Zavřít reklamu

Pokud jste se někdy alespoň trošku zajímali o historii společnosti Apple, tak určitě víte, že legendární Steve Jobs nebyl jediným člověkem, který jablečnou společnost založil. V roce 1976 byla tato společnost založena Stevem Jobsem, Stevem Wozniakem a Ronaldem Waynem. Zatímco Jobs je už několik dlouhých let po smrti, tak Wozniak a Wayne jsou stále mezi námi. Lék na nesmrtelnost či pozastavení stárnutí zatím nebyl vynalezen, a tak je každý z nás neustále starší a starší. Stárnutí se nevyhnul ani Steve Wozniak, který dnes, tedy 11. srpna 2020, slaví své již 70. narozeniny. Pojďme v tomto článku v rychlosti zavzpomínat na dosavadní život Wozniaka.

Steve Wozniak, známý pod přezdívkou Woz, se narodil 11. srpna 1950 a ihned po jeho narození došlo k malému omylu. V rodném listě má Wozniak uvedené křestní jméno „Stephan“, údajně se však podle jeho matky jednalo o chybu – ta totiž požadovala jméno Stephen s „e“. Celé Wozniakovo rodné jméno je tedy Stephan Gary Wozniak. Z rodiny se jedná o nejstaršího potomka a jeho příjmení má kořeny v Polsku. Své dětství Wozniak strávil v San José. Co se týče jeho vzdělání, tak po studiu na Homesteadské střední škole, kterou navštěvoval i Steve Jobs, začal studovat na Coloradské univerzitě v Boulderu. Později byl však z finančních důvodů nucen tuto univerzitu opustit a přestoupit na De Anza Community College. Studium však nedokončil a rozhodl se věnovat praxi a své profesi. Z počátku pracoval ve společnost Hawlett-Packard a zároveň vyvinul počítače Apple I a Apple II. Vysokoškolské studium poté dokončil na Kalifornskéh univerzitě v Berkley.

Ve společnosti Hawlett-Packard pracoval Wozniak od roku 1973 do roku 1976. Po jeho odchodu z Hawlett-Packard v roce 1976 založil se Stevem Jobsem a Ronaldem Waynem společnost Apple Computer, kterou byl součástí celých 9 let. I přesto, že společnost Apple opustil, tak z ní i nadále pobírá mzdu, a to za reprezentaci jablečné společnosti. Po opuštění Applu se Wozniak věnoval svému novému projektu CL 9, který založil se svými přáteli. Později se věnoval učitelství a charitativním akcím, které se týkaly školství. Wozniaka jste mohli zpozorovat například ve filmech Steve Jobs anebo Piráti ze Sillicon Valley, objevil se dokonce také ve čtvrté sérii seriálu Teorie velkého třesku. Woz je považován za počítačového inženýra a filantropa. Zajímat by vás mohlo také to, že je podle něj pojmenovaná ulice v San José, která nese název Woz Way. Na této ulici se nachází muzeum Children’s Discovery, které Steve Wozniak dlouhá léta podporoval.

jobs, wayne a wozniak
Zdroj: Washington Post

Jeho největším úspěchem byl bezesporu zmíněný počítač Apple II, který kompletně změnil světový počítačový průmysl. Apple II disponoval procesorem MOS Technology 6502 s taktovací frekvencí 1 MHz, paměť RAM dosahovala 4 KB. Původní Apple II byl později vylepšován, k dispozici byla například 48 KB paměť RAM, anebo disketová mechanika. Později přišla větší vylepšení, se kterými přišlo i dodatečné pojmenování. Konkrétně bylo později možné zakoupit počítače Apple II s dodatky Plus, IIe, IIc a IIGS či IIc Plus. Poslední jmenovaný disponoval 3,5″ disketovou mechanikou (namísto 5,25″) a procesor byl nahrazen modelem WDC 65C02 s taktovací frekvencí 4MHz. Prodej počítačů Apple II začal upadat v roce 1986, model IIGS byl podporován až do roku 1993. Některé modely Apple II se aktivně využívaly až do roku 2000, momentálně jsou tyto stroje velmi vzácné a draží se za vysoké sumy.

.