„Zdi a celá patra jsou promočená. Možná dvě patra by se dala připojit k elektřině už ve středu. Vše je ale třeba proměřit, pokud je to zasažené, je nutné všechno vysušit a vyčistit,“ řekl pro Blesk.cz technik Vlastimil Bojko přímo na chodbě před bytem, kde došlo k požáru.

Ve spolupráci s městem se podle něj rozdělí byty, které bude možné napojit na energie a které ne.

„U ostatních bytů z vyšších pater vidím připojení nejdřív před Vánocemi,“ dodal Bojko. Sanace bude probíhat postupně od 12. patra dolů. Ve středu do paneláku mají přijet i odborníci pojišťovny sčítat škody.

Video
Video se připravuje ...

Panelák v Bohumíně, kde v sobotu při žhářském útoku zemřelo 11 lidí, se bude do normální stavu vracet dlouho. Zničeno je příliš mnoho. Karel Janeček

Pomůže město i kraj

Někteří nájemníci se ale odmítli do domu hrůzy vrátit. „Jedna paní na vlastní oči viděla tu tragédii a už se vrátit nechce. Mimořádně jsme jí přidělili byt v jiném domě v Bohumíně,“ sdělil místostarosta Igor Bruzl.

Stejně se chce zachovat i další rodina. S některými obyvateli se kvůli dovoleným ještě nikdo nespojil. Město zařídilo dočasné ubytování pro lidi, kteří do domu zatím nechtějí nebo nemohou. Voda by se měla zapnout během úterka. Elektřina a plyn ale nefungují.

Lidem pomůže kraj, město i úřad práce. Ten může rozdělit okamžitou finanční pomoc až do 57 tisíc korun na jednotlivý byt. Byla vypsána také sbírka ZDE.<

>

 

 

Fotogalerie
42 fotografií