Zlato (oz) / USD
2 318,37
0,15 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Letošní výkonnost většiny podílových fondů zůstává pod nulou

V červenci letošní výkonnost naprosté většiny podílových fondů zůstávala hluboko pod nulou. Akciové fondy vykázaly v průměru ztrátu sedm procent, dluhopisové fondy 0,8 procenta a nepatrně v minusu byly i fondy peněžního trhu. Vyplývá to z Broker Consulting Index podílových fondů za červenec 2020, který má ČTK k dispozici.

Akciové fondy vykázaly v průměru ztrátu sedm procent, dluhopisové fondy 0,8 procenta a nepatrně v minusu byly i fondy peněžního trhu. Foto: iStock

Dluhopisové a peněžní fondy nesly svým investorům od začátku roku kladné zhodnocení, ovšem v červenci si právě tyto dvě skupiny připsaly pokles.

„Akciové fondy v červenci vykazovaly výkonnost minus 6,99 procenta, v červnu to bylo minus 5,79 procenta. Z geografického hlediska akciové fondy táhne výkonností dolů Evropa a rozvíjející se trhy, naopak oživení zažívá Čína a USA,“ uvedl produktový analytik Broker Consulting Lukáš Vokel.

Komoditní fondy v poslední době podle něj táhne nárůst ceny zlata a stříbra. Cena zlata se pohybuje na svých maximech a cena stříbra vzrostla na sedmileté maximum. To je dáno oslabením amerického dolaru, minimálními výnosy bezpečných vládních dluhopisů a zvýšenou poptávkou po drahých kovech, kterou lze sledovat vždy v dobách krizí a vysoké rozkolísanosti na kapitálových trzích, dodal Vokel.

Z hlediska výkonnosti v měně fondu v červenci posilovaly téměř všechny skupiny podílových fondů. Rozdílná výkonnost fondů je přitom dána vývojem měnových kurzů. V červenci koruna mírně posilovala a dolar naopak oslaboval, což přineslo horší výkonnost u korunových podílových fondů.

Majetek ve fondech kolektivního investování se podle dat Asociace pro kapitálový trh za první čtvrtletí snížil o 49 miliard korun. Průměrný český investor loni vydělal 8,9 procenta. Akciové fondy v průměru vynesly téměř 19 procent, dluhopisové tři procenta, nemovitostní 5,2 procenta, peněžní 1,6 procenta, smíšené 7,5 procenta a fondy fondů 14,8 procenta.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika