Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Z královny dovolených nedobytná pevnost: Do Řecka jen s testem. Kam na něj a za kolik?

Autor: Adam Jaroš, Iva Dvořáková - 
12. srpna 2020
05:00

Řecko bylo letos jedničkou mezi leteckými zájezdy. Mohla za to dobrá epidemiologická situace v zemi i nižší nabídka jiných destinací. Teď ale pro Čechy zavádí přísnou povinnost testů. Tisíce lidí musí urychleně na test, jinak neodletí.

Doslova ze dne na den zařadilo Řecko Českou republiku mezi nebezpečné země a vyžaduje od 17. 8. po Češích negativní test na koronavirus. Objednali jste si i vy cestu do země pod Olympem? Pozorně čtěte, co musíte nově splnit. Bez potřebných dokumentů vás totiž otočí hned na českém letišti!

Od pondělí 17. 8. platí pro každého, kdo přilétá na řecká letiště z ČR, povinnost prokázat se negativním testem. Dosud to bylo jinak. Do Atén a Soluně se dalo letecky cestovat už od 15. června, od 1. července i na ostatní řecká letiště. Pro vstup do země stačilo vyplnit nejpozději 24 hodin před příletem formulář Passenger Locator Form (PLF) a podstoupit náhodné testování na letišti. Povinnost prokázat se negativním testem se dosud týkala jen pozemní hranice.

Další opatření v Řecku

Na ostrovech Mykonos, Santorini, Korfu, Rhodos a Kréta musí bary a restaurace zavírat o půlnoci. Od 1. 8. platí po celém Řecku i povinnost nosit roušku ve všech uzavřených prostorách vyjma veřejného stravování. Tedy i v dopravních prostředcích včetně lodí (i na palubě), na úřadech, v obchodech, muzeích apod. Pokuta je 150 eur, výjimku mají jen děti do 3 let a osoby s lékařsky potvrzenými dýchacími problémy.

Od začátku pandemie bylo v 11milionovém Řecku 5 623 pozitivních případů koronaviru a zemřelo 212 nakažených.

Cestovky: Doufáme, že se to ještě změní

Podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří České republiky Jana Papeže je nová povinnost testů do Řecka pro klienty cestovek problém. „Doufám, že se to podaří změnit,“ říká s tím, že se o podobě nařízení i době jeho platnosti stále jedná. „Reakce lidí je ta, že 90 % je ochotno si test nechat udělat,“ tvrdí Papež. „Dlouhodobě kritizujeme i cenu testů. Ty by měly být zastropované a mnohem nižší, než jsou nyní, zhruba na úrovni 500 Kč za test,“ dodává. Jen od pondělí do poloviny září by se změna měla dotknout zhruba 30 tisíc již objednaných dovolených.

Podle asociací cestovních kanceláří není nově zavedená povinnost překážkou v konání zájezdu, a tak není ani důvodem k bezplatnému stornu zájezdu. Většina cestovek vyčkává na oficiální vyjádření z Řecka, ale některé už nyní plánují klientům situaci alespoň trochu vykompenzovat.

„Jen u Čedoku se to týká zhruba 2 000 lidí týdně. Budeme poskytovat speciální slevu na testy ve výši 1 500 Kč všem klientům, kteří si od dnešního dne nově zakoupí zájezdy do Řecka s odletem od 17. 8., kdy je toto opatření platné. Tato sleva se vztahuje nejen na dospělé osoby, ale i na děti od dvou let,“ říká Eva Němečková, mluvčí CK Čedok. „Stačí, aby nám zákazník poslal účtenku za test, a my mu jej uhradíme, a to až do výše 1 674 Kč, což je cena stanovená vládou. Věřím, že zákazníci tuto vstřícnost ocení,“ potvrzuje i marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

Kam na testy a za kolik

Vytáhnout pořádný balík peněz navíc, najít místo, kde nás otestují tak, aby výsledek nebyl starší 72 hodin, přemluvit obvodního lékaře, aby vydal prohlášení o bezinfekčnosti, a modlit se, aby letadlo nemělo zpoždění a při dosednutí letadla v Řecku nebyl test starý. No, to je pěkná dávka úkolů pro ty, kteří se těšili na dovolenou do Řecka. Má jich být jen příští týden téměř 5 000! A to není všechno. Negativní výsledek musí mít potvrzen na speciálním certifikátu v angličtině.

Na stránkách ministerstva zahraničí je aktualizován seznam míst, kam si turisté mohou na test zajít. „V každém kraji bude v krajské nebo fakultní nemocnici jedno odběrové místo s posílenou kapacitou pro cestovatele do Řecka,“ vysvětlila hlavní hygienička Jarmila Rážová s tím, že je dobré si s sebou vzít i potvrzení o zaplacení zájezdu, aby nemohlo dojít ke zneužití lidmi, kteří do Řecka necestují. Ve fakultních a krajských nemocnicích je cena za test 1 756 Kč. Testy se vztahují na každého cestovatele, tedy i na kojence.

Pro cestu do Řecka potřebujete mít negativní výsledek testu potvrzen na speciálním formuláři a text musí být přeložen do angličtiny. Zda ho budou na nově posílených odběrových místech pro lidi směřující do Řecka vydávat rovnou a bez příplatku, není nyní jasné. Certifikát v angličtině si sami můžete stáhnout na stránkách Velvyslanectví České republiky v Athénách. Ještě myslete na to, zda pojedete na pas či občanku, protože na certifikátu musí být uvedeno číslo dokladu, se kterým vstupujete do Řecka.

Kromě negativního testu vyšlo najevo, že každý, kdo cestuje do Řecka, musí mít i mezinárodní prohlášení o bezinfekčnosti, které vydávají za poplatek (cca 100 až 250 Kč) praktičtí lékaři. Formulář si můžete stáhnout ze stránek ministerstva zdravotnictví. Jenže praktičtí lékaři nefungují o víkendu a také je doba dovolených. „To je docela slabé místo a velmi těžko se ovlivňuje,“ zdůraznila Rážová.

V krajním případě si můžete nechat udělat test přímo na Letišti Václava Havla a výsledky v angličtině budete mít do tří hodin. Počítejte s tím, že za tuto expresní službu zaplatíte 7 500 Kč za osobu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa