Zámek Hluboká poráží v návštěvnosti ten v Českém Krumlově

  12:13
Jihočeské památky zaplnili tuzemští návštěvníci. Ačkoli jich hrady a zámky hostí víc než vloni, jarní výpadek nedoženou. I letos patří mezi největší lákadla zámky v Českém Krumlově a Hluboké nad Vltavou, populární je dlouhodobě i Červená Lhota.
Velká část zahraničních turistů Český Krumlov letos opustila. Nahrazují je...

Velká část zahraničních turistů Český Krumlov letos opustila. Nahrazují je především Češi, ale přijíždějí i turisté z nejbližších zemí. | foto: Michal RůžičkaMAFRA

Místo německého wunderbar, anglického beautiful nebo obdivných asijských výrazů zní o letošním létě na nádvořích hradů a zámků v regionu hlavně čeština. Turistů je však i přes chybějící cizince dostatek.

Zajímavostí je, že v červencové návštěvnosti po mnoha letech předstihla krumlovský zámek Hluboká. Třetí místo si uhájila Červená Lhota, byť je romantický zámek kvůli poruše hráze obklopený vypuštěným rybníkem. Tisíce nových obdivovatelů přitahují letos také hrady Rožmberk a Landštejn i třeboňský zámek.

„S prázdninovou návštěvností jsme spokojeni, zaznamenáváme nárůst jako v předchozích dvou letech. Osvědčil se nám i letní celotýdenní provoz včetně pondělků. Dokonce v deštivém pondělí přišlo rekordních skoro 900 lidí,“ říká třeboňský kastelán Vít Pávek.

„Asiati přicházejí sporadicky“

Z největšího meziročního červencového přílivu turistů se letos radují v Rožmberku a na Hluboké, která dokonce porazila v prvním prázdninovém měsíci Krumlov. Hlubocký a krumlovský zámek získaly v celostátním žebříčku deseti nejnavštěvovanějších památek ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) druhé a třetí místo za moravským zámkem Lednice.

Návštěvnost v červenci

Rok 2019 / 2020

Č. Krumlov 62 476 / 64 083

Č. Lhota 23 786 / 22 092

Dačice 3 467 / 4 075

Domanín 9 128 / 11 951

Hluboká 60 721 / 67 898

J. Hradec 17 437 / 20 342

Kratochvíle 8 877 / 12 161

Landštejn 17 219 / 21 839

N. Hrady 6 350 / 6 407

Rožmberk 13 518 / 20 779

Třeboň 10 928 / 13 094

Z. Koruna 4 252 / 6 228

Zvíkov 10 310 / 12 657

Vimperk 1 221 / 1733

Celkem 249 690 / 285 339

Pozn.: Památky ve správě NPÚ

Krumlovský kastelán Pavel Slavko bere tento výsledek sportovně: „Po patnácti letech převezme peloton v čele někdo jiný a my můžeme v klidu pracovat.“ Do tohoto druhého největšího hradního a zámeckého komplexu v České republice se už podle něj začínají postupně vracet i zahraniční hosté.

„Domácích návštěvníků je 65 procent a 35 procent cizojazyčných. Asiati přicházejí sporadicky, slyšíme především slovenštinu, němčinu a v posledních čtrnácti dnech je u nás značný nárůst maďarsky mluvících turistů,“ vypočítává Slavko.

Vodní zámek Červená Lhota měl jako jediný v letošním červenci méně návštěvníků než v tom loňském. Podle kastelána Tomáše Horyny lidi odrazuje vypuštěný rybník, v němž se běžně zámek zrcadlí a návštěvníci se po něm mohou svézt na lodičkách a obdivovat památku z vodní hladiny. „Každý den máme několik desítek dotazů, zda je zámek bez vody. To, že je Lhota na ostrově, je pro turisty hlavní atrakce. Když údolí není na vodě, odrazuje to návštěvníky i svatebčany,“ vysvětluje Horyna.

Přizvaní odborníci po průzkumu prosakující hráze, kvůli níž museli památkáři rybník vypustit, zjistili dvě závady. Menší poruchu na výpusti odstraní už letos, a pokud vše půjde hladce, mohl by být zámek na podzim znovu obklopený vodou. „Druhou poruchu opravíme spolu s obcí na podzim příštího roku,“ plánuje kastelán Červené Lhoty.

Chybí i příjmy za kulturní akce a komerční pronájmy

Přestože počet turistů na jihočeských památkách v červenci stoupl o čtrnáct procent oproti loňskému roku, výpadek zahraniční klientely, tuzemských zájezdů a školních výletů v květnu a červnu je značný.

„Ztráty na velkých objektech s celosezonním provozem, jako jsou Český Krumlov a Hluboká, které byly kvůli karanténě uzavřené 75 dní, už nedoženeme. Od začátku roku do konce července to činí téměř třetinový pokles celkové návštěvnosti oproti loňsku. Chybí nám také příjmy za kulturní akce a komerční pronájmy. Proto s napětím sledujeme vývoj epidemické situace, která má bezprostřední vliv na návštěvnost,“ konstatuje ředitel územní památkové správy NPÚ Petr Pavelec.

Jediným objektem na jihu Čech, který oproti loňskému roku zaznamenal nárůst návštěvnosti, je hrad Rožmberk. Alespoň na jeden ze čtyř jeho prohlídkových okruhů se v červenci vydalo 20 779 turistů. Celková návštěvnost od začátku roku je 28 031 osob, což je o osm procent více než vloni.

„Někteří návštěvníci jsou neurvalí“

„Zvýšený zájem připisujeme otevření věže Jakobínka a dlouhodobé mediální kampani, která mu předcházela,“ objasňuje Pavelec.

Velký zájem o Jakobínku, která byla ještě před osmi lety na seznamu nejohroženějších památek v Česku a památkáři ji opravovali za pomoci středověkých technik, potvrdila i rožmberská kastelánka Andrea Čekanová. „Spousta návštěvníků už nás sledovala v době rekonstrukce, takže jsou zvědaví a chtějí vidět, jak to dopadlo. Tím, jak začala sezona nestandardně pozdě, jsme rozjeli prodej vstupenek online a teď to návštěvníkům doporučujeme,“ radí Čekanová.

Kapacita prohlídky Jakobínky je omezená na maximálně devět lidí plus průvodce, a pokud chtějí mít příchozí jistotu, že se na ni dostanou ve vybraném termínu, je lepší rezervace.

„Doporučujeme ji návštěvníkům na všechny prohlídkové trasy, které budou chtít vidět. Budou mít jistotu,“ upřesňuje kastelánka. Prodej online vstupenek je letošní novinkou na všech jihočeských památkách. Turisticky atraktivní jižní Čechy hostí kvůli obavám z cestování do ciziny spojeným s nákazou koronavirem více domácích návštěvníků a někteří se i na hradech a zámcích chovají nevhodně.

„Třeboň je letos viditelně více plná než v předchozích letech. Návštěvníci sem jezdí hlavně kvůli cykloturistice a někteří jsou velmi neurvalí. Považují zámecký areál včetně parku za velký cyklookruh, ohrožují okolí a na napomenutí reagují nadávkami,“ potvrzuje třeboňský kastelán Vít Pávek.

  • Nejčtenější

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jednasedmdesátiletý řidič předjížděl, zabil ho náraz do protijedoucího vozidla

17. dubna 2024  19:38,  aktualizováno  20:14

Při tragické dopravní nehodě na silnici 2/37 ve směru z Tábora na Slapy ve středu po čtvrté hodině...

Za smrt narkomanky dostal muž 7,5 roku. Soud uvěřil, že jí chtěl opiáty pomoci

19. dubna 2024  13:39

Trest 7,5 roku vězení uložil dnes českobudějovický krajský soud muži obžalovanému ze zavinění smrti...

Krabička jako lék na smutek za ztracené dítě. Usnadňuje truchlení, říká lékařka

19. dubna 2024

Premium Vzpomínkové krabičky jako lék na smutek. I tak lékařka Šárka Pfauserová z českobudějovické...

Opilá řidička nabourala v noci do domu, část zdi museli hasiči strhnout

19. dubna 2024  9:39

Opilá řidička narazila ve čtvrtek v noci do domu v Chlumanech na Prachaticku. Byla opilá a nemá...

Hokejová reprezentace se bude vracet na jih Čech další čtyři roky

19. dubna 2024  8:02

Nejen světový šampionát žen, ale minimálně čtyřletá spolupráce Jihočeského kraje s Českým svazem...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...