Termín odevzdání přiznání daně z příjmů se blíží. Za jediný den zpoždění hrozí velké pokuty

Do příštího úterý – 18. srpna 2020 – musí lidé odevzdat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmu fyzických a právnických osob jinak jim hrozí velké pokuty. Ty se totiž budou počítat od původního termínu odevzdání přiznání. Finanční správa také varuje, že letos nebude tolerovat podání pár dní po termínu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podání daňového přiznání v budově finančního úřadu pro Prahu 4, Pankrác (ilustrační foto)

Sankce za každý den prodlení činí 0,05 procenta ze zaplacené daně. Maximální postih je pět procent z daně či 300 000 korun. Ilustrační foto | Zdroj: Profimedia

Termín pro odevzdání daňového přiznání a uhrazení daně se letos kvůli koronaviru dvakrát měnil.

‚Pokuta už běží.‘ Pokud se s daněmi v červenci zpozdíte jen o den, platíte úrok z prodlení už od dubna

Číst článek

Nejprve ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) rozhodla, že promine pokuty za zpoždění těm lidem, kteří vše odevzdají a zaplatí místo do 1. dubna do 1. července. Později tuto lhůtu posunula na 18. srpna. Tento termín je již definitivní a konečný.

Cílem opatření bylo, aby se v době největší koronakrize lidé neshromažďovali na finančních úřadech nebo poštách.

V praxi to znamená, že 18. srpna musí mít každý subjekt odevzdané přiznání i zaplacenou daň. V jiném případě mu hrozí pokuta, kterou bude finanční správa počítat od původního termínu, tedy 1. dubna, nebo 1. července pro ty, kteří mají daňového poradce nebo povinný audit.

Vyhněte se sankcím

Pokud se tak někdo zpozdí o jediný den, správa mu vyměří pokutu za 139 dnů.

„Prosíme proto poplatníky, aby přiznání včas odevzdali a vyvarovali se tak zbytečnému placení vyšších sankcí, které jim nabíhají už od dubna respektive července,“ řekla šéfka finanční správy Tatjana Richterová.

Sankce za každý den prodlení činí 0,05 procenta ze zaplacené daně. Maximální postih je pět procent z daně či 300 000 korun. Pokud daňové přiznání není odevzdáno vůbec, a to ani po výzvě úřadu, pokuta je minimálně 500 korun.

Většina subjektů už ale svou povinnost splnila. „Přestože je drtivá většina přiznání již odevzdána, budou 18. srpna rozšířeny úřední hodiny finančních úřadů a jejich územních pracovišť, a to od 8.00 do 17.00 proto, aby mohli i poslední poplatníci pohodlně přiznání odevzdat,“ informoval Lukáš Heřtus z finanční správy v tiskové zprávě.

Je tu pondělní statistika aktuálně podaných přiznání k dani z příjmů.📊

Celkem je odevzdáno 🔸 2 612 903 🔹 přiznání.
🔹 fyzické osoby 🔹 2 187 391
🔸 právnické osoby 🔸 425 512

08:42 – 10. 08. 2020

1

Ještě na začátku týdne chybělo odevzdat sedm procent přiznání, což podle serveru Aktuálně.cz dělá necelých 200 tisíc formulářů.

Češi mohou daňové přiznání podat více způsoby. Přiznání lze podat v listinné podobě osobně na podatelnách finančních úřadů, poštou nebo elektronicky. Povinně elektronicky musí podání učinit všichni, kteří mají datovou schránku.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme