Jiří Stanislav: Nedávno zesnulý herec, hlasatel BBC a spoluzakladatel českého muzea RAF si střihl roli v Supermanovi

Jiří Stanislav: Nedávno zesnulý herec, hlasatel BBC a spoluzakladatel českého muzea RAF si střihl roli v Supermanovi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ve věku nedožitých 74 let zemřel na začátku srpna herec a renesanční umělec, Jiří Stanislav. Zasadil se o vznik českého muzea RAF a muzea Waldemara Matušky. Dříve se živil mnoha profesemi, během svého života získal několik legionářských medailí.

Muž mnoha profesí

Herec, moderátor, scénárista a mim Jiří Stanislav byl typickým příkladem renesančního člověka – pracoval kromě již zmíněných profesí i jako pedagog a politik. Než se stal hercem, pracoval tento rodák z Ivančic jako hasič, záchranář a horník. Dal se na studium vojenské školy, kterou ale pro zdravotní potíže nedokončil. V roce 1968 emigroval do Kanady, kde se již o několik let později stal osobním asistentem tehdejšího kanadského ministra financí, Johna Turnera. Sloužil i v kanadské armádě.

Před kamerou i v roli scénáristy

Jiří Stanislav se objevil v několika televizních i filmových dílech. Po emigraci ztvárnil postavu Solkova v seriálu Cizinci, představil se i ve snímku po boku Jeremyho Ironse. Objevil se i ve 4. díle Supermana, kde si zahrál roli kosmonauta. Objevil se i ve filmu na motivy Kunderova románu - Nesnesitelná lehkost bytí. Po návratu do vlasti se objevil v celé řadě koprodukčních i českých filmů. Zmiňme třeba Princ a já 2, Ábel nebo Zodiac. V seriálu Velmi křehké vztahy si zahrál majitele právnické firmy. Jako scénárista má na kontě námět na Hotýlek v srdci Evropy, nebo film Hranice, za který získal na MFF v Cannes Stříbrnou růži.

V čase exilu nějakou dobu působil i jako hlasatel stanice Volá Londýn, který patřil rozhlasové společnosti BBC. Mezi jeho společensky prospěšné aktivity patřilo například působení v Československé obci legionářské a ve Společnosti generála Ludvíka Svobody. Mimo jiné se zasloužil o to, aby se do zámku v Polici na Třebíčsku přesunulo muzeum Waldemara Matušky, nebo se postaral o to, aby ve stejném zámku fungovalo i muzeum britského Královského letectva – RAF.