Hlavní obsah

Kladení věnců i orosená plzeň. Pompeo se sešel s Petříčkem

Foto: Jolana Humpálová

Poslední zastávkou v Plzni byl Plzeňský Prazdroj. Došlo i na ochutnávku piva.

Reklama

Uzavírky, Plzeňané s americkými vlaječkami a nabitý program. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo má za sebou svou první českou zastávku. S protějškem Tomášem Petříčkem navštívili Plzeň.

Článek

Diplomatické cesty se kvůli pandemii koronaviru nějakou dobu nekonaly, nucenou pauzu ale Pompeo prolomil zhruba před třemi týdny návštěvou Velké Británie a Dánska. Teď ho čeká další série cest. A jako první ze čtyř středoevropských a východoevropských zastávek si vybral Česko, což je podle šéfa českého resortu zahraničí potvrzením dobrých vztahů mezi tuzemskem a Spojenými státy.

Plzeňskou návštěvu ministři původně plánovali na květen, a to k příležitosti pětasedmdesátiletého výročí osvobození západočeského města americkou armádou na konci druhé světové války. Kvůli koronavirové nákaze ale okázalé věnce položili k pomníku Díky Ameriko! na Americké třídě až o tři měsíce později.

Na širokém prostranství v centru Plzně se kromě početné skupiny novinářů a všudypřítomných kamer i fotoaparátů akce zúčastnili i zástupci armádních složek a diplomacie. A také členové plzeňského magistrátu v čele s primátorem Martinem Baxou, který oba ministry ve svém městě uvítal.

Foto: Jolana Humpálová

Zazněla česká i americká hymna.

Připomenout si osvobození Plzně Američany a zažít diplomatický svátek přišli v omezeném množství kvůli pandemii i místní, sešly se jich tam hrubým odhadem jedna nebo dvě stovky. Přinesli si české i americké vlajky a se zaujetím poslouchali hymny obou států, načež i krátké projevy ministrů.

Petříček poukázal na důležitost Pompeovy cesty. Ta je podle něj „důkazem pevného pouta a spojenectví mezi našimi zeměmi a rovněž dokladem osobního nasazení pana ministra ve prospěch posílení transatlantické spolupráce“. Mike Pompeo pak ocenil, že si Češi americkou pomoc připomínají každoročně dodnes. Připomněl i invazi vojsk Varšavské smlouvy a „odvážné Čechy a Slováky, kteří bojovali za svobodu v sametové revoluci“.

„Principy, za něž bojovali – demokracie, svoboda, právní stát, tržní ekonomika a návrat k Západu – to jsou stejné principy, které motivovaly americké vojáky v druhé světové válce. A které naše země dosud spojují,“ uvedl americký ministr zahraničí.

Ještě před návštěvou dvou minimalistických žulových pylonů si ministři prošli i Patton Memorial Pilsen, tedy muzeum věnované generálu Georgi Pattonovi. Ten v roce 1945 vítězné tažení americké armády na Plzeň vedl.

+2

Plzenští si přítomnost vysoce postaveného amerického politika kromě vzpomínkové akce na Americké třídě příliš neužili. Neumožnila jim to mimo jiné přísná bezpečnostní opatření. A jak vyšlo najevo po dotázání se kolemjdoucích ve městě, někteří o to ani nestáli. „Vím, že se má něco dít, ale podívat se nepřijdu,“ prozradila mladá žena Seznamu.

I přes četné zábrany nicméně pár pozorovatelů přišlo už k Pattonovu muzeu. Američana Pompea, muže statné postavy a bodrého úsměvu, mohli snadno zahlédnout i z pár desítek metrů. Pokud ovšem zrovna nebyl zamotaný do chumlu bodyguardů.

Po oroseném půllitru aktuální témata

Příležitost k setkání sice dalo válečné výročí, na stole při rozhovorech ale samo sebou ležely aktuální otázky. Petříček už s Mikem Pompeem za posledních pár let mluvil několikrát, úterní odpoledne však bylo jejich prvním jednáním na české půdě.

Ještě před odjezdem do Plzně na tiskovce před Černínským palácem Petříček uvedl, že chce navázat na témata z předchozích setkání. Tedy otázku bezpečnostní spolupráce, vztahů s Ruskem a Čínou, boje proti mezinárodnímu terorismu nebo třeba rozvoje obchodních vztahů.

Například v otázce rostoucího vlivu Ruska a Číny ve světě je Mike Pompeo známý pro své vyhraněné názory. Zatímco ty na Čínu sdílí se svým šéfem, americkým prezidentem Donaldem Trumpem, na Rusko pohlíží na rozdíl od Trumpa méně laskavě. A jakožto bývalý šéf americké CIA se netají tím, že nepochybuje o ruském vměšování do prezidentských voleb v roce 2016.

+3

S příjezdem do areálu Plzeňského Prazdroje získali politici čas na adresování palčivých otázek. Před médii se na ně posilnili orosenou plzní, absolvovali s emeritním vrchním sládkem Prazdroje Václavem Berkou ochutnávku piva a pak konečně usedli i se svými manželkami a diplomaty ke společné večeři.

Za zavřenými dveřmi měli ministři prostor probrat – alespoň podle Petříčkových slov po konci jednání – zejména bezpečnostní témata. Došlo i na otázku vztahů s Čínou včetně těch ekonomických. A také na oblast nových technologií.

„Dotkli jsme se otázek nových technologií, role Číny při jejich vývoji i možných hrozeb, které s tím souvisí. Je to otázka třeba ochrany dat nebo nakládání s daty, což je předpoklad pro rozvoj umělé inteligence. Hovořili jsme o potřebě, aby na americké a evropské straně bylo know-how, jak technologie samostatně vyvíjet. Máme zájem na tom, aby existovala konkurence, aby v nových technologiích nebyl dominantní hráč, který by mohl určovat pravidla hry,“ uvedl Petříček.

„Hovořili jsme třeba o tom, že dnes přes veškeré snahy z minulosti se nedaří zajistit podmínky pro evropské či americké firmy na čínském trhu takové, jaké mají čínské subjekty na evropském trhu, což je de facto téma, které se zde objevuje řadu let. Proto také očekáváme, že další jednání Evropské unie s Čínou by mělo přinést změnu,“ dodal ministr. Současného třaskavého dění v Bělorusku se šéfové české a americké diplomacie dotkli jen lehce.

Mikea Pompea čeká ještě nabitý středeční program. V plánu je maraton po vrchních představitelích české politiky – setká se s premiérem Andrejem Babišem, prezidentem Milošem Zemanem i šéfem Senátu Milošem Vystrčilem. V horní komoře parlamentu pak – neobvykle – i vystoupí a zúčastní se debaty se senátory.

Reklama

Doporučované