Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Čeští záchranáři se vrátili z Bejrútu. Tým hasičů musí do karantény

Čeští záchranáři se vrátili z Bejrútu. Tým hasičů musí do karantény
Zdroj: profimedia.cz
+ Dalších 9 fotografií
Pomoc
Dnes odpoledne se do České republiky vrátí letadla se speciálním týmem pražských hasičů USAR (Urban Search and Rescue), který minulou středu odletěl do libanonského Bejrútu, kde došlo k ničivé explozi. Český tým zde pomáhal s hledáním přeživších pod sutinami objektů.

Cestu do Libanonu absolvoval tým záchranářů v letadle společnosti Smartwings, o zpáteční cestu se již postarala armáda. Letouny vezly do hlavního města Libanonu jak zdravotnický materiál (roušky, obleky, respirátory, ale třeba i speciální lůžka), tak i tým hasičů a kynologů se speciálně vycvičenými psy. Podle informací od Jana Pejška mělo letadlo s členy týmu přistát v Praze okolo půl druhé odpoledne, nákladní stroj pak v 17:30.

Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky jsou ale přílety mírně opožděny, airbus by měl přistát krátce před 15. hodinou, CASA pak v půl sedmé, napsal server TN.cz. Nakonec letoun s hasiči přistál krátce před 15. hodinou. Trasa Praha - Bejrút, Bejrút - Praha tak vyšla celkem na 770 tisíc korun, řekl pro eXtra.cz Jan Pejšek, ředitel Odboru komunikace Ministerstva obrany ČR.

Hasiči do karantény

Jen co se speciální záchranářský tým vrátí do vlasti, budou muset hasiči ihned do karantény a podstoupit testy na koronavirus, napsal Hasičský záchranný sbor ČR na svůj Twitter.

Exploze v Bejrútu

Minulé úterý odpoledne došlo v bejrútském skladišti k sérii mohutných explozí, které byly slyšet až na 200 kilometrů vzdáleném Kypru. Za tragickými výbuchy stojí dle libanonské vlády tuny naskladněného a vysoce výbušného dusičnanu amonného (ledek). Jak uvedl guvernér města Marwan Abboud, výbuch připravil o domov 250 tisíc lidí. Přístřeší jim poskytují humanitární organizace.

Více se o apokalypse v Bejrútu dočtete zde.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy