divize Homeru Coxovi, který zemřel před měsícem ve věku 103 let. "Pan Cox a jeho spolubojovníci nepřišli, aby převzali kontrolu nad naší zemí, ale aby ji osvobodili a zajistili, že budoucí generace jednou budou žít ve svobodě a prosperitě. Je na nás, abychom na památku jejich hrdinství nezapomínali a uctívali je a aby naše generace vzpomínala, na jakých hodnotách oni stáli," řekl Petříček.

Plzeňský primátor Martin Baxa (ODS), který se s ministry setkal v Muzeu generála Pattona i u pomníku, Pompeovi při krátkém rozhovoru řekl, že Plzeň je nejameričtější město v ČR. Pompeo si podle něj s velkým zájem prohlédl Pattonovo muzeum, které je věnované osvobození Plzně americkými vojáky, a zapsal se do pamětních knih, řekl Baxa ČTK.

Ministr Pompeo je nejvýše postaveným americkým představitelem, který kdy do Plzně přijel. V devadesátých letech se tamních Slavností svobody, tedy připomínky osvobození města v závěru druhé světové války, zúčastnila i velvyslankyně Madeleine Albrightová. Bylo to ale ještě předtím, než se stala šéfkou americké diplomacie.

"Nedá se to slovy popsat. Je to pro mě obrovská čest a zároveň to vnímám jako potvrzení letitého přátelství mezi Spojenými státy a Českem," říká Rollinger a připomíná americký podíl na vzniku Československa v roce 1918 i na porážce nacistického Německa v roce 1945. 

Po úterní návštěvě Plzně se Pompeo zítra v Praze potká s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a prezidentem Milošem Zemanem. Sejde se i s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a před senátory pronese projev.

S nejvýše postavenými českými politiky bude Pompeo jednat o možné účasti amerických firem při rozvoji české jaderné energetiky, konkrétně při předpokládané dostavbě elektrárny v Dukovanech. Tématy schůzek budou i vztahy s Čínou, k níž administrativa současného amerického prezidenta Donalda Trumpa zaujala výrazně tvrdší postoj, než bylo předtím v americké politice zvykem. Právě ministr Pompeo je nejviditelnějším představitelem této politiky.

Šéf americké diplomacie tak podle informací HN ve středu podpoří Vystrčila v jeho záměru navštívit Tchaj-wan. Cesty zahraničních politiků na Tchaj-wan Peking obecně vnímá jako provokaci.

Vystrčilova plánovaná cesta na Tchaj-wan se nelíbí prezidentu Zemanovi, který se dlouhodobě zasazuje o co nejužší vztahy Česka s Čínou. Podle zdroje HN obeznámeného s přípravou Pompeovy návštěvy v Česku "se Pompeovi do setkání se Zemanem moc nechtělo". V oficiálním oznámení americké strany je schůzka se Zemanem zmíněná jen na okraj a není označena jako jednání, ale jako „zdvořilostní návštěva“. 

Kurátor Pattonova memoriálu Rollinger nechce "vysokou" politiku komentovat. Nevyjadřuje se tak ani k tomu, jak vnímá přístup současné americké administrativy k Severoatlantické alianci. Prezident Trump smysl NATO, které je základním pilířem euroatlantické spolupráce a hlavní zárukou bezpečnosti Česka, opakovaně zpochybnil. "Svoboda není zadarmo a je za ni třeba bojovat. O to bychom se měli sami přičinit a nečekat na pomoc zvenku, byť je samozřejmě důležité mít spojence," říká Rollinger. Právě to je podle něj odkazem amerických veteránů z bojů o západní Čechy, o jejichž památku ve svém memoriálu pečuje.