Komiksová série Sin City vychází v novém kabátě. ‚Přeložit například zvuk vrtulníku byla výzva,‘ říká Dort

Obnažené krásné ženy s velkým talentem bojovat a vyhrát, muži s drsným výrazem ve tváři rozhodnuti zemřít pro lásku a ulice plné násilí a zločinu – to je svět města Sin City. Vytvořil jej komiksový tvůrce Frank Miller v roce 1991, od té doby podle něj vznikl nejenom stejnojmenný film, ale i samotná sedmidílná komiksová série se dočkala řady překladů, včetně českých. Nejnovější vychází v těchto dnech u nakladatelství Comics Centrum.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svět města Sin City vytvořil komiksový tvůrce Frank Miller v roce 1991

Svět města Sin City vytvořil komiksový tvůrce Frank Miller v roce 1991 | Foto: Michaela Vetešková | Zdroj: Český rozhlas

Jde o první tři díly ze sedmi – Drsný sbohem, Ženská, pro kterou bych vraždil a Velká tučná zabijačka. Knihy v pevné vazbě vycházejí s novými obálkami, novou grafickou úpravou a hlavně s nově přeloženými zvukovými efekty.

Bitva na Bílé hoře jako sportovní utkání. Autor komiksu Opráski sčeskí historje představuje výstavu

Číst článek

„Miller používal zvukové efekty jako důležitý výrazový prostředek, důležitost těchto zvukových efektů jsem pochopil až při sledování filmu,“ vysvětluje nakladatel a fanoušek komiksů Václav Dort. Podle něj jsou jen v prvním díle až dvě stovky nejrozmanitějších efektů.

„Byla to pro nás výzva. Zkuste přeložit zvuk vrtulníku nebo zvuk kousnutí. V našem překladu máme například citoslovce HRYZ anebo zvuk letícího šípu vyjádřený citoslovcem SVIST, v knize se to hemží slovy tipu ratata, bum, prásk, ale také svist, chlemst a šink, řada anglických citoslovcí zní úplně jinak než těch českých,“ uvádí příklady Václav Dort, který Millerův komiks považuje za jeden z nejpovedenějších komiksů 20. století.

„Je složité překládat komiks, jde spíš o to komiks takzvaně správně přečíst. Snažil jsem se proto pochopit veškeré nuance dialogů a pocitů, které komiks má vytvářet,“ říká Dort, který komiks přeložil do češtiny a hlídal nejenom dialogy postav, ale také barevnou korekci ilustrací.

Černý a bílý

Komiks Sin City vychází v těchto dnech | Foto: Michaela Vetešková | Zdroj: Český rozhlas

Frank Miller odstartoval svou kariéru komiksového tvůrce koncem sedmdesátých let jako výtvarník a později scenárista série Daredevil u vydavatelství Marvel Comics. Tuto sérii přetvořil v kriminální příběh, který se pouze tvářil jako superhrdinský komiks. Pak následoval Batman a po dílech Návrat temného rytíře a Rok jedna si splnil svůj velký sen – vytvořit skutečný kriminální příběh.

V případě komiksové série se rozhodl porušit dosud zaběhnutá pravidla a vytvořil ji pouze pomocí černé a bílé barvy. Výtvarník a filmař v jedné osobě Frank Miller obdivoval černobílé noir filmy, jejich estetiku převedl i do kresleného komiksu, kdy se zaměřil na ostrost černé a bílé.

„Je velmi náročné něco takového pomocí dvou barev nakreslit a Miller to zvládl skvěle, to je také silná stránka jeho tvorby,“ upřesňuje nakladatel.

Batman, Superman a Zack Snyder vrací úder. Režisér po letech uvede svou verzi Ligy spravedlnosti

Číst článek

Sin City představuje temný svět plný násilí a lidské zášti, zároveň také velké lásky, oddanosti a čestného chování u postav, kterých byste to až nečekali. Nenabízí ucelený příběh jednoho hlavního hrdiny, tím je samo město a jeho obyvatelé – prostitutky, nájemní zabijáci, zaprodaní policisté…

U vstupu do Sin City potkáte drsňáka Marva, který se rozhodne pomstít smrt prostitutky, opodál se stárnoucí policista snaží zachránit unesené děvče, ale nepočítá se zradou ve vlastních řadách.

„Fascinující je nejenom výtvarná stránka, ale i ten svět, který Miller vytvořil. Město se hemží divnými ztracenými existencemi, které mají svou hrdost i čest a smysl pro fair play. Ideální je, když má čtenář při pročítání Sin City něco odžito, protože některé věci jsou nesdělitelné,“ uzavírá vyznění Sin City překladatel nejnovějšího českého vydání. Další čtyři díly plánuje vydat příští rok.

Obnažené krásné ženy s velkým talentem bojovat a vyhrát, muži s drsným výrazem ve tváři rozhodnuti zemřít pro lásku a ulice plné násilí a zločinu – to je svět města Sin City | Foto: Michaela Vetešková | Zdroj: Český rozhlas

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme