Vypadněte z ČT! Václav Moravec ztratil nervy. Ruply mu jako nikdy

12.08.2020 8:44

VZPOMÍNKY A PERLY Václav Moravec o sobě prý již v gymnaziálních časech zjistil, že je exhibicionista a narcis, a tak se dal na dráhu novináře. V talk show Miroslava Donutila v roce 2012 svému exhibicionismu popustil uzdu skutečně nečekaným způsobem. Schytal to Václav Klaus, Miloš Zeman, totálně se vysmál v té době vazebně stíhanému Davidu Rathovi. Za superhrdinu byl pouze Karel Schwarzenberg, v té době prezidentský kandidát.

Vypadněte z ČT! Václav Moravec ztratil nervy. Ruply mu jako nikdy
Foto: Screen ČT
Popisek: Václav Moravec v show Miroslava Donutila napodobuje Václava Klause

Anketa

Je pro vás podstatné, koho ve volbách podporují umělci a jiné známé osobnosti?

1%
97%
hlasovalo: 19615 lidí

Již více než patnáct let je Václav Moravec hlavním moderátorským esem politických debat České televize. Jeho legendární „o čem se po dnešních otázkách začne hovořit“ je sebevědomou vzpomínkou na časy, kdy jeho nedělní diskuse skutečně otevírala témata a nastolovala agendu.

Jako televizní hvězda Moravec nepohrdal ani pohostinskými výstupy v jiných pořadech, vyráběných na Kavčích horách. V roce 2012 například přijal pozvání Miroslava Donutila do jeho talk show Trumfy Miroslava Donutila. A zkušený konferenciér jej dokázal rozpovídat nevídaným způsobem. Byla to pozoruhodná sonda do myšlení a politických preferencí člověka, který již mnoho let spoluurčuje veřejnou debatu v této zemi.

Anketa

Chtěli byste na území ČR nastálo vojáky USA, jak si přeje Alexandr Vondra?

6%
94%
hlasovalo: 23672 lidí

Moderátor začal své vzpomínání od dětství. Na gymnáziu prý chtěl být učitelem, jen si nemohl vybrat předmět, který by chtěl učit. Pak mu v létě 1989 vydali v novinách článek o letní aktivitě mládeže. „A tam jsem zjistil, že jsem nejen exhibicionista, ale i narcis,“ popsal motivy, které hodily jeho životní dráhu k žurnalistice. Když totiž viděl v novinách své jméno, cítil se neuvěřitelně pyšně.

Po roce 1989 pak získal zkušenosti v regionálním studiu Českého rozhlasu a tím pádem byla po maturitě jeho jedinou volbou Fakulta sociálních věd.

Posléze začal působit v rádiích a o Českou televizi prý nestál, ale tak dlouho jej z Kavčích hor přemlouvali, až na jejich nabídku kývl.

Už v rádiu prý ale zpovídal ty největší hvězdy, mimo jiné tehdy poprvé hovořil s Václavem Klausem, v té době předsedou vlády. „To vám bylo peklo,“ pronesl Moravec a začal pitvořivě napodobovat druhého českého prezidenta.

„Václav Klaus je známý tím, že rozhazuje moderátory. Zajímalo by mě, jestli to zkouší i v zahraničí na kolegy ze CNN a BBC,“ vyprávěl. Moravec mu čelil jako dvaadvacetiletý chlapec.

„Václav Klaus vstoupil a říká: To je co, to jsme v jaké stanici? O té moje maminka nikdy neslyšela,“ předváděl Václav Moravec charakteristickou mluvu.

Pro velký úspěch pokračoval hlasem Václava Klause a přehrál divákům jeho údiv z toho, že si má s dvaadvacetiletým studentem povídat o hudbě. „A protože jsem už tehdy byl drzý, tak jsem mu řekl: Pane premiére, to má být příjemný rozhovor. A ještě jsme nezačali vysílat, a je z toho peklo,“ pochlubil se opět vlastním hlasem. Historka skončila tím, že když Moravec takto projevil svou drzost, tak Václava Klause zklidnil a skutečně si hodinu povídali o jeho oblíbené hudbě.

Druhý host Karel Šíp poznamenal, že Václava Klause má moc rád, přičemž nebylo úplně zřejmé, jak vážně to myslí. Každopádně tím v publiku roku 2012 vyvolal salvu smíchu a u Václava Moravce poznámku: „Karle, dovoluji si upozornit, že tento pořad se vysílá v září a on v březnu skončí.“

Debata o politicích pokračovala zmínkou o Jaromíru Drábkovi, tehdy velmi „populárním“ ministrovi práce a sociálních věcí z TOP 09, a pak se přesunula k Davidu Rathovi, v té době poslanci žijícímu ve vyšetřovací vazbě v Litoměřicích.

„David Rath byl jeden z nejobratnějších,“ vzpomínal Václav Moravec na jeho debatní výkony. Moderátora Miroslava Donutila překvapilo, proč o poslanci ČSSD hovoří v minulém čase. „Protože momentálně si ho nemůžu pozvat, protože mi to neumožní státní zástupce,“ smál se Moravec a publikum v divadle řvalo smíchy.

Dodejme, že ve stejné době byl Václav Moravec zachycen při utajené schůzce s Lenkou Bradáčovou, vrchní státní zástupkyní, která osobně Davida Ratha zatýkala a poté se po značném mediálním tlaku prosadila do uvolněné funkce vrchní státní zástupkyně. Bradáčovou doprovázel Robert Šlachta. Utajená schůzka žalobkyně a moderátorské hvězdy v restauraci tehdy vyvolala řadu otázek.

U Donutila pak Moravec vzpomínal, že Rath měl právě v jeho pořadu svůj poslední rozhovor před zatčením. „To jsme se mimo kamery pohádali,“ vzpomínal. Důvodem měl být tehdy nový ministr školství jménem Petr Fiala. Ten se přišel omluvit za zpackané státní maturity a to byl pro Moravce sólokapr, takže do „první hodiny Otázek“ zařadil právě Fialu.

Rath s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem měli debatovat až ve druhé hodině. „David Rath to zjevně neskousl,“ vzpomínal moderátor. Když se po necelé hodině hosté střídali, David Rath mu mimo přenos řekl: „Pane redaktore, to je naposledy. My tu čekáme čtyřicet minut a příště odejdeme.“ Leoš Heger se palby na oblíbeného moderátora neúčastnil, ale David Rath pokračoval.

„Člověk je za těch deset let v České televizi zvyklý si nechat kálet na hlavu, tak jsem to vydržel minutu, minutu a půl, věděl jsem, že ten příspěvek, po kterém jdeme do vysílání, trvá tři minuty, a pak najednou ve mně po deseti letech bouchly saze a tomu Rathovi jsem řekl: To mi tady vyhrožujete? Tak běžte.“ Rath se prý podíval ohromeně a ptal se, jestli to Moravec myslí vážně. Pak mu pohrozil, že si bude stěžovat, na což mu Moravec dle svého vzpomíná odpověděl: „Bude mi ctí. Běžte!“

OTÁZKY VÁCLAVA MORAVCE Z 13.5.2012. DAVID RATH OD ČASU 53:00

David Rath se prý podíval ještě překvapeněji a povídá: „Ale tohle je od vás nekorektní. Takto se chová novinář média veřejné služby?“ Moravec se prý namíchl, ukázal ke dveřím a zvolal: „Vypadněte z České televize!“

V tu chvíli to prý začalo bavit i technický personál ve studiu. Kameramané se vyklonili zpoza kamer a se zájmem sledovali, co bude.

David Rath se rozhodl vše dotáhnout do konce a začal odcházet. Moravec odhalil zvyky z televizní kuchyně slovy: „Obvykle se zabere prázdná židle a já řeknu, že politik se vymluvil a nedorazil.“ To se ale v tuto chvíli nedalo použít a Moravec si z hrůzou uvědomil, že za několik vteřin bude muset své extempore s Rathem vysvětlit divákům.

V tu chvíli jej zachránil režisér pořadu, který do odposlechu zařval: „Co to tam pan hejtman dělá? Ať si okamžitě sedne.“ Překvapený Rath si skutečně vlezl za stůl a rozhovor proběhl standardně.

Spojení „Rath“ a „sednout“ vyvolalo v roce 2012 u publika salvy smíchu. A moderátor Miroslav Donutil vše shrnul: „Vašku, na tom je krásný, jaký on je prognostik, že nahlas řekl, že je u tebe naposledy.“

Moravec ještě přidal ukázku interního humoru z Kavčích hor vyprávěním, že o dva dny později, když hejtmana Ratha zatkli, mu televizní pracovníci posílali žertovné SMS ve stylu „ty poldy jsi na toho Ratha posílat nemusel.“

Miroslav Donutil pak ještě vzpomínal, že Václav Moravec byl jediným moderátorem, kterého miloval Miloš Zeman. Pak za smíchu publika začal napodobovat tehdejšího prezidentského kandidáta, který v lednu 2013 vyhraje první přímé prezidentské volby: „Novináři jsou hovada, jsou to nevzdělaní tupci, banda idiotů, jediný pan Václav Moravec, toho mám rád.“

Miroslav Donutil napodobuje Miloše Zemana

Moravec na to reagoval vzpomínkou, že ho kvůli Zemanovým slovům všichni ostatní novináři nenáviděli. Dozvěděl se prý o sobě, že je „Zemanova vlezdoprdelka“. Když se s Milošem Zemanem viděl, řekl mu prý, že tím mu dal polibek smrti.

Václav Klaus, tehdejší prezident, podle Moravce jeho Otázky nazval jako „hanebný a zločinecký pořad“.

V další části pořadu navázal Moravec veselými historkami s televizním čtecím zařízením a s politiky, kteří si na monitorech kontrolují, jak hezky při debatě vypadají. „Ale Schwarzenberg to nedělá, protože spí,“ namítl moderátor Donutil. Moravec připustil, že tehdejšímu ministrovi zahraničí je jeho vizuální prezentace ukradená.

Donutil navázal na téma zavřených očí Karla Schwarzenberga historkou o tom, jak kníže přijde do nebe a svatý Petr mu říká, že dole si pořád všichni myslí, že jenom spí. Moravec dodal, že tento vtip slyšel přímo od „knížete“.

Později si vzpomněl, jak jej Schwarzenberg svými svéráznými zvyky překvapil v pořadu poprvé. Ve studiu se vášnivě hádali Lubomír Zaorálek a Alexandr Vondra. V jednu chvíli se moderátor podíval na třetího hosta, a kníže se sklopenou hlavou suverénně spal. A to bylo na samém začátku jeho ministerské kariéry, dávno předtím, než s fialovým čírem kandidoval na prezidenta.

„Pět minut jsem si říkal, že to jen hraje a chce nás všechny vykolejit. Ale ti dva dál vedli spor, byla sedmá minuta.“ V osmé minutě se tomu moderátor začal smát, čímž namíchl Zaorálka, který si myslel, že se směje jeho názorům. Ale když dal slovo Schwarzenbergovi, otevřel oči a s přehledem na debatu navázal. Mirek Topolánek si prý poté Moravcovi stěžoval, že „kníže na vládě dělá že chrápe, ale moc dobře přitom poslouchá.“

Moravec pak vyprávěl, že ostatní politici mají mediální poradce, kteří jim radí, aby se dívali do kamery, jakoby „na diváky“ a na něj tím pádem nekoukají vůbec, i když s nimi hovoří. Donutila to přivedlo k další imitaci Václava Klause pro obveselí publika.

Moravec vše završil historkou, že když politik vidí, že není v záběru, snaží se oponenta rozhodit zuřivým kroucením hlavou. To moderátor předvedl tak vehementně, až mu přitom odletěly brýle.

Pak vzpomínal na slavný duel Cyrila Svobody s Pavlem Bémem, který se ve studiu zpovídal z korupčních kauz a v jednu chvíli sepjal ruce a zvolal: „Cyrile, jsi křesťan, tak nelži!“

Následovalo ještě několik sond do práce televizního moderátora, třeba že se ani sebevětší vyřčená hloupost nemá opravovat, protože „divák si pak myslí, že jen špatně slyšel.“

A v závěru pořadu glosoval jednu z historek: „Já jsem politicky korektní, takže doufám, že se to vystřihne.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…